Hľadanie ihly v kope kryptosena

Britská stanica HBO odvysielala nedávno program, ktorý mal šokovať milióny používateľov prvej z kryptomien. Bitcoin totiž stále nepozná svojho tvorcu a k jeho odhaleniu malo dôjsť na obrazovkách.

Peter Todd. Reprofoto: YouTube Peter Todd. Reprofoto: YouTube

Podľa stanice je skutočným autorom Bitcoinu jeden z jeho raných používateľov a verný fanúšik Peter Todd. V mnohom by to dávalo aj zmysel, ale má to zopár problémov.

Po prvé to nie je prvé podobné odhalenie, ktoré Bitcoin zažil. V minulosti rôzni novinári označili za tvorcu Bitcoinu desiatky vážnych kandidátov z celého sveta. Raz dokonca našli aj človeka, ktorý sa volá takmer rovnako – akurát namiesto bájneho pseudonymu Satoshi Nakamoto mal tento Japonec meno Dorian Nakamoto.

Samozrejme, že okamžite sa zistilo, že ani netušil, že Bitcoin existuje. Niektoré mená však dávali zmysel, pretože išlo o kryptografov a programátorov, typicky zo Spojených štátov, ktorí mali kapacitu niečo podobné vytvoriť alebo na podobných projektoch dokonca v minulosti pracovali.

A objavili sa aj podvodníci, ktorí za Satoshiho Nakamota označili aj sami seba. Jeden z takých, Craig Wright, nedávno skončil dokonca na súde, ktorý jasne rozhodol, že autorom Bitcoinu nie je. A čo Peter Todd?

Asi to Satoshi Nakamoto nie je a sám sa tomu smeje, ale hlavne by nám to malo byť jedno. Faktickú moc nad Bitcoinom ani jeho tvorca nemá, ale môže mať úlohu symbolickú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.