Írska vláda zavádza prísnejšie pravidlá pre technologických gigantov

Európske centrály spoločností ako Meta, X, TikTok či Google sídlia práve v Írsku, podľa nového Kódexu online bezpečnosti im hrozia pokuty 20 miliónov eur alebo 10 percent ročného obratu – podľa toho, ktorá suma je vyššia.

Sociálne siete, ilustračný obrázok. Foto: Andreas Prott/Alamy/Alamy/Profimedia Sociálne siete, ilustračný obrázok. Foto: Andreas Prott/Alamy/Alamy/Profimedia

Pokuty by udeľovala tamojšia novozriadená Mediálna komisia (Coimisiún na Meán), ktorá tento kódex v pondelok zverejnila. Cieľom je podľa Dublinu lepšia ochrana používateľov platforiem sociálnych médií, predovšetkým detí, pred „nenávistnými prejavmi“ či „škodlivým“ obsahom.

Desiatimi určenými platformami, ktoré chce komisia kontrolovať ako prvé, sú Facebook, Instagram, YouTube, Udemy, TikTok, LinkedIn, X, Pinterest, Tumblr a Reddit.

„Prijatím Kódexu online bezpečnosti sa končí éra samoregulácie sociálnych médií,“ uviedla vo vyhlásení šéfka Mediálnej komisie Niamh Hodnettová.

Týždenník Politico pri tejto príležitosti konštatoval, že Írsko sa týmto kódexom približuje „k úplnému súladu s audiovizuálnym zákonom EÚ“, ktorého pomalá implementácia do írskeho práva vo februári vyústila do 2,5-miliónovej pokuty od Súdneho dvora EÚ.

Platformy budú povinné zaviesť zákaz nahrávania a zdieľania „škodlivého“ obsahu – od videí propagujúcich sebapoškodzovanie či poruchy príjmu potravy až po podnecovanie terorizmu či rasizmu. Povinnosťou bude aj obmedzenie dostupnosti pornografického či násilného obsahu osobám mladším ako 18 rokov.

Všeobecné povinnosti vyplývajúce z kódexu – ktorý nadväzuje na írsky Zákon o online bezpečnosti a regulácii médií z roku 2022, ako i európskeho Zákona o digitálnej bezpečnosti (DSA) či Regulácie teroristického obsahu – musia technologické firmy splniť do 19. novembra tohto roku. Pravidlá, ktoré si vyžadujú zmenu vnútorných procesov na sociálnych sieťach, majú termín 21. júla 2025.

(sab)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok