Slovensko sa postupne stáva európskym lídrom v daňovej podpore sociálnych podnikov

Rozvoj sociálnej ekonomiky má výrazný vplyv aj na podporu zamestnanosti zraniteľných skupín, zlepšovanie životných podmienok či na riešenie sociálnych a environmentálnych výziev.

Branislav Ondruš Branislav Ondruš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii informoval europoslanec Branislav Ondruš (Hlas) spolu s predsedníčkou Aliancie pre sociálnu ekonomiku na Slovensku (ASES) Alenou Gunárovou.

„Úspešne realizujeme Akčný plán Európskej komisie pre sociálnu ekonomiku, ako aj odporúčanie Rady EÚ týkajúce sa vypracovania rámcových podmienok sociálneho hospodárstva. Prinášame nové daňové zvýhodnenia, ktoré podporia udržateľné podnikanie sociálnych firiem,“ uviedol Ondruš.

Doplnil, že akčný plán podporuje sociálne podniky, ktoré kombinujú podnikateľskú činnosť a majú pozitívny vplyv na sociálnu oblasť aj ochranu životného prostredia. Zároveň spresnil, že medzi odporúčaniami Rady EÚ sú aj daňové zvýhodnenia pre sociálne podnikanie.

Ondruš priblížil, že od 1. januára 2025 budú platiť na Slovensku dve daňové novinky, ktoré podporia sociálne podniky. Jedným z nich je rozšírenie výnimky z povinnosti platiť takzvanú daňovú licenciu na sociálne podniky. Tie, ktoré podľa europoslanca za tento rok nevytvoria zdaňovaný zisk, nebudú musieť platiť minimálnu daň.

Druhou daňovou novinkou je zaradenie produktov a služieb sociálnych podnikov do zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške piatich percent.

„Zavedenie nižšej DPH pre sociálne podniky je dôležitým krokom smerom k ich dlhodobej udržateľnosti. Vďaka tejto zmene budú môcť sociálne podniky efektívnejšie fungovať, poskytovať viac služieb a vytvárať pracovné miesta pre ľudí, ktorí sú na trhu práce znevýhodnení,“ uzavrel Ondruš.

Gunárová podotkla, že tieto daňové novinky umožnia sociálnym podnikom najmä rozšíriť svoju činnosť. Povinnosť platiť daňovú licenciu by bola podľa nej pre sociálne podniky likvidačná.

Vysvetlila, že rozdiel v DPH medzi základnou sadzbou 23 percent a zníženou päťpercentnou sadzbou je dostatočne veľký, aby boli výrobky a služby na trhu konkurencieschopné.

„Je dôležité, aby sme na Slovensku pokračovali v podpore sociálnych podnikov, ktoré prinášajú spoločenský a ekonomický prínos. Zlepšenie podmienok pre tieto podniky znamená lepšiu spoločnosť pre nás všetkých,“ dodala predsedníčka ASES.

(tasr)