Ruskí komici nachytali poľského ministra. Povedal im, že Trump chce hroziť Putinovi

Dvojici slávnych ruských vtipkárov Vovan a Lexus sa podarilo vystreliť si z poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského. V telefonáte s ním sa vydávali za ukrajinského exprezidenta Petra Porošenka.

Antony Blinken in Warsaw, Poland - 12 Sept 2024

Video s citlivými vyjadreniami sa na internete objavilo vo štvrtok, teda v čase, keď Sikorski vo Varšave hostil amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. Po jeho zverejnení vypukla na sociálnych sieťach smršť posmešných reakcií.

Sikorski vo videu napríklad hovoril o plynovodoch Nord Stream, ktoré zničila sabotáž v septembri 2022. „Teraz vieme, že Američania o tom mali pokročilé vedomosti a nezastavili to,“ povedal. „V Poľsku to vnímame tak, že ktokoľvek to urobil, odviedol dobrú prácu“. Žiada sa pripomenúť, že bezprostredne po explóziách na týchto energetických tepnách Sikorski na sociálnej sieti napísal stručnú poznámku: „Vďaka, USA.“ V tom čase bol opozičným politikom a europoslancom za stranu Občianska platforma.

Za „trochu pokrytecký“ Sikorski v rozhovore s vtipkármi označil aj postoj NATO k možnosti členstva Ukrajiny. „NATO hovorí, že členom NATO sa môžete stať, keď vyhráte vojnu a nebudete ho [toto členstvo, pozn. red.] potrebovať,“ povedal a potenciálne členstvo Ukrajiny označil za „tromf pri vyjednávaní s Ruskom“.

Významný poľský vládny politik tiež skonštatoval, že „v západnej Európe nie je ochota viesť vojnu s Ruskom. To je absolútna červená čiara.“ Zapojenie do vojny odmieta podľa Sikorského aj poľský premiér Tusk, preto má aj nulovú ochotu vyslať vojakov, za kontroverznú označil aj možnosť zostreľovať ruské rakety z poľského územia. Podľa Sikorského k tomu jednoducho nedôjde. Keď mu falošný Porošenko naznačil sklamanie, Sikorski povedal, že sa to môže zmeniť, keby skolaboval front. Ukrajina však podľa neho musí udržať Odesu a držať Rusov čo najďalej „od rieky“, mysliac na Dneper.

Na otázku o perspektíve republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa stať sa novým americkým prezidentom odpovedal, že hovoril s „Trumpovými ľuďmi“, ktorí mu povedali, že Trump pohrozí Moskve ďalšou eskaláciou v snahe dosiahnuť mierovú dohodu.

V iných častiach rozhovoru minister zahraničných vecí povedal, že existuje „nulová ochota poslať svoje vlastné sily na Ukrajinu“ a že by to len „potvrdilo to, čo ruská propaganda celý čas hovorila“.

Nakoniec kritizoval poľského prezidenta Andrzeja Dudu – ktorý je spojený s opozíciou – za jeho návrhy, že Poľsko by bolo ochotné umiestniť americké jadrové zbrane na svojom území. Takéto reči sú „neužitočné“ a dokonca „škodlivé“, povedal Sikorski.

Poľský politik, ktorý je manželom známej americkej liberálnej publicistky Anne Applebaumovej, to odôvodnil tým, že prípadné jadrové zbrane v Poľsku by aj tak kontrolovali Američania, takže by aj rozhodovali o ich použití, čo prirovnal k tomu, akoby aj Ukrajine boli na jej území ruské jadrové zbrane na nič, keďže by ich nevedeli ovládať.

Zaujímavou časťou rozhovoru je aj úvaha o možnom členstve Ukrajiny v EÚ. Sikorski v tom vidí problém, keďže Ukrajina a Poľsko by mali viac hlasov ako Nemecko, čo bude pre Nemcov problém.

Škodlivé spojenectvo s USA

Sikorski má jeden podobný lapsus už za sebou. V roku 2014 na uniknutých nahrávkach, ktoré niekto nelegálne nahral a následne zverejnil, označil spojenectvo Poľska s USA za bezcenné či dokonca škodlivé, pretože vyvoláva falošný pocit bezpečia. V tom období zastával rovnakú pozíciu ako v súčasnosti.

Sikorski vtedy v reakcii na únik nahrávok vyhlásil, že za odpočúvaním súkromných rozhovorov jeho a ďalších činiteľov, ktorých únik uvrhol vládu do krízy, stojí skupina organizovaného zločinu.

Hovorca záznam nepriamo potvrdil

Zaujímavosťou je, že hoci nie je jasné, čo Sikorski počas telefonátu vidí, na konci hovoru povedal: „rád ťa vidím.“ Pripomeňme, že súčasné počítačové technológie dokážu vierohodne napodobniť aj zovňajšok určitého človeka.

Hoci médiá pri referovaní o tejto udalosti najprv postupovali opatrne a zdôrazňovali, že záznam nie je overený, hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Pawel Wronski vierohodnosť videa nepriamo potvrdil. Wronski pre agentúru Reuters povedal, že materiál zrejme vyhotovili v marci, a položil otázku, či a ako bol upravený. Doplnil, že Sikorského komentáre sa podobali na veci, ktoré minister povedal mnohokrát rôznym politikom a že sa nemajú za čo hanbiť.

„Nerobíme falošné hovory. Všetky rozhovory sú skutočné,“ uviedli zasa Vovan a Lexus vo vyhlásení pre tlačovú agentúru AFP s tým, že to potvrdí aj poľský prezident Duda, ktorého v minulosti taktiež oklamali, čo následne potvrdil aj jeho úrad.

Podviedli aj najťažšie kalibre svetovej politiky

Skutočné mená vtipkárov Vovan a Lexus sú Vladimir Kuznecov a Alexej Stoljarov, pričom je známe, že majú blízko k vláde prezidenta Vladimira Putina, od ktorého vlani dostali najvyššie štátne vyznamenanie.

Medzi ich populárne „terče“ sa v minulosti zaradili aj talianska premiérka Giorgia Meloniová, niekdajšia nemecká kancelárka Angela Merkelová, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či napríklad Boris Johnson ešte v čase, keď pôsobil ako britský minister zahraničných vecí.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac