Na Sputnik sa prihlásili pred týždňami, termín stále nemajú. Zisťovali sme prečo

Slovensko nakúpi ruskú vakcínu Sputnik V Od dovozu Sputnika na Slovensko uplynuli štyri mesiace. Foto: František Iván/TASR

Očkovať sa prvou dávkou Sputnika je možné už len v júli, dovezená vakcína následne exspiruje. V čakárni sa nachádza viac než osemtisíc záujemcov, pričom mnohí z nich termín stále nedostali. Boja sa preto, či vôbec prídu na rad. Ministerstvo zdravotníctva ostáva pokojné, zaočkuje sa vraj každý, kto chce.

Je to neuveriteľný a ťažko pochopiteľný príbeh a inak to už nebude až do jeho konca. Práve dnes uplynuli štyri mesiace od momentu, keď boli na Slovensko dovezené vakcíny Sputnik. V stredu sa pre Slovákov skončila možnosť prihlásiť sa na očkovanie nimi. Túto možnosť mali len od 1. júna. Počas uplynulého mesiaca o očkovaciu látku prejavilo záujem celkovo 15 681 ľudí. Prvú dávku zatiaľ dostalo 11 781 uchádzačov a 1 109 ľudí je už plne zaočkovaných. Hlavu v smútku by sme z toho mať nemali.

„Očkovanie s vakcínou Sputnik V malo význam vtedy, keď bol o ňu záujem. Spôsob aplikácie pre záujemcov by sa našiel, aj preto sme pristúpili na jej urýchlené testovanie, aby boli záruky, že sa podáva kvalitný a bezpečný liek. V čase, keď bola vakcína Sputnik V dovezená, bola pandemická situácia u nás veľmi zlá, ale aj záujem o očkovanie bol veľký. Z tohto hľadiska malo zmysel vakcínu zaobstarať,“ hovorí biochemik Vladimír Zelník, šéf laboratórií, ktoré na Slovensku testovali Sputnik.

K dispozícii máme 40-tisíc dávok Sputnika. Zvyšných 160-tisíc, ktoré ostanú neaplikované, chce ministerstvo zdravotníctva predať alebo darovať balkánskym štátom a Argentíne. Podľa zistení Štandardu potrebuje rezort na tento krok súhlas ruskej strany, nevyužité vakcíny totiž patria Moskve. Na otázky, či s tým Ruský fond priamych investícií súhlasil (RDFI) a predaj či darovanie sa smie uskutočniť, sme odpoveď dodnes nedostali.

Mohlo by sa zdať, že zaočkovať pár tisíc ľudí nebude vzhľadom na slovenské tempo problém. V skupinách na sociálnych sieťach však rastie panika. Na termín štepenia preparátom z Ruska čaká viac než osemtisíc ľudí. Niektorí sú v čakárni celé týždne, ale termín dodnes nedostali. Zisťovali sme prečo a čo sa s tým dá robiť.

Bez termínu sú mladí aj starí s vážnym zdravotným stavom

Príspevky o meškajúcich termínoch sa začali hromadiť, nedostali ich mladí ani starší. Vakcinačné centrum sa pritom nachádza v každom kraji. Konkrétne mestá sú: Bratislava, Nové Zámky, Piešťany, Humenné, Lučenec, Michalovce, Bojnice a Žilina.

Tridsiatnik Roman Frno sa zaregistroval hneď 2. júna až v troch krajoch: Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom. Termín dodnes nedostal. Registráciu si zrušil a vytvoril novú, pokúšal sa aj dovolať do call centra NCZI – neúspešne.

„Vzhľadom na to ako rozprávajú, že je nízky záujem o očkovanie Sputnikom, som myslel, že ten termín príde skôr. A navyše keď som sa zaregistroval prakticky hneď, ako to pustili,“ konštatuje.

Rovnaký prípad zažili manželia Vanda a Martin z Martina. Obom štyridsiatnikom termín doposiaľ neprišiel, mali však šťastie a na očkovanie pôjdu už túto sobotu. Ako náhradníkov ich za seba ponúkol senior, ktorý nemôže dostať injekciu, pretože užíva antibiotiká.

Dátum očkovania neprišiel ani 60-ročnému Vladimírovi z Terchovej. Na Sputnik sa prihlásil hneď po spustení čakárne do neďalekej Žiliny. Pre svoj závažný zdravotný stav by dlhšiu cestu nezvládol. Vzhľadom na svoju situáciu očakával skoré pridelenie termínu, no doposiaľ sa tak nestalo. Do NCZI sa ani po viacnásobných pokusoch nedovolal. Do registrácie si medzičasom pridal aj mRNA očkovacie látky, ale zmena nenastala.

Foto: František Iván/TASR

Richard z Nových Zámkov sa na Sputnik registroval 16. júna, termín ale neprichádzal. Záujem o očkovanie ruskou vakcínou podľa neho existuje. Očkovacia akcia sa však údajne sabotuje a mainstreamové médiá o tom nepíšu.

Po takmer dvoch týždňoch si miesto a čas proaktívne zariadil sám. E-mailom oslovil nemocnicu, poslal jej svoje údaje a pridelili mu termín. Nie je vraj jediný. „Takýchto nás je veľa, keď dobre viem, v utorok nás bolo náhradníkov bez termínu medzi 15:00 a 16:00 približne 25,“ opisuje svoje skúsenosti.

Nádejou sú Nové Zámky

Štandard v tejto súvislosti oslovil aj novozámockú nemocnicu, tá na naše otázky neodpovedala. Trend nepridelených termínov ale potvrdilo iné očkovacie centrum.

