Digitálne „vzkriesenie“ zosnulých sa v Číne stáva biznisom

V Číne sa objavila nová kontroverzná služba, ktorá umožňuje ľuďom komunikovať s virtuálnymi klonmi svojich zosnulých príbuzných pomocou umelej inteligencie.

Umelá inteligencia, ilustračná snímka. Foto: Mike MacKenzie/Flickr.com Umelá inteligencia, ilustračná snímka. Foto: Mike MacKenzie/Flickr.com

Táto technológia, označovaná ako „digitálne vzkriesenie,“ je dostupná za 140 až 150 dolárov. Digitálny avatar zosnulého dokáže pomocou zachytených audiovizuálnych materiálov napodobniť hlas, podobu a osobnosť, čím vytvára realistický dojem. Jedným z priekopníkov je spoločnosť Silicon Intelligence, ktorú založil Sun Kaj po smrti svojej matky. 

„Nepovažujem avatara za digitálnu osobu, je to moja matka,“ opisuje Sun svoje skúsenosti s klonom, ktorý pre neho znamená „najlepšieho spoločníka na rozhovory.“ Tento klon je schopný napodobniť obľúbené frázy jeho matky, čím Sunovi poskytuje emocionálnu útechu, referuje taliansky web Insideover.

Proces vytvorenia klonu si vyžaduje len 30 sekúnd videa a hlasového záznamu. Ceny sa však môžu vyšplhať až na tisíce dolárov pri sofistikovanejších avataroch. Spoločnosť Fu Šou Jüan dokonca ponúka digitálne hroby s QR kódmi, ktoré umožňujú prístup k virtuálnym spomienkam na zosnulého.

Mnohí odborníci varujú pred možnosťou závislosti na takejto ilúzii, ktorá môže brániť prirodzenému procesu smútenia. Kontroverzný fenomén však naznačuje, že digitálne avatary predstavujú moderný, ale komplikovaný spôsob, ako zvládnuť stratu blízkych.

(mm)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok