Doma konzervatívny, v Bruseli progresívny

Robert Fico Robert Fico. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo doma sa Smer uchyľuje ku konzervatívnejšiemu slovníku, za posledné hlasovania jeho europoslancov by sa nemusel hanbiť žiadny progresívec. V Smere vládne doktrína pokrytectva.

Predvolebný preferenčný prepad a následné povolebné roztrieštenie Smeru, kedysi neohrozene bačujúcej premiérskej strany, si v centrále na bratislavskej Súmračnej ulici vyžiadalo radikálnu zmenu stratégie.

Predseda strany Robert Fico, ktorý začínal ako klasický postkomunistický ľavičiar, neskôr politicky vyrástol aj pre ignorovanie ideologických kultúrnych vojen a v minulosti sa intenzívne hlásil k integrácii Slovenska v jadre EÚ, zrazu vycítil šancu uchmatnúť si voličov v konzervatívnych, národniarskych a euroskeptických vodách.

Oblasť, do ktorej Fico posledné roky priplával len sporadicky a keď sa mu to hodilo, sa uplynulé mesiace takpovediac stala jeho domovom.

Fico: Stop slniečkarom a trans

A túto svoju nekorektnú tvár si Fico užíva:

Už v momentoch, keď napätie medzi ním a Pellegrinim ešte len bublalo pod povrchom v stále spoločnej strane, Fico vyhlásil, že v Smere odmieta akékoľvek prejavy slniečkarstva. Hoci nositeľov oných prejavov priamo nemenoval, bolo zrejmé, komu táto výčitka smeruje.

Politik dával svoj posun najavo aj výberom portálov, do ktorých ostatné mesiace zablúdil. Zberá nahnevaných voličov, tak sa objavil v každom takzvane alternatívnom médiu, ktoré má v našej krajine výtlak. Či už ide o Hlavné správy, Zem a vek, TV Slovan alebo Infovojnu.

„Dobre, rešpektujeme, čo nám povedali predstavitelia Hlasu, že nechcú robiť politiku rustikálnej sociálnej demokracie, ale inej sociálnej demokracie, my sa na nich nehneváme. Ak je pre nich dôležité riešiť toalety transsexuálov alebo venovať sa marihuane, prosím,“ zaznelo z jeho úst tento utorok.

To, do akej miery Fico pristúpil k zmene rétoriky preto, že chcel, a do akej miery preto, že musel, je otázne. V každom prípade, jeho nová tvár obhajcu starej robotníckej agendy ľavice, konzervatívca a euroskeptika je na toto volebné obdobie zadefinovaná.

Iný štát, iný Smer

V rozpore s tým, ako sa Fico profiluje na domácej pôde, však dlhý čas konajú zástupcovia jeho strany v europarlamente. Len za ostatné tri mesiace buď svorne podporili, alebo sa zdržali pri návrhoch, ktoré akoby vypadli z brožúrky Progresívneho Slovenska.

Správu Matić, ktorá škandalózne označovala odporcov potratov za narušiteľov demokracie a výhradu vo svedomí lekárov zamieňala za odmietnutie lekárskej starostlivosti, podporili europoslanci Smeru Miroslav Číž, Monika Beňová aj Robert Hajšel.

Rovnako kladne hlasovali aj za nedávny návrh, aby bolo rodovo podmienené násilie zaradené ako nová oblasť trestnej činnosti podľa Zmluvy o fungovaní Európskej únie.

„Návrh uznesenia sa pritom hemžil ideologizmami ako femicída, mocenská nerovnosť medzi pohlaviami, komplexná sexuálna výchova, feministický tréning sebeobrany, patriarchálne či heteropatriarchálne rodové normy,“ objasňoval text šéf Aliancie za rodinu Anton Chromík.

Ako vtedy dodal, Istanbulský dohovor v návrhu zostáva medzinárodným štandardom a text nezabúda odsúdiť „činy antigenderových a antifeministických hnutí v Európe a na celom svete“, ktoré vraj „systematicky útočia na práva žien a LGBTIQ+ vrátane sexuálnych a reprodukčných práv“. Bol to pritom Fico, kto po odmietnutí Istanbulského dohovoru slovenským parlamentom hrdo vyhlásill, že „liberalizmus dostal po papuli“.

Do tretice pripomeňme, že pokiaľ šlo o hlasovanie, v ktorom zástupcovia členských štátov v Bruseli a Štrasburgu navrhovali plošné uznanie LGBT partnerstiev a adopcií v celej EÚ, poslanci Smeru nehlasovali proti, ale iba sa zdržali.

Voličov to nevyrušuje

Dlhodobý nesúlad medzi tým, ako sa Smer prezentuje na domácej pôde, a tým, k čomu sa jeho vyslanci prihlasujú k zahraničí, je v súčasnosti ešte výraznejší.

Paradoxne, stranu táto do očí bijúca schizofrénia žiadnym spôsobom nepoškodzuje. Práve naopak. Po období, keď sa zdalo, že bude vďačný za prelezenie päťpercentného kvóra, sa vracia na scénu a so zhruba 14 percentami je podľa výsledkov prieskumov druhou až treťou najsilnejšou stranou.

Veru tak, pokrytectvo a dvojtvárnosť na slovenského voliča stále funguje.


Ďalšie články