Týždeň v Ríme: Pápež má na Slovensku konkurovať sám sebe. Je čas byť zvlášť prívetiví

Papal Audience with Kids from Children`s Train inside and outside Paul VI Hall_B.Petrik_30.5 (9) Pápež František. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Načasovanie a rozloženie pápežovej návštevy na Slovensku je stále veľkou témou. Zdá sa, že je čas byť zvlášť prívetiví voči pútnikom z iných krajín počas pápežovho turné na Slovensku. Slovák Jozef Tomko sa stal najstarším kardinálom a začal sa megaproces, kde je obžalovaný (ex)kardinál Becciu. Je tu ďalší týždeň s prehľadom vatikanistov.

Septembrová cesta pápeža Františka do Maďarska a na Slovensko stále vyvoláva dohady. Medzi vatikánskymi komentátormi je opäť témou nerovnomerné rozloženie cesty medzi krátkou zastávkou na eucharistickom kongrese v Budapešti a dlhšou cestou na Slovensko. Nepremyslené má byť aj načasovanie návštevy, lebo sa prekrýva s blahorečením významného poľského kardinála vo Varšave. To nepriamo naznačil maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa vatikanistu z talianskeho portálu Acistampa si dokonca pápež konkuruje sám sebe, čo môže viesť k ďalšiemu rozdeleniu v cirkvi a oslabeniu cirkevného kongresu v Budapešti:

„Zdá sa, že aj jeho účasť na Medzinárodnom eucharistickom kongrese v septembri bude znamenať rozdelenie. V ten istý deň (keď bude sláviť svätú omšu) Svätá stolica naplánovala blahorečenie kardinála Stefana Wyszynského“ v Poľsku. Popoludní pokračuje apoštolská cesta na Slovensko, ktorá trvá o niekoľko dní viac než zastávka v Budapešti:

„Je preto logické myslieť si, že mnoho Poliakov opustí Medzinárodný eucharistický kongres deň pred príchodom pápeža, rovnako ako je logické domnievať sa, že Slováci urobia to isté, aby prijali pápeža vo svojej krajine. Chceme týmto spôsobom oslabiť Medzinárodný eucharistický kongres? Alebo si pápež jednoducho vytvára konkurenciu sám pre seba? Snaží sa o rozdelenie, z ktorého môže vyjsť ešte silnejší ako autoritárska osobnosť?“

Je čas byť zvlášť prívetiví voči zahraničným pútnikom na pápežovom turné na Slovensku

Slováci môžu byť iste radi, že rímsky biskup sa rozhodol stráviť viac času u nich. Musíme však brať do úvahy počiatočný diplomatický nepokoj, ktorý sme nezapríčinili, a to, ako rozvrh apoštolskej cesty vnímajú maďarskí a poľskí susedia. Slovensko s nimi má a chce mať dobré vzťahy, čo má pápežovo „turné“ upevniť.

Preto by sme mali byť k pútnikom z Maďarska, Poľska a odinakiaľ zvlášť ústretoví a prívetiví v septembri, aby všetci mohli vidieť pápeža v priaznivej atmosfére. „Nech už pápež František povie čokoľvek, buďte si istí, že to, čo povie na Slovensku, nebude iba pre Slovákov, ale pre celú cirkev a pre celý svet,“ vysvetlil nám slovenský Kanaďan a rektor inštitútu Biblicum Michael Kolarčík.

Kardinál Tomko je najstarší

Slovák Jozef Tomko sa v 97 rokoch stal najstarším kardinálom, všimli si niektorí vatikanisti. Stalo sa tak po tohtotýždňovej smrti člena Kardinálskeho zboru, ktorým bol Albert Vanhoye, a tiež krátko pred pápežovou cestou na Slovensko.

Slováci v Ríme vedia, že kardinála Tomka je ešte pomerne bežné stretnúť počas jeho prechádzok po rímskych uliciach.

Arcibiskup Bezák sa cíti rehabilitovaný, stále však ide o lokálnu kauzu

Na Slovensku ešte ostaneme. Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa cíti rehabilitovaný. Spolu s pápežom vo Vatikáne slávili súkromnú svätú omšu a dali si zmrzlinu. Stretnutie s Františkom sa podľa neho skoro iste zopakuje počas pontifikovej apoštolskej cesty na Slovensku. Tento stĺpček sa teší, že Róbert Bezák považuje svoj prípad za uzavretý, ktovie, možno sa tým otvorí možnosť aj k jeho primeraného zapojenie do cirkvi.

Treba ale dodať, keďže sa tu venujeme komentárom z Ríma, že Vatikán k tomuto u nás mediálne známemu stretnutiu nevydal stanovisko. Bezákovo meno mnohí vatikanisti nepoznajú ani sa o ňom nehovorí vo vatikánskych a sotva v talianskych médiách. Akokoľvek bolo dôležité údajné stretnutie emeritného arcibiskupa s pápežom pre Róberta Bezáka i mnohých ďalších, stále ide o lokálnu kauzu. A to napriek jej významu pre česko-slovenské prostredie. Uvidíme, či ožije v septembri za pápežovej prítomnosti pod Tatrami.

Nie je to nič, čo by v sebe nieslo negatívny náboj voči bývalému trnavskému arcibiskupovi, len problémy v Ríme sú, žiaľ, o dosť väčšie.

Začal sa vatikánsky megaproces s (ex)kardinálom Becciuom.

Vatikánsky súd začal prvé pojednávanie v sledovanom megaprocese o podozrivom nákupe nehnuteľnosti v Londýne. Pokračovanie procesu bude v októbri. Je obvinených desať ľudí vrátane (ex)kardinála, čo je vo vatikánskej histórii novinkou. Giovanni Becciu, kedysi prezývaný taliansky pápež, povedal, že má čisté svedomie a vždy bol verný pápežovi:

„Zveril mi mnoho úloh v mojom živote, chcel, aby som prišiel pred súd a prichádzam. Som pokojný, vo svedomí cítim pokoj, mám dôveru, že sudcovia dobre uvidia skutočnosti a mojou veľkou nádejou je istota, že uznajú moju nevinu. Chcem tiež s veľkým zármutkom a bolesťou povedať, že som dal zvolenie právnikom, aby žalovali Monsignora Alberta Perlascu a pani Francescu Chaouqui za vážne nepravdy, ktoré o mne povedali a ktoré sa objavili v dokumentoch od obžaloby.“

V USA medzitým obžalovali zo sexuálneho zneužívania exkardinála Theodorea McCarricka. Tamojšie médiá píšu, že ide o najvyššie postaveného katolíckeho preláta v krajine, ktorý čelí takémuto obvineniu. McCarrick však už nie je kardinálom a pápež ho pre nezriadený sexuálny život laicizoval.

Emeritný pápež Benedikt XVI. opäť kritizuje nemeckú cirkev. Pre mnohých predstaviteľov cirkvi je viera len formalita

Benedikt XVI. v rozhovore pre nemecké médium karhal mnohých predstaviteľov nemeckej cirkvi. Viera sa pre nich stala len formalitou, myslí si emeritný pápež pôvodom z Bavorska. Niektorí pozorovatelia hovoria o tvrdej kritike voči cirkvi v jeho rodisku.

Citát týždňa

Tentoraz vyberáme slová emeritného pápeža Benedikta XVI. zo spomínaného rozhovoru:

„Pokiaľ bude v úradných textoch cirkvi hovoriť iba úrad, a nie srdce a duch, bude exodus zo sveta viery pokračovať.“


Ďalšie články