Danko sa vzdá nároku na post šéfa parlamentu. Vyprosuje si však správanie Hlasu i prezidenta

Predseda SNS Andrej Danko sa ohradil voči útokom zo strany Hlas. Národniari podľa neho koalíciu nerozbijú, no musia v nej zastupovať aj svojich voličov.

19. rokovanie vlády SR Andrej Danko Foto: Martin Baumann/TASR

„Vy farizeji čistíte misu a čašu zvonka, ale vaše vnútro je plne neprávosti,” začal šéf národniarov utorňajšiu tlačovú konferenciu venovanú rozporu s koaličnými partnermi z Hlasu.

Tvrdí, že ak má SNS hlasovať za konsolidačné zákony, tak musia zároveň vedieť odpovedať na výčitky svojich voličov. „Voliči SNS sa pýtajú, prečo by za zlodejstvo Matoviča, Hegera a Ódora mali platiť oni,” povedal.

Pokračoval aj v kritike ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas). Do rezortu podľa neho tečú neprimerané finančné prostriedky, napriek tomu, že výsledky nevidno. „Čo chcú ušetriť ministri Hlasu? Budem sa pýtať Dolinkovej, kam idú peniaze v zdravotníctve,” uviedol Danko.

Ohradil sa aj voči vyjadreniam ministra práce a sociálnych vecí Erika Tomáša, podľa ktorého chce Danko zrušiť rodičovský dôchodok. Šéf SNS hovorí, že on zrušenie inštitútu stopol už v decembri a teraz sa zasadzoval za jeho zachovanie.

Predseda najmenšej koaličnej strany zároveň uviedol, že ak to pomôže stabilite koalície, je pripravený vzdať sa nároku na post predsedu Národnej rady. „Ak to koalícii pomôže, Andrej Danko nemusí byť ani podpredseda parlamentu,“ povedal následne v reakcii na vyjadrenia Hlasu.

Jeho šéf Matúš Šutaj Eštok Dankovi predtým odkázal, že jeho pokusy o destabilizáciu koalície mu nepomôžu stať sa predsedom parlamentu. Danko podľa svojich slov rešpektuje Petra Žigu v tejto pozícii, ktorý je ako podpredseda parlamentu za Hlas poverený jeho riadením. „Nemám záujem o funkciu predsedu Národnej rady SR a riešiť to v tejto etape. Vyprosím si od Hlasu útoky, že SNS rozbíja túto vládu,“ dodal.

Uviedol tiež, že mu Hlas funkciu šéfa parlamentu ponúkol výmenou za rezort športu a cestovného ruchu, čo však odmietol.

Dodal, že hoci má SNS výhrady ku konsolidačným opatreniam, ako aj k fungovaniu niektorých ministerstiev pod gesciou Hlasu, tak vládu nerozbije. Zároveň deklaroval, že SNS je jednotná.

Kritizoval aj prezidenta

„Vyprosím si, aby prezident Slovenskej republiky vstupoval do koaličného boja,” vyhlásil následne s tým, že ich vzájomný vzťah nefungoval, no bez podpory SNS by sa Peter Pellegrini prezidentom nestal.

Danka pobúrili prezidentove vyjadrenia o nárokoch SNS v rámci koalície. „Včerajškom sa o národné hlasy pripravil do budúcich volieb,” dodal.

Pellegrini v pondelok povedal, že Dankovi nerozumie. „To, čo predvádza predseda Andrej Danko, je pre mňa nepochopiteľné,“ dodala hlava štátu s tým, že jeho konanie napomáha tomu, aby bol nepokoj a koalícia nevydržala a, pravdepodobne, aby prišli predčasné voľby.

Danko počas tlačovky viackrát zdôraznil, že si vyprosuje spomínané správanie predstaviteľov Hlasu i prezidenta proti jeho osobe. Zo strany Pellegriniho navyše očakáva ospravedlnenie.

Danko verí, že prezidenta neposadli „temné sily“ a nebude sa zasadzovať za vytvorenie úradníckej vlády.

Huliak sa pýta, kedy budú predstavitelia bývalých garnitúr sedieť

Predseda strany Národná koalícia, ktorá kandidovala na kandidátke SNS, Rudolf Huliak, tiež kritizoval ministerku Dolinkovú. „Musíme poukázať na to, že niekde sa bohapusto míňa,” vyhlásil na margo rezortu zdravotníctva.

Aj on deklaroval, že SNS vládu nepovalí, no dodal, že budú jasne pomenúvať veci, ktoré sa im nepáčia a budú presadzovať požiadavky, pre ktoré ich ľudia volili. „To, že chceme slušne vyjednávať, neznamená, že sme vydierači,” uviedol, Huliak.

Na záver vyzval koaličných partnerov, aby vyvodili zodpovednosť voči predstaviteľom predošlých garnitúr, ktorí podľa neho za súčasný zlý stav verejných financií zodpovedajú. „Pýtam sa, prečo títo ľudia nesedia, prečo nesedia za nezvládnutú pandémiu,” vyhlásil Huliak s tým, že počas pandémie zbytočne zahynulo 35-tisíc dôchodcov.

Ani Michelko nie je spokojný s Dolinkovou

Poslanec Národnej rady (nom. SNS) Roman Michelko pre agentúru SITA tiež vyjadril nespokojnosť so súčasným stavom ministerstva zdravotníctva pod vedením ministerky Zuzany Dolinkovej. „Máme tu nespokojnosť zamestnancov zdravotníctva. Je na zhodnotení strany Hlas, a v konečnom dôsledku aj premiéra, či ministerka zvládne problémy rezortu a tiež aj jej zotrvanie vo funkcii. Ale sme na jednej strane, lebo opozícia nemôže robiť personálnu politiku koalície,“ uviedol Michelko.

Poslanec SNS zároveň upozornil aj na rozsudok Súdneho dvora Európskej únie, ktorý Slovensku nariadil vyplatiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom, ktoré sú dlhodobo po splatnosti. Ide až o miliardu eur.

„Takéto veci sa majú avizovať oveľa skôr, a nie zo dňa na deň. Tam hrozia pokuty v rámci infrigementu na úrovni 50-tisíc eur denne. Logicky s tým máme problém a upozorňujeme na to,“ doplnil Michelko.

Zároveň zdôraznil dôležitosť kritiky aj od koaličných partnerov, a potrebu udržiavať poriadok v rámci koalície. „V politike nemôže byť človek útlocitný a kritika aj od koaličných partnerov je vec, na ktorú si človek musí zvyknúť. Červená čiara je, ak sa podporí opozícia, a, samozrejme, to nemienime robiť. My nepodporíme ich aktivity, ale musíme si tu upratať v rámci koalície,“ uzavrel Roman Michelko.

(mm, tasr, sita)


Pochybenie zdravotníckeho personálu či spoplatnenie druhej sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Ako sa k tomu stavajú pôrodnice v Bratislave? Pri výbere zariadenia sú relevantné aj skúsenosti tehotných žien.
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda aj…
Prejsť na článok
Predsedov samosprávnych krajov pobúrili slová ministra životného prostredia Tomáša Tarabu, ktorý na margo žúp povedal, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Podľa predsedov VÚC župy…
Prejsť na článok