Kyjev zničil Rusom cenný sklad. Výbuch vyvolal zemetrasenie, bol vidieť až z vesmíru

Ukrajinské drony zničili sklad, v ktorom ruská armáda údajne uskladňovala aj raketové systémy Iskander. Informujú o tom viaceré ukrajinské médiá a zahraničné zdroje.

Snímka obrazovky 2024-09-18 123625 Foto: reprofoto X

Úspešná operácia je podľa ukrajinskej strany výsledkom spolupráce Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), Obranného spravodajstva Ukrajiny (DIU) a Síl pre špeciálne operácie (SOF).

Kyjev viedol útok – jeden z najväčších za posledné obdobie – pomocou bezpilotných lietadiel. Podľa ruských zdrojov pri nálete na muničný sklad použili dokonca viac ako 100 dronov.

Sklad patrí Hlavnému riaditeľstvu pre raketové a delostrelecké operácie ruského ministerstva obrany. Umiestnený bol v tamojšom meste Toropec v Tverskej oblasti, ktoré sa nachádza v relatívnej blízkosti hraníc s Bieloruskom.

„Zdroj [z prostredia SBU, pozn. red.] uvádza, že v sklade boli uložené rakety určené pre taktické raketové systémy Iskander, taktické raketové systémy Točka-U, navádzané letecké bomby a delostrelecká munícia,“ píše denník Ukrajinska pravda.

Šéf ukrajinského Centra pre boj proti dezinformáciám Andrij Kovalenko na sociálnej sieti Telegram uviedol, že Rusko okrem vlastnej munície vrátane rakiet Grad začalo v Toropeci skladovať aj rakety dodané zo strany KĽDR.

„Nepriateľ zasiahol muničný sklad v oblasti Toropec,“ povedal Jurij Podoljaka, proruský vojenský bloger ukrajinského pôvodu. „Všetko, čo môže horieť, tam už horí (a exploduje)“. 

V čase písania tohto článku sa k udalosti ruskí ani ukrajinskí predstavitelia oficiálne nevyjadrili.

Nastalo malé zemetrasenie

Masívny výbuch, respektíve jeho následky, sú viditeľné aj z vesmíru a intenzívne zdroje tepla, vychádzajúce z oblasti, zachytili podľa agentúry Reuters aj satelity amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Monitorovacie zariadenia určené na merania seizmickej činnosti taktiež zachytili otrasy, ktoré sa dajú porovnať s menším zemetrasením. Služba Volcanodiscovery uviedla, že explózia vyvolala chvenie s magnitúdou 2,5. Nórska monitorovacia agentúra NORSAR dokonca hovorí o hodnote 3,2.

Podľa nepotvrdených videí na sociálnych sieťach výbuch porozbíjal okná na miestach vzdialených niekoľko kilometrov od skladu, vrátane samotného mesta Toropec.

Podľa Georgea Williama Herberta, z Inštitútu medzinárodných štúdií Middlebury v kalifornskom meste Monterey, veľkosť hlavného výbuchu zobrazeného na neoverenom zázname zodpovedá výbuchu 200 až 240 ton výbušnín.

Mal odolať aj jadrovému výbuchu

V zmysle správy ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti z roku 2018 Rusko budovalo v tomto 11-tisícovom meste dobre chránený sklad rakiet, munície a výbušnín.

Dmitrij Bulgakov, vtedajší námestník ministra obrany, toho času vyhlásil, že zariadenie by mohlo chrániť zbrane pred raketami a dokonca aj pred malým jadrovým útokom.

Výpadky elektriny a zatvorené školy

Ruské úrady nariadili po výbuchu čiastočnú evakuáciu obyvateľstva. Štátne médiá informovali, že regionálne školy a škôlky budú v stredu zatvorené. V niektorých oblastiach hlásili výpadky elektriny.

Lokálnu četovaciu miestnosť na ruskej sociálnej sieti VK podľa Reuters zaplavili správy o podpore z iných častí krajiny a ponuky pomoci ľuďom, ktorí utekajú z mesta. Niektorí používatelia sa pýtali, či budovy na konkrétnych adresách ešte stále stoja.

O prípadných obetiach alebo zranených momentálne nie sú dostupné žiadne informácie, pričom ruské médiá podliehajúce vládnej cenzúre sú vo všeobecnosti na informácie o výbuchu skúpe.

Toropec sa nachádza asi 380 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Ruska Moskvy a asi 470 kilometrov severne od hranice s Ukrajinou.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac