Keď je cisár nahý

Volebnému víťazstvu súčasnej vládnej koalície v septembri 2023, žiaľ, silno dopomohli aj konzervatívci a kresťania, ktorí Ficov Smer či SNS považujú alebo označujú za záchrancu pred „liberalizmom, progresivizmom a genderizmom“.

20220131_cofoe_ekonomika_003839885 Na snímke europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: TASR/Michal Svítok

Viacerí z nich v minulosti opakovane kritizovali KDH za údajný liberalizmus či neprípustné spolky s ideovým nepriateľom.

Títo voliči tak vlastne podporili strany, ktoré už niekoľko volebných období mnohokrát konali proti spravodlivosti, ktorej presadzovanie Biblia, sociálne učenie Katolíckej cirkvi, a zvlášť Benedikt XVI. označujú ako základnú úlohu vlády a politiky. Zároveň tým aj pootvorili dvere korupcii, ktorú pápež František označuje za najväčšiu neresť politiky, apokalypsu demokracie a spolu s vojnou za najväčšiu ničiteľku života. Slovensko v nej, poľutovaniahodne, patrí už mnoho rokov k najhorším v Európe, čo má zákonite aj tragické dôsledky na našu ekonomiku aj životnú úroveň.

Koalícia Smer + Hlas + SNS v takejto deštrukcii pokračuje aj celý rok od posledných volieb. Z predvolebných sľubov na 110 percent plnia jeden, ktorý, zdá sa, bol ich prioritou: zrušiť alebo deštruovať inštitúcie, ktoré majú za cieľ odhaľovať a vyšetrovať korupčné kauzy, a znížením trestných sadzieb a premlčacej doby ochrániť bývalých aj budúcich korupčníkov. S tým súvisia kroky na ovládnutie médií na čele s verejnoprávnou televíziou, aj kultúrnych inštitúcií a kontrolných orgánov na čele s NKÚ. Predvolebný sľub lacných potravín naplnili tak, že sebe zdvojnásobili príjmy a teraz schválili konsolidačné opatrenia, ktoré zhoršia životnú úroveň väčšiny občanov a uškodia zdravotníctvu aj ekonomickému rozvoju Slovenska.

Spôsob, akým ovládli bezpečnostné orgány a dvojtvárny prístup k strašnej vojne na Ukrajine zásadne znížili dôveryhodnosť a dobré meno Slovenska u tradičných spojencov. Napriek tomu alebo popri tom si premiér Fico a ďalší politici vládnej koalície udržiavajú podporu kresťanov vyhláseniami o boji za tradičné hodnoty a proti liberalizmu a progresivizmu. Preto sa treba zamyslieť nad ich konkrétnymi skutkami v tejto veci.

Predchádzajúce vlády Smeru

V roku 2015 schválila vláda Smeru celoštátnu stratégiu ľudských práv, pripravenú pod vedením aktivistov. Vláda Roberta Fica dala v tom čase za jeden rok 4 milióny eur pre Inštitút rodovej rovnosti propagujúci rodovú ideológiu. Ďalšie tisíce išli na iné podobné LGBTI projekty. Dva dni po referende o rodine, kde sa vyše 900-tisíc občanov vyjadrilo za hodnoty prirodzenej rodiny, vyhlásil tlačový a informačný odbor Úradu vlády: „Výsledky referenda nemajú pre nás žiadnu výpovednú hodnotu a k ničomu politicky nezaväzujú.“

V máji 2018 Fico podporil zachovanie potratového zákona, ktorý prijala jeho rodná Komunistická strana. Podobne aj inokedy, vďaka poslancom vládnych strán, ktorí sú v tomto v jednej línii s progresívcami, neprešli žiadne zákony smerujúce k zníženiu umelých potratov. V europarlamente poslanci za Smer spolu s inými socialistami a progresívcami pravidelne podporujú propotratové a LGBTI iniciatívy. Na tejto politike sa nič podstatné nezmenilo ani za posledný rok ich súčasnej vlády.

Dnešná vládna koalícia a kresťanské hodnoty

Pri rečiach o potrebnej konsolidácii štátneho rozpočtu sa ani len nespomenula možnosť a opatrenia na zníženie korupcie, ktorá z neho uberá omnoho väčšie percento než vo väčšine krajín EÚ. Kresťanskí demokrati navrhli opatrenia, ktoré by preniesli záťaž z ľudí na štát a vládu. Schválený konsolidačný balík totiž zaplatia z 95 percent občania a firmy a z 5 percent štát a vláda. KDH navrhovalo opak, aby 95 percent ušetrila vláda na svojich výdavkoch a efektivite a päť percent získala od ľudí. Bohužiaľ, nestalo sa tak, hoci alternatívne riešenia existujú. Niektoré odborné štúdie dokazujú, že napríklad len primerané zvýšenie odvodov z hazardu by dokázalo vykryť značnú časť konsolidačného balíčka. KDH prišlo aj s týmto návrhom. Žiaľ, na strane vlády nebol záujem hľadať riešenia, ktoré odľahčia bremeno na pleciach občanov. Dokonca aj ľavicová ex-ministerka financií Schmögnerová povedala, že víťazmi konsolidácie sú bohatí, možno práve sponzori vládnych strán.

Konsolidačný balíček okrem iného v čase, keď na Slovensku kriticky klesla pôrodnosť, výrazne znižuje daňový bonus na dieťa aj rodičovský dôchodok. Mimochodom, KDH navrhlo, ako tieto dve podporné porodinené opatrenia zachovať. Zároveň balíček v čase, keď konsolidácia zvýši riziko chudoby, oberá charitatívne organizácie o desaťtisíce eur. Taktiež ani jeden poslanec vládnej koalície nepodporil návrh opozičných poslancov o zavedení príspevku pre tehotné absolventky štúdia.

