Pred rokom konšpirácia, dnes legitímna možnosť: Facebook nebude mazať teórie o úniku koronavírusu z laboratória

Tím WHO skúmajúci pôvod COVID-19 navštívil wuchanský Inštitút virológie Bezpečnostná služba hliadkuje pred Inštitútom virológie vo Wu-chan v stredu 3. februára 2021 počas návštevy expertov WHO, ktorí zisťovali pôvod koronavírusu. Foto: TASR/AP

Prijateľnosť teórie o nechcenom úniku koronavírusu SARS-CoV-2 z čínskeho laboratória naberá na obrátkach. V minulosti bola považovaná len za konšpiračnú teóriu či útoky Donalda Trumpa a jeho podporovateľov proti Číne. Dnes je to už inak.

Americký prezident Joe Biden požiadal svoje americké tajné služby, aby výraznejšie skúmali pôvod nákazy Covid-19. Vo svojom stredajšom prejave uviedol, aby tajné služby znásobili úsilie a objasnili, kde a ako prvýkrát prešla nákaza na človeka.

V hre je sú podľa Bidena dva hlavné scenáre – prechod vírusu zo zvieraťa na človeka a únik vírusu z laboratória. Koronavírus SARS-CoV-2 sa prvýkrát objavil v čínskom meste Wu-chan koncom roka 2019. V tomto meste sa zhodou okolností nachádza aj Wuchanský inštitút virológie (WIV), ktorý skúma rôzne varianty koronavírusov.

V súčasnosti sa v prostredí amerických spravodajských zložiek dve prikláňajú k teórii o prechode na človeka zo zvieraťa, jedna zasa k teórii o úniku nákazy z laboratória. Zvyšok spravodajských služieb sa zatiaľ nerozhodlo vzhľadom na nedostatok presvedčivých údajov.

Teóriu úniku z laboratória dlho presadzovali ľudia z prostredia bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Aj on sám bol toho názoru, že vírus pravdepodobne unikol Číňanom z laboratória, čím išiel aj proti vtedajším záverom svojich spravodajských služieb. Trump argumentoval, že videl dôkazy, ktoré dokazujú túto tézu.

Ja som vám to vravel

Bývalý minister zahraničných vecí Mike Pompeo koncom februára tohto roku v komentári pre Wall Street Journal varoval pred čínskym skúmaním vírusov. Podľa jeho názoru bola vo WIV nedostatočná bezpečnosť či laxný prístup k vírusom, ktoré tam skladovali. To viedlo aj k súčasnej pandémii.

„Svet vedel už dlhý čas, že Wuchanský inštitút virológie je nebezpečný pre svetové zdravie,“ argumentoval Pompeo. Pripomenul tiež varovania z roku 2018, keď jeho rezort označil tamojší inštitút za bezpečnostné riziko.

Demokrati tieto teórie označovali skôr za okrajové, nepravdepodobné možnosti. V mienkotvorných amerických médiách boli niekedy prezentované ako konšpiračná teória, zatiaľ čo na sociálnych sieťach boli príspevky o laboratórnom pôvode vírusu často mazané.

Medzitým v prvej štvrtine roka 2021 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spustila vyšetrovanie pôvodu vírusu. Do Wu-chanu vyslala skupinu odborníkov, ktorí mali na mieste zisťovať pôvod pandémie. Ich snaha bola poznačená neochotou a tajnostkárstvom čínskych úradov.

Prekážky Pekingu

Vo výsledku prišli so štyrmi scenármi. Za najpravdepodobnejší označili prenos vírusu z netopiera na človeka cez tretiu bytosť. Naopak, najnepravdepodobnejší bolo podľa vyšetrovateľov WHO únik vírusu z laboratória. Väčšiu kredibilitu dokonca udelili Pekingom presadzovanej teórii o príchode nákazy do Číny na baleniach mrazeného jedla.

