Niektoré lyžiarske strediská začali sezónu. Lyžovačka bez opatrení nebude možná

Ve¾konoèná lyžovaèka lyžiarske stredisko Jasná - Chopok sever v Nízkych Tatrách Lyžiarske stredisko Ilustračné foto. Foto: Oliver Ondráš/tasr

AKTUALIZOVANÉ Hoci minister dopravy Andrej Doležal vo štvrtok informoval, že lyžiarska sezóna sa pravdepodobne odkladá až na začiatok januára, niektoré strediská sa rozhodli ju odštartovať. Podľa ministra na to majú plné právo, pretože minimálne do pondelka 7. decembra môžu byť otvorené bez obmedzení.

Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) ešte vo štvrtok (3. decembra) tvrdil, že eviduje „jasnú a čerstvú informáciu z konzília odborníkov, že pandemická komisia na svojom piatkovom [4. decembra] zasadnutí odporučí sprísniť opatrenia, vrátane uzatvorenia zimných lyžiarskych stredísk“ a že štart lyžiarskej sezóny nebude skôr ako začiatkom januára. Deň nato povedal, že všetky strediská môžu byť minimálne do pondelka otvorené a vraj nie je jasné, či k ich úplnému uzatvoreniu nakoniec skutočne dôjde.

„Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk,“ povedal Doležal s tým, že jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik.

Cieľom rezortu dopravy je podľa ministra ponechať lyžiarske strediská otvorené, ale za sprísnených podmienok. „Aby tam bol organizovaný poriadok a nie neorganizovaný chaos. My dávame jasné pravidlá, je to postavené na testovaní, nosení rúšok, dodržiavaní odstupov, zatvorených reštauráciách a tak ďalej,“ uviedol Doležal. Dodal, že všetko záleží na piatkových odporúčaniach odborníkov z pandemickej komisie a v konečnom dôsledku na tom, ako nakoniec rozhodne krízový štáb.

Riaditeľ združenia Lavex Miroslav Grešo pre Štandard uviedol, že podľa toho, čo mu hovoril prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák ešte pred rokovaním pandemickej komisie, je aj premiér Igor Matovič naladený tak, aby sa sezóna spustila. Otázne stále zostáva, za akých podmienok.

„Uvidí sa, ako rozhodne pandemická komisia, či sa to spustí pred sviatkami, na Vianoce alebo potom až v januári,“ povedal Grešo.

Téma fungovania lyžiarskych stredísk na Slovensku nie je podľa hlavného hygienika Jána Mikasa uzavretá. Po piatkovom rokovaní pandemickej komisie avizoval, že konzílium odborníkov si cez víkend naštuduje plán rezortu dopravy o pravidlách pre strediská a počas budúceho týždňa sa pokúsi pripraviť taký, ktorý by sa dal použiť v súčasnej situácii.

Lyžovačka v plnom prúde

Lyžiarsku sezónu sa bez vyčkávania na odporúčania pandemickej komisie a rozhodnutie Ústredného krízového štábu rozhodli odštartovať v Parku Snow Donovaly, za čo si vyslúžili dávku kritiky, keďže ide o stredisko, ktoré patrí predsedovi parlamentu a lídrovi strany Sme rodina Borisovi Kollárovi. Minister dopravy však opakovane uviedol, že Donovaly nič neporušili a otvorené môžu mať aj iné strediská, ak na to majú podmienky. Žiaden zákaz prevádzky podľa neho momentálne nie je v platnosti.

Podľa slov marketingového manažéra Parku Snow Donovaly Miroslava Dobrotu žiaden čierny scenár ohľadom lyžiarskych stredísk zatiaľ prijatý nebol a čaká sa na vyjadrenie pandemickej komisie a následne prijaté opatrenia. Rovnako sa pre Štandard vyjadril aj Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR), ktorá prevádzkuje viacero stredísk na Slovensku aj v susedných krajinách.

Lyžiarske stredisko Donovaly. Foto: Archív Park Snow Donovaly

Dobrota pre Štandard uviedol, že v sobotu otvorí lyžiarsku sezónu aj stredisko Jasná. Zatiaľ iba pre tých, ktorí majú sezónne skipasy, a pre obmedzený počet lyžiarov, ktorí si permanentky kúpili online.

Podľa šéfa združenia Lavex, ktoré spája slovenských prevádzkovateľov vlekov a lanoviek, by bolo lepšie vyčkať, ako rozhodne krízový štáb. Na otvorení stredísk však nevidí nič zlé, keďže zatiaľ žiadne zákazy neplatia. „Len aby to nevyvolalo nejakú vlnu nevôle,“ vyjadril Grešo obavy. Na druhej strane však varoval, že keby chcela vláda zastaviť vleky a lanovky, tak by musela meniť zákon, pretože ich prevádzka sa riadi legislatívou o verejnej doprave.

Príprava na opatrenia

Strediská sa už aj bez presných usmernení od vlády či Úradu verejného zdravotníctva chystajú na prípadné opatrenia, ktoré navrhovali pandemickej komisii vo forme akéhosi lyžiarskeho semaforu, aby mohli zostať otvorené.

„Pracujeme na tom od septembra – prevádzky sme zabezpečili nadštandardnými antibakteriálnymi olepmi, venujeme sa pravidelnej dezinfekcii objektov a zariadení, pripravujeme vytváranie usmerňujúcich koridorov, presúvame zamestnancov z iných segmentov firmy a vytvárame špeciálne pracovné miesta na usmerňovanie návštevníkov v strediskách, riadenie nastupovania na lanovky, pripravujeme priestory na možnosť občerstvenia v exteriéroch. A samozrejme čakáme na ďalšie usmernenia,“ uviedol Galajda.

Aj Grešo súhlasí s tým, že bez opatrení to na tohtoročnej lyžovačke na Slovensku nepôjde. „Opatrenia tu budú v každom prípade,“ uviedol s tým, že obmedzená bude musieť byť zrejme aj kapacita svahov.

Susedia nastavili pravidlá skôr

Na situáciu v lyžiarskych strediskách na Slovensku bude mať vplyv aj dianie v zahraničí. Do spoločného postupu pri ich obmedzovaní či zatváraní tlačilo krajiny Nemecko, Taliansko i Francúzsko, ktoré chceli posunúť začiatok sezóny až na začiatok budúceho roka.

Susedné Rakúsko napriek začiatočnému odporu voči požiadavke zatvorilo lyžiarske strediská a otvorí ich až 24. decembra. Lockdown v krajine predĺžili do 6. januára. Poliaci obmedzili lyžovačky, sú len pre domácich.

„Okolité krajiny mali podmienky fungovania zimnej sezóny nastavené vládami skôr ako my. Čo sa Slovenska týka, vytvorenie podmienok na lyžovačku pre domácich by bolo jedným z možných riešení, o ktorých sme komunikovali. Konečné stanovisko však nezáleží len od názoru ministra,“ uviedol Galajda.

V susednom Česku chcú otvoriť sezónu podobne ako v Rakúsku zrejme až na Štedrý večer. Česi zatiaľ zakázali prevádzku lyžiarskych vlekov od 3. do 12. decembra. Podľa Greša, ktorý bol v kontakte s českými kolegami, je však len málo pravdepodobné, že sa strediská otvoria po tomto dátume. Skôr pripadá do úvahy možnosť, že to bude tak ako v Rakúsku až po 24. decembri.

Prípadné straty stredísk

Podľa Dobrotu z Park Snow Donovaly zatiaľ nie je možné vyčísliť prípadné straty, keďže stále nie sú známe podmienky, za akých budú alebo nebudú môcť strediská fungovať. „Straty budeme vyčíslovať až po sezóne. Každopádne, vianočno-silvestrovský zlatý týždeň tvorí približne 20 percent tržieb z celej zimnej sezóny v našom stredisku,“ uviedol pre Štandard.

Aj Galajda z Tatry mountain resorts povedal, že je zatiaľ predčasné hovoriť o možných stratách. Na otázku Štandardu, čo by sa stalo, keby boli lyžiarske strediská počas Vianoc a Nového roka zatvorené, ešte posledný novembrový týždeň uviedol, že by to znamenalo škody vo výške desiatok miliónov eur.

„Je potrebné si uvedomiť, že ide o vrchol sezóny. Straty len v regiónoch Vysokých Tatier, Liptova a Horehronia žijúcich z cestovného ruchu by sa za uzavreté vianočné a novoročné sviatky pohybovali rádovo v desiatkach miliónov eur. A to už nehovoríme o dopadoch na zamestnanosť,“ varoval Galajda.

Grešo uviedol, že prevádzkovatelia stredísk potrebujú, aby mohli otvoriť najneskôr deň po Štedrom večeri, keďže vtedy sa začína takzvaný zlatý týždeň, ktorý sa končí novoročnými oslavami. Navyše viaceré strediská na Slovensku nie sú podľa šéfa Lavexu stále pripravené na otvorenie sezóny.


Ďalšie články