„Prípady, kedy ľuďom nepridelili termín, hoci sú na čakačke, registrujeme a tieto vedomosti máme. Stáva sa, že sú zaregistrovaní aj dlhšie ako dva týždne,“ pripustila Ľubica Rozinová z bratislavskej Polikliniky cudzokrajných chorôb. Neregistrovaní ľudia prichádzajú ako sprievod aj individuálne. Snažia sa ich podľa možností očkovať.

Skúsenosti s nepridelenými termínmi sa však v rámci krajov líšia. Napríklad v Prešove ich neregistrujú.

„Prešovský samosprávny kraj, ktorý má aj vlastný rezervačný systém na prihlasovanie, takýchto ľudí neeviduje, je to skôr otázka na štátnu čakáreň a NCZI. Župa sprístupňuje možnosť registrácie na očkovanie prostredníctvom svojho registračného portálu až po naplnení minimálnych kvót, ktoré sú potrebné na otvorenie centra,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa Daša Jeleňová.

V Žiline očkujú aj tých, čo sa neprihlásili cez NCZI. O probléme meškajúcich termínov nevedia. „Nespomínali nám, že ak sa nahlásia, nepríde im SMS. Našou snahou je očkovať čo najviac populácie, a preto zaočkujeme toho, kto príde, má záujem a hlavne mu to umožňuje zdravotný stav,“ povedala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková.

Do Nových Zámkov smerovali aj kroky manželov Novákovcov. Tí sa zaregistrovali len nedávno, chceli si totiž o vakcínach viac naštudovať. Po zvážení všetkých „pre a proti“ sa rozhodli pre vektorovú vakcínu.

„Vakcíny mRNA boli vyvíjané od 90. rokov minulého storočia, ale po celú dobu len v laboratórnych podmienkach, ich uvoľnenie prišlo náhle následkom pandémie a dlhodobé následky na ľudský organizmus nie sú aktuálne overiteľné,“ myslí si pani Nováková.

Vektorové očkovacie látky Vaxzervia a Janssen majú zas nižšiu účinnosť. Sputnik s účinnosťou 91,6 percenta bol pre nich vraj jedinou logickou voľbou. Problémy s prideľovaním termínov sledujú už dlhšie, a preto sa rozhodli osloviť priamo nemocnicu v Nových Zámkoch. Tú odporúčajú v skupinách mnohí očkovanci. Nemocnica manželom skutočne pridelila termín na tento piatok.

Záujem o vakcinačné centrum v Nových Zámkoch je vidieť aj na mape iniciatívy Veda pomáha.

Pridelné termíny podľa okresu vakcínančého centra. Zdroj: Vedapomaha.sk

Zaočkovať sa dám len Sputnikom

Očkovať sa inými látkami nemajú opýtaní ľudia v pláne. Dôverujú práve Sputniku. Za normálnych okolností by sa očkovať ani nedali, robia tak pre tlak verejnosti a politikov.

„Tiež by som k očkovaniu asi ešte nepristúpila, keby sa šanca dať sa zaočkovať práve touto vakcínou nekončila a nátlak verejnosti aj politikov na očkovanie nebol taký obrovský,“ opisuje Nováková.

Západným očkovacím látkam neverí ani Richard, prednosť dáva vakcínam, ktoré Európska lieková agentúra nezaregistrovala. „Kebyže mám dostať Pfizer, určite nejdem a nezaočkujem sa vôbec, maximálne ešte čínskym Sinopharmom, ale o tej v našich končinách zatiaľ nepočuť,“ hovorí. Dodáva, že po očkovaní Sputnikom nemal žiadne vedľajšie účinky a je nadmieru spokojný.

Času nazvyš niet, myslia si ľudia. Podľa ministerstva nie je dôvod na paniku

Ak sme zvládli za jeden mesiac zaočkovať Sputnikom viac než 11-tisíc ľudí, zvládneme určite aj osemtisíc ďalších. Prečo je ale proces očkovania v porovnaní s inými vakcínami taký pomalý?

Vysvetlenie môže spočívať v tom, že pri očkovaní Sputnikom nie je možné vakcínu prednostne rozmraziť. Je potrebné riediť ju až v deň očkovania, pretože sa musí aplikovať do dvoch hodín od rozmrazenia. Ampulky tejto vakcíny sa rozmrazujú priebežne v deň očkovania. Samotný proces rozmrazovania trvá 20 minút.

Foto: TASR/AP

Centrá navyše nemôžu realizovať súčasne očkovanie aj preočkovanie, keďže očkovacia a preočkovacia dávka vakcíny Sputnik V je rozdielna. Prvá dávka obsahuje adenovírus sérotypu 26 a druhá dávka obsahuje ľudský adenovírus  sérotypu 5. Preto sa v jeden termín realizuje očkovanie a v iný termín preočkovanie touto vakcínou.

Za normálnych okolností by sa ľudia nemuseli báť, že sa na rad nedostanú. Avšak očkovať sa prvou dávkou Sputnika je možné len do 31. júla, potom vakcína exspiruje. Podľa ministerstva zdravotníctva nie je aj tak dôvod plašiť sa.

„Každý, kto sa prihlásil na očkovanie vakcínou Sputnik V, dostane termín na očkovanie. Faktom je, že sa očkuje postupne vo vybraných termínoch v konkrétnych očkovacích centrách,“ povedala Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu.


Ďalšie články