Pripomeňme si zároveň jeden z úplne prvých krokov vlády R. Fica. V čase, keď vo svete dramaticky rastie prenasledovanie kresťanov, už dva týždne po voľbách zrušila štatút splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Za vznik tohto úradu som sa dlhodobo zasadzovala aj ja osobne.

Dvojtvárnosť a radikálny rozpor medzi slovami a skutkami – „konzervatívnymi“ antiliberálnymi vyhláseniami a reálnou politikou vládnych strán, ukazuje aj čerstvý prípad postoja k ideologickému aktivizmu niektorých inštitúcií EÚ. Ako poslankyňa Európskeho parlamentu už skoro päť rokov so znepokojením sledujem a komentujem snahu nasilu vnútiť národným štátom „celoeurópske“ riešenia silne postavené na progresívnej ideológii. Každá krajina má rôzne možnosti, ako môže prostredníctvom vlády alebo parlamentu vstupovať do takýchto procesov a pokúsiť sa ich zablokovať. KDH opakovane upozorňuje národné inštitúcie primerane na potrebu brániť národnú suverenitu Slovenska. Pre mňa ako poslankyňu je až poslednou možnosťou hlasovať proti takýmto návrhom. A vždy mi je smutno, keď vidím okolo seba väčšinu slovenských poslancov, ktorí hlasujú opačne, alebo sledujem, ako naša vláda opäť a znova nevyužije možnosť postaviť sa voči tlaku z Bruselu. Prečo sa politici na Slovensku bijú do pŕs, na verejnosti silne kričia a v Bruseli robia opak?

Smer a SNS verzus KDH

V apríli 2024 Európsky odhlasoval výzvu na zaradenie takzvaného “práva na potrat” do Charty základných práv EÚ. KDH okamžite po tomto hlasovaní navrhlo v NR SR rezolúciu, ktorá žiadala strany vládnej koalície, aby sa proaktívne postavili proti takýmto tlakom z Bruselu a hájili jednak hodnotu života, ale aj suverenitu členských štátov v kultúrno-etických otázkach. Výbor pre európske záležitosti NR SR sa týmto návrhom KDH odmietol zaoberať. Fico, ktorý bol na výbore prítomný, sa na následnom samite hláv štátov EÚ voči zásahu EÚ do našej suverenity nijakým spôsobom neohradil. Rovnako sa proti týmto tlakom v Bruseli nikdy neohradili europoslanci za Smer.

V lete 2024 začal Súdny dvor EÚ konanie, ktoré v konečnom dôsledku môže právne zaviazať členské štáty uznávať úradné premeny mužov na ženy a naopak. Vrátane prípadov, keď niekto v ľubovoľnej krajine EÚ nedefinovaným spôsobom získa potvrdenie, že je v rozpore so svojím biologickým pohlavím muž alebo žena. KDH okamžite vyzvala vládu a ministra spravodlivosti Suska, aby SR využila svoje právo a vstúpila do aktuálneho súdneho konania. KDH nesúhlasí s tým, aby otázka základného akceptovania biologickej reality bola vecou individuálnej svojvôle bez dostatočného medicínskeho základu. Zásadne sa tiež stavia proti tomu, aby o základných kultúrno-etických otázkach či ochrane rodiny rozhodoval Súdny dvor EÚ a žiada, aby sa Slovensko pripojilo k štátom, ktoré takýto sudcovský aktivizmus odmietajú a trvajú na tom, že ide o vnútornú vec suverénnych členských štátov.

Žiaľ, vláda Roberta Fica nevyužila právo Slovenskej republiky ako členského štátu vstúpiť do konania, ako to urobili iné krajiny. A čo odkázalo ministerstvo spravodlivosti? Strčilo hlavu do piesku a odmietlo konať. Len tento týždeň Súdny dvor EÚ pritom rozhodol v inom prípade, že členské štáty musia uznať zmenu krstného mena a pohlavia získanú v iných členských krajinách. Ako veľmi sa vedenie ministerstva spravodlivosti mýlilo vo svojom poúčaní adresovanom KDH! A vláda Smeru tým znova ukázala, že v praxi tak v kultúrno-etických otázkach, ako aj pri ochrane suverenity SR, koná dvojtvárne. Skutky sú v rozpore so slovami.

Popri konsolidačnom balíčku sa v NR SR nedávno opäť prerokúval podobný text uznesenia odsudzujúci rezolúciou EP o takzvanom „práve na potrat“, ako bol pôvodný návrh z dielne KDH. Proti odsúdeniu tohto pošliapania hodnoty života hlasovala väčšina klubu PS a SaS (zvyšní boli neprítomní) a jeden poslanec Smeru. Proti bol dokonca aj poslanec Rudolf Huliak, ktorého pro-life presvedčenie tak paradoxne ostalo na úrovni prázdnych slov namiesto skutkov. Zdržala sa väčšina poslancov Smeru, Hlasu a SNS. Za hlasovali všetci prítomní poslanci za KDH, väčšina poslancov klubu Slovensko, traja nezaradení a dvaja zo Smeru.

Aj toto hlasovanie donaha odkrylo ideovú blízkosť súčasnej koalície s progresívcami a liberálmi. Znova sa tak ukázalo, že považovať súčasnú vládnu koalíciu za hrádzu proti liberálno-progresívnej ideológii je tragický omyl.

Hydepark je priestor na diskusiu autorov z verejného života, či z akademickej, cirkevnej alebo mimovládnej sféry, alebo aj z politiky. Publikované názory nemusia vyjadrovať redakčnú líniu Štandardu.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok