Poslanci SaS navrhujú partnerské spolužitie. Mali ho predložiť v pondelok večer

1. rokovanie vlády SR Mária Kolíková a Veronika Remišová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanci SaS Ondrej Dostál a Jarmila Halgašová mali na koaličnú radu predložiť návrh novely Občianskeho zákonníka o registrovaných partnerstvách.

O návrhu dnes informovali Aktuality.sk.  

Návrh má riešiť práve registrované, respektíve životné partnerstvá. SaS tvrdí, že návrh má byť rodovo neutrálny. „Účelom partnerského spolužitia je potvrdenie vzájomného vzťahu dvoch fyzických osôb vo vzťahu k štátu a k tretím osobám,” píše sa v návrhu, ktorého časť majú Aktuality k dispozícii.

Zmena zákona by sa podľa SaS nemala týkať párov rovnakého pohlavia, ale aj heterosexuálneho vzťahu. „Zavedie sa inštitút partnerského spolužitia, ktorým je zväzok dvoch fyzických osôb,” cituje portál z návrhu zákona.

Predkladatelia svoj návrh zdôvodňujú snahou, aby partneri mali právo dediť, právo na poskytovanie ošetrovného či právo na informácie o zdravotnom stave. “Zákon upraví podmienky uzatvorenia partnerského spolužitia, jeho vznik aj zánik.”

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pre Aktuality.sk uviedla, že tento návrh jej bol v pondelok predstavený. „Na jednej strane nie som šťastná, že sa uvažuje o takejto právnej úprave pred tým, ako je rekodifikovaný Občiansky zákonník. Na druhej strane rozumiem, že právna úprava pre predmetné vzťahy tu už mala byť dávno,“ vyhlásila.

Kolíkovej stranícka líderka Veronika Remišová pre Aktuality povedala, že sa nebudú zapájať do ideologických sporov, ale sústredia sa na dôležité reformy, nevylučuje však, že niektorí poslanci Za ľudí by mohli tento krok podporiť, ak príde na hlasovanie v parlamente. O návrhu budú podľa nej hlasovať podľa svojho uváženia, povedala pre Aktuality.

(tasr)


Ďalšie články