Orbán pápeža poprosil, aby nedopustil stratu kresťanského Maďarska

Pápež František v Maïarsku Pápež František a Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Pápež František ukončil návštevu Medzinárodného eucharistického kongresu v Budapešti. Stretol sa s prezidentom i premiérom Maďarska Viktorom Orbánom, s miestnymi biskupmi, s kresťanskými lídrami i so židovskou komunitou.

Pápež František po prílete do Budapešti na formálnom a neverejnom stretnutí krátko prijal prezidenta i premiéra Maďarska Viktora Orbána. Väčšina novinárov akreditovaných na pápežskom lete sa zaujímalo práve o tento míting, keďže prevládajúci mediálny naratív vidí pápeža a Orbána v ostrej opozícii. Z toho hľadiska však bolo zverejnených len málo takýchto vyjadrení.

„Požiadal som pápeža, aby nenechal zahynúť kresťanské Maďarsko,“ napísal maďarský premiér na sociálnej sieti. Jeden kolega z tunajšieho súkromného média tento výrok komentoval negatívne. Vraj ide len o politikárčenie a Orbán využíva náboženstvo na politické ciele, lebo mu to prináša výhody.

Pápež František zdraví veriacich počas medzinárodného eucharistického kongresu na Námestí hrdinov v Budapešti.

Naopak, istá maďarská novinárka, ktorá pôsobí v Ríme, nám v neformálnom rozhovore povedala, že Maďarsko sa naozaj snaží v kresťanskej veci niečo robiť, napríklad pomáha blízkovýchodným kresťanom aj finančne, aby zostali vo svojich krajiných a nemuseli emigrovať. Orbán totiž zastáva prísnu protiimigračnú politiku.

Pápež vyzýva k výchove, k bratstvu a k budovaniu mostov

Rímsky biskup však po dlhom čase opäť prišiel pred dav ľudí, a to na slávnom Námestí hrdinov, kde svätou omšou zavŕšil Medzinárodný eucharistický kongres.

Stretnutie s biskupmi i židmi sa odohralo v Múzeu krásnych umení, kde bolo zriadené aj tlačové stredisko pre novinárov. Odtiaľ sa tiež dalo zo zvýšeného uhlu pohľadu pozerať na hlavné pódium kongresu, ktoré bolo uprostred námestia.

Pápež ekumenickému i židovskému zhromaždeniu povedal, aby podporovali výchovu k bratstvu a upozornil pritom na dôležitosť mostov. Tie spájajú a nie rozdeľujú, pričom použil príklad mostu, ktorý spája Budín a Pešť naprieč Dunajom. Zároveň vystríhal pred „hrozbou antiseminizmu, ktorý stále koluje po Európe“. Most tiež odkazuje na biblickú zmluvu Boha s človekom, a tým ešte viac zdôraznil vzájomné prepojenie a spoluprácu.

Na svätej omši na zameral na ohlasovanie Ježiša, ktorý ukazuje, že na to, aby sme sa zachránili, musíme slúžiť. Popri tom máme rozlišovať spolu s Ježišom a „očistiť svoju nábožnosť pred jeho krížom a pred eucharistiou“. Napokon prítomných Maďarov aj iných pútnikov vyzval, aby kráčali k Ježišovi „s dôverou, že sme milovaní synovia Boží“.

Mladí ľudia na Kongrese, ktorých sme oslovili, boli nadšení a šťastní, že môžu vidieť pápeža naživo obzvlášť v ťažkých časoch pandémie. Pandemické obmedzenia sú viac uvoľnené ako v Taliansku, a tak sme mohli vidieť účastníkov nielen z Maďarska, ale z rôznych krajín vrátane Lotyšska, Írska či dokonca Kazachstanu.

Foto: TASR/AP


Ďalšie články