Orbán v Štrasburgu. Falošné tóny progresivistov v orwellovskej fraške

Hoci Viktor Orbán čelil v Európskom parlamente zo strany európskych činovníkov, predsedov parlamentných frakcií a Leyenovej konaniu v úplnom rozpore so zvyklosťami, opäť ukázal, čím prevyšuje svojich oponentov. Píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0918590637 Maďarský premiér Viktor Orbán počas prejavu na záver prezentácie programu šesťmesačného predsedníctva Maďarska v Rade EÚ v rámci plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu vo východnom Francúzsku 9. októbra 2024. Zdroj: Frederick Florin / AFP / AFP / Profimedia

V Bruseli robia všetko pre to, aby Orbánovej vláde maximálne sťažili polrok jej predsedníctva v EÚ. Patrí k tomu aj to, že premiér Orbán dostal príležitosť predstaviť v Európskom parlamente svoje priority až túto stredu, teda v polovici predsedníctva. S európskymi voľbami a zmenou zloženia parlamentu to nesúvisí. Pred piatimi rokmi, tiež po európskych voľbách, pozvali premiéra predsedajúceho Fínska do Štrasburgu už v polovici júla.

„Ciao, bella!“ či progresivistické výlevy

Ani priebeh Orbánovho prijatia nebol obvyklý. K obvyklejšiemu patril Orbánov prejav, hovoril vecne, venoval sa obnove európskej konkurencieschopnosti a boju s masovou migráciou, rozdeľujúcim otázkam sa skôr vyhýbal. Menej obvyklá bola výtržnosť maďarského opozičného aktivistu. Než ho spacifikovala ochranka, dostal sa až k Orbánovi. V úplnom rozpore so zvyklosťami konali európski činovníci, predsedovia parlamentných frakcií na čele s predsedníčkou Európskej komisie von der Leyenovou.

Maďarský premiér a predseda Rady EÚ Viktor Orbán prichádza predniesť svoj prejav na pôde Európskeho parlamentu vo francúzskom Štrasburgu počas rozpravy o maďarskom predsedníctve v Rade EÚ v stredu 9. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.