Soul: Severná Kórea by mohla na Ukrajine nasadiť časť svojej regulárnej armády

Kórejská republika sa domnieva, že jej geografický sused, Kórejská ľudovodemokratická republika, by mohla na pomoc Rusku vyslať svoje vlastné ozbrojené sily.

profimedia-0755119513 Severokórejskí vojaci sa zúčastňujú na vojenskej prehliadke pri príležitosti 75. výročia založenia Kórejskej ľudovej armády na námestí Kim Ir-sena v Pchjongjangu 10. februára 2023. Foto: STR / KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

„Otázka nasadenia pravidelných jednotiek je vysoko pravdepodobná pre vzájomné dohody, ktoré pripomínajú vojenskú alianciu medzi Ruskom a Severnou Kóreou,“ poznamenal šéf tamojšieho ministerstva obrany Kim Jong-hjun.

Politik narážal na dohodu o komplexnom strategickom partnerstve, ktorú v júni podpísali ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un. Tá zahŕňa aj obranný pakt, v ktorom si obe krajiny v prípade agresie sľubujú vzájomnú pomoc.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.