Stojím za rozhodnutím biskupov. Cirkev ukazuje solidaritu s krajinou a to je dobre

veriaci pápež František papamobil Foto: TASR/AP

Samozrejme, že v takejto atmosfére vyznieva príkaz o zaočkovaní ako podmienke účasti na bohoslužbách ako zneužitie pápežovej návštevy. Mne osobne sa toto rozhodnutie vlády tiež nepáči, ale bez problémov a pokojne ho akceptujem. Píše František Mikloško.

Nečakaná návšteva pápeža Františka na Slovensku začína prinášať prvé ovocie. Už v týchto dňoch nastavila slovenským katolíkom vyleštené zrkadlo. Vláda rozhodla, že na hromadných stretnutiach sa môžu zúčastniť iba ľudia, ktorí sú dvakrát zaočkovaní. Biskupi ju v tom podporili.

A hneď sa to spustilo z radov pravoverných katolíkov vrátane niektorých kňazov. Čítame, ako sa títo ľudia tešili na návštevu pápeža a teraz sú znechutení… A ako z návštevy zjednotenia bude zrejme ešte viac nejednoty, atď.

Mne osobne sa tiež nepáči toto rozhodnutie vlády, ale bez problémov a pokojne ho akceptujem. Pokiaľ ide o vládu, tá zanedbala dlhodobú pozitívnu kampaň pre očkovanie, prvé chvíle viedli niektorí jej členovia nezmyselný zápas medzi sebou a smerom k prezidentke, keď sa obviňovali, kto je zodpovedný za tisíce mŕtvych, a medzitým frustrovaní konšpirátori zaplnili mediálny priestor tak, že dnes stranám, ktoré bojujú proti očkovaniu narastajú preferencie. Samozrejme, že v takejto atmosfére vyznieva tento príkaz ako zneužitie pápežovej návštevy v prospech očkovania.

Čo má ale dnešná vláda, tvárou v tvár možnej tretej vlny pandémie, robiť? Pamätáme si ešte, ako na vrchole druhej vlny zostávalo v nemocniciach ešte niekoľko voľných lôžok pre akútne postihnutých? A nevedeli sme, kto z nás je na rade. Samozrejme, konšpirátori aj vtedy mali „jasno“, lebo zmyslom ich života je mať stále nejakého nepriateľa, s ktorým môžu bojovať. Na viac totiž nemajú.

Pokiaľ ide o slovenských biskupov, plne stojím za ich rozhodnutiami. Prvýkrát sa dvihla vlna odporu voči nim, že neprotestovali proti zákazu bohoslužieb. A čo mali robiť? Čo by bolo nastalo, keby v čase, keď väčšina živnostníkov v kaviarňach, reštauráciách a iných službách začala krachovať, katolíci by si vydobyli väčšie práva a mohli by sa v chrámoch stretať? Katolíci sa ukázali solidárni s celou spoločnosťou, a na rozdiel od živnostníkov, nehrozil im duchovný bankrot.

A rovnako je to teraz. Pripusťme, že by biskupi bojovali a vydobyli si účasť na stretnutí s pápežom bez očkovania. A čo keby sa práve tam dala do pohybu tretia vlna pandémie? Zostalo by to takto navždy zapísané a cirkev by sa z takéhoto obvinenia mohla dlhé roky spamätávať. Nehovoriac už o tom, čo by napríklad povedali fanúšikovia futbalu, ktorí majú stále obmedzený prístup na futbalové zápasy. Cirkev je dnes solidárna so slovenskou spoločnosťou a to je dobre!

Slovenskí biskupi sa vo svojich rozhodnutiach počas pandémie nepomýlili. Mýlia sa len tzv. „pravoverní“ katolíci vrátane niektorých kňazov, ktorí potrebujú k svojmu životu stále nejakého nepriateľa, ktorý im pomáha zakrývať ich frustráciu. Pápežova návšteva je pre Slovensko požehnaním! Už dnes nám odkrýva túto stránku nášho „katolíctva“. A isto prídu ďalšie odkrytia. Treba sa voči nim otvorene postaviť a nebáť sa ich pomenovať. Slovenský katolicizmus má v týchto chvíľach príležitosť viesť vo svojom vnútri otvorený dialóg a obnoviť sa z neho.

Zakončím svoj príspevok prvým veršom krásnej básne Janka Silana z roku 1980 Dialóg so Svätým Otcom: „Keď budem raz aj vo väzení,/ ja viem, že Ty ma navštíviš,/ ó, Svätý Otče, príď, príď ponížený,/ keď spievam: Ku Kristovi blíž!/…

Svätý Otče František, príď, príď ponížený, Slovensko Ťa dnes veľmi potrebuje!


Ďalšie články