Poslankyňa Holečková odchádza zo strany KDH

Poslankyňa Martina Holečková odchádza zo strany KDH. Štandard o tom v pondelok informoval dobre informovaný zdroj z prostredia strany. Odchod neskôr potvrdila samotná politička aj kresťanskí demokrati.

12. schôdza Národnej rady SR Poslankyňa Martina Holečková (KDH). Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Naše pohľady na zásadné otázky sa však začali rozchádzať. Nedokážem ďalej pôsobiť v strane, ktorej som prestala rozumieť. Nedokážem pravdivo a čestne hájiť záujmy, s ktorými nie som stotožnená,“ povedala k svojmu odchodu Holečková.

Holečková doplnila, že jej cieľom nikdy nebolo KDH škodiť či rozbíjať jeho jednotu, preto sa vraj po dlhom uvažovaní rozhodla skončiť svoje pôsobenie v tomto subjekte, čo má umožniť, aby KDH mohlo jednotne presadzovať politiku a stratégiu, ktorej verí. 

Pomerne tvrdé slová KDH

Strana Milana Majerského v reakcii uviedla, že je to jej slobodné rozhodnutie a že ho rešpektuje. Zároveň jej poďakovali za čas, ktorý strávila v jej radoch.

„Zasadzujeme sa za ochranu dôstojnosti každého človeka od počatia po prirodzenú smrť a o pomoc slabším. Dôrazne bojujeme proti korupcii, nebezpečným ideológiám ohrozujúcim demokraciu a chránime suverenitu Slovenskej republiky v hodnotových otázkach doma aj v Bruseli. Ak pani M. Holečková nie je stotožnená s týmito hodnotami kresťanskej demokracie, chápeme jej rozhodnutie opustiť rady KDH,“ doplnila strana.

Špekulácie o jej ďalšom smerovaní

Momentálne nevedno, kam budú smerovať jej ďalšie kroky, no podľa nášho zdroja by mohla mať záujem pridať sa k potencionálnemu politickému projektu neúspešného prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.

Konzervatívny Denník Postoj nedávno informoval, že je možný odchod Holečkovej z poslaneckého klubu kresťanských demokratov, na čele ktorého skončila v júni.

Krátko na to tiež nitrianski krajskí poslanci Holečkovú odvolali z funkcie podpredsedníčky Nitrianskeho samosprávneho kraja. Na tento post ju nominoval Demokratický poslanecký klub. 

Pripomeňme, že debatu medzi jej straníckymi kolegami vyvolal najmä rozhovor pre Postoj, v ktorom zopakovala, že KDH nepredloží pro-life zákon. Poslanec KDH Peter Stachura pre Štandard uviedol, že po zverejnení rozhovoru nastala v poslaneckom klube diskusia.

Holečková sa v uplynulých mesiacoch častokrát profilovala skôr ako liberálna, než konzervatívna politička. V minulosti okrem toho, že vyhlásila, že strana nepredloží žiaden pro-life návrh zákona, lebo by to vraj rozdeľovalo spoločnosť, na Facebooku vyzvala na kúpu progresívnych médií.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac