Čierny deň pre Ukrajinu. Rusi zasiahli miliardový americký systém Patriot

Ruským ozbrojeným silám sa na Ukrajine podarilo vyradiť americký systém protivzdušnej obrany Patriot. Zhodne o tom informovali zdroje z Ukrajiny, Ruska aj Západu.

Ukraine Conference - Mecklenburg-Western Pomerania Volodymyr Zelenskyj stojí pred systémom protivzdušnej obrany Patriot vo vojenskom výcvikovom priestore v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko počas návštevy ukrajinských vojakov 11. júna 2024. Foto: ČTK / DPA / Jens Büttner / Profimedia

Ruské ministerstvo obrany, ktoré zverejnilo zábery zo zásahu, tvrdí, že k nemu prišlo v bližšie neurčený termín v Dnepropetrovskej oblasti neďaleko osady Pašená Balka, ktorá sa nachádza asi sto kilometrov od súčasnej frontovej línie.

Útočiaca armáda uskutočnila úder pomocou rakety Iskander, čo je taktická balistická strela krátkeho dosahu domácej výroby.

Systém Patriot, ktorého jednotková cena osciluje okolo jednej miliardy dolárov, pozostáva z viacerých hlavných komponentov a momentálne nie je jasné, ktoré Rusi zasiahli a v akej miere.

Zatiaľ čo ruská strana písala o deštrukcii radaru, riadiacej stanice a odpaľovacieho zariadenia, vojnový reportér nemeckého denníka Bild Julian Röpcke zničenie odpaľovacieho zariadenia nespomenul.

„Čierny deň pre Ukrajinu,“ okomentoval videozáznam Röpcke. „Pozorovací dron a raketu Iskander-M sa odraziť nepodarilo,“ dodal novinár.

Poľský projekt WarVehicleTracker, ktorý sa špecializuje na monitoring pohybu techniky a jej osudu na fronte, na sieti X skonštatoval, že Rusi sa „zamerali na tie najcennejšie ciele,“ pričom doplnil, že Patriot ako taký je bez radaru bezcenný.

Momentálne nie je jasné, koľko obetí a ranených si zásah ruský vyžiadal. Celú batériu Patriot však musí obsluhovať približne 90 vysokokvalifikovaných pracovníkov.

Ukrajinská politička obviňuje Syrského

Poslankyňa ukrajinského parlamentu Mariana Bezuhlová podľa ruskej tlačovej agentúry TASS obvinila zo straty Patriotu vrchného veliteľa ukrajinskej armády Olexandra Syrského a znovu požiadala o jeho odstúpenie.

„Ďalší Patriot […] a nie prvý. A to všetko pre chýbajúci systém, ktorý súčasní generáli jednoducho nedokážu vybudovať vzhľadom na svoje IQ, nedostatok chuti a korupciu. Áno, Alexander Stanislavovič [Syrskyj, pozn. red], obraciam sa na vás,“ napísala na svojom profile na Telegrame.

Ako pripomenula TASS, Bezuhlová, ktorá je známa neustálou kritikou velenia armády, predtým pôsobila ako zástupkyňa šéfa parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a obranu. V septembri ju však z tejto funkcie odvolali a vylúčili aj ako členku. Momentálne je členkou zahraničnopolitického výboru.

Zelenskyj chce 25 Patriotov

Ukrajina pred týmto zásahom podľa denníka Kyiv Independent disponovala najmenej piatimi systémami Patriot. Tri dostala z Nemecka, jeden zo Spojených štátov a jeden z Rumunska. Ďalšia dva prisľúbili v júni dodať Holandsko a USA, no Ukrajinci ani spojenci dovedna nezverejnili žiadne oznámenie o ich príchode.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj začiatkom apríla tohto roka povedal, že Ukrajina potrebuje na svoju protivzdušnú obranu 25 systémov Patriot, v ktorých bude po šesť až osem odpaľovacích zariadení.