Výrobky zo všetkých kútov kraja. V Bystrici otvorili obchod s tradičným tovarom
V priestore nádvoria radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici s názvom Regionálne nájdu počas pracovných dní ľudia tie najkrajšie tradičné výrobky, suveníry a darčeky od výrobcov zo všetkých kútov kraja – Hont, Zvolen, Novohrad, Tekov či Gemer-Malohont.
Župa tvrdí, že remeselníci dokážu takto predávať svoje výrobky nielen počas jarmokov a festivalov, ale celoročne. Stáva sa to ich živobytím a nemusia tak opúšťať región.
Svoje produkty tu môžu ponúkať výrobcovia, s ktorými kraj spolupracuje. Do vybavenia priestoru, ktorý slúži aj ako výdajné miesto e-shopu, investovala Rozvojová agentúra BBSK 40-tisíc eur a prispeli aj sponzori.
Kraj nebuduje na zelenej lúke
Priestor Regionálne nadväzuje na už existujúce projekty podpory lokálnych producentov Banskobystrického kraja, ako sú Regionálne pulty a Farmárske župné trhy. Ide hlavne o spropagovanie a predstavenie regionálnych producentov.

„Dvere máme otvorené pre každého. Návštevníci si sem môžu prísť vyzdvihnúť svoju objednávku z e-shopu Regionálne pulty, alebo si niečo priamo cez tento e-shop zakúpiť,“ uviedla riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.
„Ľudia tiež môžu len jednoducho prísť si pozrieť, pokochať sa krásou, ovoňať ručne robené mydlá či sviečky. Dotknúť sa jemných výšiviek či zacítiť pod prstami štruktúru dreva tradičných drevených hračiek,“ povedala Pálková.
„Našou prioritou je podporovať regionálnu produkciu a udržateľný rozvoj. Prezentačný priestor Regionálne je skvelým príkladom toho, ako môžeme spájať tradície, moderné technológie a lokálne zdroje na vytváranie hodnoty pre celý región,“ uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.
Ten verí, že priestor prispeje k propagácii jedinečných výrobkov a zároveň poskytne miestnym producentom nové príležitosti na rast a rozvoj.
„Oni nemajú financie alebo prostriedky na to, aby si robili marketing a konkurovali zahraničným produktom, alebo veľkým sieťam výrobcov. Toto poskytujeme my,“ doplnil banskobystrický župan.
Rozrastajúca sa sieť
Regionálna rozvojová agentúra spolupracuje s 90 regionálnymi výrobcami. Práve ich výrobky nájdu návštevníci v tomto novom prezentačnom priestore. Patria medzi nich aj dvaja Banskobystričania, Lucia Kováčová a Peter Filip.

„Mne to otvorilo dvere do regiónu. Dostalo sa to medzi ľudí. Ja som veľmi vďačná tejto možnosti. Dodalo mi to aj odvahu, že moje diela sú hodné toho, aby mohli ísť medzi ľudí,“ povedala výrobkyňa ručne maľovanej keramiky Lucia Kováčová.
„Som rada, že som súčasťou Regionálnych pultov, pretože otvárajú dvere pre malých remeselníkov a naozaj dodávajú také sebavedomie. Že to, čo robíme, má zmysel, hodnotu a remeslo sa dostáva medzi viac ľudí,“ doplnila Kováčová.
„Môžem ísť medzi ľudí a ukázať ich tak, aby ich videl nový zákazník. Nie ten, ktorého viem osloviť pomocou napríklad sociálnych sietí alebo nejakého digitálneho marketingu. Skvelý spôsob ako prilákať ľudí k našim produktom,“ pochvaľuje si výrobca kožených doplnkov Peter Filip, ktorý takto môže pokračovať v rodinnej tradícii.
V aktuálnej ponuke v novom priestore v srdci Banskej Bystrice je viac ako 400 produktov od regionálnych výrobcov. V kraji je zatiaľ jediný. Ak však bude záujem, župa nevylučuje, že ďalší môže vzniknúť v niektorom z väčších miest.
Záujemcov pracovať pod značkou Regionálne je totiž stále veľa a prichádzajú noví. Tí musia prejsť určitou certifikáciou, lebo pre regionálne produkty jestvujú isté kritériá.
„Do projektu Regionálne sa môžu prihlasovať remeselníci jednoducho tak, že budú kontaktovať priamo manažéra projektu cez email uvedený na regionalnepulty.sk,“ vysvetlila pre Štandard výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

„Samozrejme, to, či bude produkt zaradený do e-shopu, závisí od toho, či spĺňa určité kritériá. Ako napríklad podiel ručnej práce, práca s lokálnymi surovinami, zachovanie tradičných postupov výroby či príspevok k prezentácii regiónov Banskobystrického kraja,“ doplnila Jóbová.
Bez vyhľadávaných dobrôt
V nových priestoroch návštevníci a záujemcovia nenájdu obľúbené mäsové či mliečne výrobky. Priestory totiž nie sú uspôsobené k uchovávaniu a distribúcii potravinových výrobkov takéhoto druhu. Zato budú v ponuke šťavy, sušené ovocie a mnohé iné.
„Pre odbyt a prezentáciu poľnohospodárskej produkcie alebo potravinových výrobkov slúžia napríklad Farmárske župné trhy, ktoré sa konajú na Starej tržnici v Banskej Bystrici. Najbližšie budú 5. októbra,“ spresnila Jóbová.
Nákup v priestore Regionálne je jednoduchý. Návštevník v obchodnom priestore Regionálne nájde desiatky remeselných, poľnohospodárskych a potravinárskych produktov vyrobených v šiestich regiónoch Banskobystrického kraja, ktoré sa hrdia značkou kvality s označením Regionálny produkt.

Tieto značky sú v regiónoch udeľované na produkty, ktoré spĺňajú prísne kritériá kvality. Reprezentujú ručnú prácu, pôvod v regióne aj jeho jedinečnosť. Značky označujú aj služby, ktoré sú zárukou zážitku návštevníka kraja.
Ako v bežnom obchode
Keď návštevníka nejaký produkt zaujme, osloví tam prítomnú zodpovednú osobu, ktorá je v čase otváracích hodín vždy naporúdzi. Tá mu ochotne poradí s informáciami o tovare, výrobcoch, výberom konkrétneho produktu aj s objednávkou cez e-shop, pričom priestor slúži aj ako výdajné miesto.
Banskobystrická župa prišla prvýkrát s projektom takzvaných Regionálnych pultov pred piatimi rokmi. Vtedy do 6 ubytovacích zariadení umiestnili výstavné skrine s lokálnymi remeselnými výrobkami. Dnes výrobky remeselníkov ponúkajú v hoteloch a penziónoch už na 13 miestach po celom kraji.

Doterajšia bilancia
V roku 2023 sa cez e-shop predalo 1 627 produktov, pričom celkové tržby dosiahli viac ako 20-tisíc eur. Dôležitou nadstavbou tohto projektu sú aj Župné trhy, ktoré sú ďalšou fyzickou platformou, na ktorej môžu farmári a remeselníci svoje výrobky ponúkať. Tento rok sa koná už ich tretí ročník a tešia sa čoraz väčšej obľube.
„Aj preto sme Župné trhy tento rok prvýkrát rozšírili o ďalšie tri podujatia, takzvané Farmárske Župné trhy, ktoré sa konajú v Banskej Bystrici a farmári a producenti z celého Banskobystrického kraja tu predávajú svoju produkciu – od mäsových a mliečnych výrobkov, cez čerstvú zeleninu a ovocie až po voňavé pečivo,“ ukončil Lunter.