Cirkev je po prevrate a násilnostiach v prvej línii zápasu o slobodu v Mjanmarsku

mjanmarsko Mjanmarský kardinál Charles Maung Bo na stretnutí s budhistickými mníchmi. Foto: Diecéza Yangon.

Keď si sestra Ann Rose Nu Tawngová kľakla pred vojenské jednotky, stala sa symbolom boja cirkvi za mier v Mjanmarsku.

Násilie v krajine neustáva ani mesiace po tom, čo sa 1. februára odohral vojenský prevrat. Nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi poskytuje po celý čas mimoriadnu pomoc miestnym, ktorí sú v núdzi, a to prostredníctvom katechétov, rehoľníkov či kňazov. Všetci na seba zobrali úlohu pomôcť tým, čo trpia v dôsledku bojov, nedostatku zdrojov pre nefunkčný štát.

„Cirkev slovami a ešte viac skutkami dokazuje, že hoci je v tejto krajine nepočetnou menšinou, urobí všetko pre nastolenie mieru a rozvoj Mjanmarska,“ povedal k situácii prezident nadácie ACN Thomas Heine-Geldern pre portál Rome Reports.

Zábery Anny Rose Nu Tawngovej, rehoľnej sestry, ktorá si kľakla na ulici pred vojakov, prednedávnom zaplavili správy a sociálne siete. Hovorí, že svojím činom sa len usilovala brániť tých, čo stáli za ňou. „Jednoducho, chcela som obrániť tých, čo boli v ohrození. Len som chcela zachrániť ľudí, najmä mladých ľudí. Kľakla som si, aby mohli utiecť pred nebezpečenstvom. To gesto som urobila z vnuknutia Ducha Svätého. Mala som pocit, že Boh prostredníctvom mňa tých ľudí zachráni. Preto som to urobila,“ povedala tiež pre Rome Reports.

Mŕtvi po útoku na katolícky kostol

Hoci kresťania tvoria iba šesť percent mjanmarského obyvateľstva, terčom vojenských útokov sa stali aj kresťanské kostoly. Jeden z nich sa odohral v meste Kayanthayar na juhovýchode krajiny na svätodušný pondelok 23. mája 2021. Zabili pri ňom štyroch ľudí a ďalších ôsmich zranili. V nedávnom liste nadácii ACN zo uvádza to kardinál Charles Maung Bo, arcibiskup Rangúnu a predseda Konferencie biskupov v Mjanmarsku.

Médiá informovali, že k útoku na katolícky kostol došlo v čase, keď približne 300 ľudí hľadalo v jeho areáli útočisko pred bojmi medzi armádou a ľudovým odbojom (People’s Defense Force) patriacim ku kmeňu Karen. Podľa niektorých zdrojov na svätodušný pondelok armáda ostreľovala aj katolícku katedrálu v meste Pekon v susednom Šanskom štáte.

Kardinál poukázal na skutočnosť, že „kostoly, nemocnice a školy sú podľa Haagskeho dohovoru chránené“ a že armáda, ktorá sa pučom vrátila k moci začiatkom februára, porušuje medzinárodné právo. „No bez ohľadu na zmluvy a protokoly by sme si mali uvedomiť, že vyliata krv nie je krvou nepriateľa. Ľudia, ktorí tu zomreli alebo boli zranení, sú občanmi tejto krajiny.“

Kardinál Bo odsúdil tento čin ako humanitárnu tragédiu: „Ľudia vyhľadali kostol, aby ochránili seba a svoje rodiny. Tí, ktorí útok prežili, utiekli do pralesa a o ich osude nič nevieme. Sú medzi nimi deti a starší ľudia. Teraz pravdepodobne hladujú a nemajú žiadnu lekársku pomoc.“

Ľuďom hrozí smrť hladom

Z hlavného mesta Kajaského štátu Loikaw v blízkosti hraníc s Thajskom utieklo viac než 20-tisíc ľudí. „Toto sa musí skončiť,“ vyzýva kardinál Bo. V dôsledku koronakrízy sa situácia v krajine ešte zhoršuje. „Ľuďom hrozí dokonca smrť vyhladovaním a je tu reálne nebezpečenstvo ďalšej vlny pandémie.“ Ozbrojený konflikt v takejto situácii je podľa neho „krutá anomália“.

„Eskalácia napätia v čase Turíc, eskalácia, ktorá sa nezastaví ani pred Božím domom a zasahuje bezbranných ľudí, nami hlboko otriasla,“ uviedol Thomas Heine-Geldern, prezident ACN. „Ľud Mjanmarska už mesiace prežíva obdobie najhlbšej temnoty. Cirkev v svojich vyhláseniach zdôrazňuje a svojou prácou dokazuje, že hoci je v krajine menšinou, robí všetko pre to, aby podporila mier, budovanie národa a pomohla ľuďom v biede, ktorá sa koronakrízou znásobila.“

„To, čo ľudia v Mjanmarsku potrebujú okrem aktívnej pomoci, je modlitba,“ zdôraznil v liste nadácii ACN kardinál Bo. Svojimi skutkami to potvrdzuje aj sestra Ann Rose: „Aj v čase prenasledovania je modlitba základom môjho života. Posilňuje ma adorácia pred Oltárnou sviatosťou. Čerpám z nej silu pomáhať ľuďom takýmto spôsobom,“ hovorí.

Podľa medializovaných informácií ozbrojené sily v Mjanmarsku zabili od februára 2021 viac ako 800 civilistov a momentálne zadržiavajú vyše 4 000 ľudí.


Ďalšie články