WHO laboratórnu možnosť označila za „extrémne nepravdepodobnú“, pretože podľa nich sú podobné inštitúcie veľmi dobre riadené a sú v nich dodržiavané bezpečnostné opatrenia. Wall Street Journal však upozornil, že vieme o viacerých bezpečnostných pochybeniach z prostredia WIV.

Už v roku 2018 varovali americkí diplomati o bezpečnostných nedostatkoch vo wuchanskom inštitúte, kde skúmali aj netopierie vírusy. To písal aj spomínaný exminister Pompeo. Nehovoriac o tom, že správu WHO spochybňovali aj hlasy zvnútra tejto organizácie.

„Nemyslím si, že zhodnotenie bolo dostatočné. Budú potrebné ďalšie dáta a štúdie, aby sme dospeli k presvedčivejším záverom,“ uviedol predseda WHO Tedros Ghebreyesus a dodal, že možnosť úniku z laboratória si zaslúži dôkladnejšie preverenie. Bol ochotný vyslať do Číny ďalších špecialistov, predpokladal však, že to Peking neprijme s nadšením.

Treba to preskúmať

Ubehol medzitým nejaký čas a teória úniku koronavírusu z wuchanského laboratória je živšia, ako kedykoľvek predtým. Zmenu postoja vidno napríklad u jedného z najvyšších amerických expertov na infekčné ochorenia Anthonyho Fauciho. Ten v minulosti zastával názor, že neexistujú vedecké dôkazy o laboratórnom pôvode vírusu.

Nedávno sa však vyjadril, že teória o pôvode vírusu z laboratória musí byť hlbšie preskúmaná. „Nie som o tom už jednoznačne presvedčený [že pandémia koronavírusu vznikla prirodzenou cestou, pozn. red.], myslím si, že musíme pokračovať vo vyšetrovaní diania v Číne, kým nezistíme, čo sa tam stalo,“ uviedol odborník.

Ten si svojím vyhlásením prirodzene vyslúžil kritiku zo strany čínskych štátnych médií. „Americká elita vrátane Fauciho ďalej morálne upadá,“ znel titulok od šéfredaktora Global Times Si-ťin Chua. Fauciho Národný inštitút pre alergické a infekčné ochorenia pritom ešte v roku 2019 financoval výskum vedcov vo WIV. Ten sa týkal aj koronavírusov.

Téza o úniku z laboratória však už v každom prípade už nie je len konšpiračnou teóriou či blúznením trumpistov. Prečo sa však na ňu začalo nahliadať serióznejšie až teraz? Podľa amerického magazínu Time je za tým doterajší (mnohokrát opodstatnený) odpor voči prezidentovi Trumpovi.

Trumpov splašenec a vplyv Facebooku

„Keď Trumpov vedúci Centra pre kontrolu chorôb v marci špekuloval, že vírus mohol uniknúť z čínskeho laboratória, takmer univerzálne bol ignorovaný ako Trumpov splašenec. V skutočnosti však jeho podozrenia stoja za zváženie,“ píše Time.

Podpora pre vyšetrenie možného laboratórneho pôvodu rastie aj medzi demokratmi, čo je vidieť aj na Bidenovom vyhlásení. Celej situácii napomáha i netransparentný prístup Číny, ktorá rada hádže polená pod nohy medzinárodných vyšetrovateľov. Obrat je vidno aj na sociálnych médiách.

Korporácia Facebook po novom už nebude zmazávať príspevky týkajúce sa laboratórneho pôvodu covidu. Vedenie sa tak rozhodlo po stredajších výrokoch amerického prezidenta a nedávnej reportáži Wall Street Journalu, podľa ktorého bola trojica zamestnancov WIV hospitalizovaná už v novembri roku 2019, teda ešte pred oficiálnym začiatkom pandémie.

To otvára prirodzene aj otázku ohľadom moci, ktorú majú sociálne siete nad kontrolou toku informácií. Len včera ohlásil Facebook sprísnenie prístupu voči subjektom, ktoré „opakovane šíria dezinformácie.“ Lenže netreba zabúdať, že takouto dezinformáciou bol donedávna aj laboratórny pôvod koronavírusu.


Ďalšie články