Plačkovej pri sledovateľoch pomohli aj drogy. Keď ju polícia zadržala, ich počet stúpol o 17-tisíc

plackovaaaa Zuzana Plačková. Foto: Instagram Zuzany Plačkovej

Plačkovej sa na Instagrame darí, okolnosti a čas, kedy sa tak deje, sú pritom hrozivé. Od pondelka je zadržaná pre podozrenie kvôli obchodovaniu s drogami a počet detí a tínedžerov, ktorí ju sledujú, ďalej rastie. Téma influencerov, ktorí ovplyvňujú deti a mladých ľudí na internete, si zaslúži zvýšenú pozornosť spoločnosti.

V pondelok ráno bola zadržaná spolu so svojím manželom pre drogovú činnosť takzvaná influencerka Zuzana Plačková. Dvojica by mala byť údajne súčasťou zločineckej skupiny. Policajti v rámci širšej akcie zadržali celkovo 15 osôb. Zaistiť mali aj väčšie množstvo drog vrátane deviatich kíl pervitínu, ale aj laboratórium na pestovanie marihuany.

Slovíčko influence znamená ovplyvňovať, a tak stojí za pozastavenie, čo a ako pani Plačková ovplyvňuje.

Sama Plačková sa na Instagrame predstavuje ako queen, čiže kráľovná, no jej vystupovanie má k tomu ďaleko. Denne pridávala príspevky a príbehy, v ktorých sa mnohokrát vyjadrovala vulgárne. Keď ju polícia zatkla, na Instagrame mala Plačková 758-tisíc sledovateľov. Za jeden deň stúpol na 775-tisíc a možno predpokladať, že tento počet nie je konečný, keďže len pri písaní článku sa to zvýšilo o tisícku. Počet sledovateľov Plačkovej stúpa aj preto, že pri svojom zatknutí nezabudla na svoju propagáciu: „Vyjadrím sa na mojom Instagrame queen.plačková,“ kričala na novinárov.

Plačková sa na svojom Instagrame veľakrát ukazovala na luxusných dovolenkách, na ktoré si vraj zarobila vďaka reklame na Instagrame. No odkiaľ prišla Plačková a vďaka čomu sa nazýva influencer? Plačková sa prvýkrát objavila v reality show TV JOJ Hotel Paradise, kde patrila medzi najvýraznejšie tváre.

Viaceré reality show prispievajú k úpadku kultúry, na Instagrame a sociálnych sieťach to naberá ešte na obrátkach. Pokiaľ išlo len o reklamu, dalo sa nad tým mávnuť rukou, ale ak sa potvrdí obvinenie polície a Plačková bude prepojená s drogovou kriminalitou, téma si žiada úplne inú pozornosť.

Kto je v dnešnej dobe influencer

Influenceri na svojich sociálnych sieťach propagujú rôzne produkty a značky, s ktorými spolupracujú. Niektorí influenceri majú aj svoje vlastné značky, takže ide najmä o reklamu. Tvár má dodať reklame väčšiu mieru presvedčivosti a autenticity, aj keď je viac ako otázne, či sú všetci o kvalite a prospešnosti výrobkov presvedčení. Treba tiež povedať, že túto cestu priamo podporujú a vyhľadávajú aj samotné módne a iné značky.

Instagram praje rôznym bizarným postavičkám, napríklad istej Alex Wortex.

Alex Wortex. Foto: Instagram A.W.

Alex Wortex má viac ako 44-tisíc sledovateľov, vo svojich príspevkoch rada kritizuje covid opatrenia a posmieva sa z ľudí, ktorí ich dodržujú. Tvrdí, že od začiatku korony nebola ani raz testovaná a neplánuje sa dať zaočkovať. Pred časom začala na svojom Instagrame šíriť dezinformácie ohľadom menštruácie žien, ktoré prídu do kontaktu so zaočkovaným človekom. „V skratke, ženy zaočkované aj nezaočkované, pokiaľ sú v úzkom styku s niekým zaočkovaným, majú problém s menštruáciou. Menštruácia prichádza príliš skoro, prípadne vôbec, sprevádzajú ju neobvyklé bolesti, je buď veľmi silná/slabá a najmä sa spomínajú veľké krvné zrazeniny,“ tvrdila na Instagrame Alex Wortex.

Ide, samozrejme, o hlúposť, prečo by to ale malo ovplyvňovať deti?

K hlúpučkej Alex Wortex sa vyjadrovali iné osobnosti, ktoré nesúhlasili s jej názormi. Aj ju po zverejnení informácie s menštruáciou začala riešiť polícia, ktorá to označila za hoax.

Medzi ďalšie kontroverzné influencerky patrí Emma Lacová, ktorá má takmer 70-tisíc sledovateľov. Do popredia sa dostala hlavne svojou vulgárnou pesničkou s názvom Skromná, kde veľmi hrubým jazykom spieva o svojej vagíne.

Emma Lacová. Foto: Instagram E.L.

Emma má len 20 rokov, prevažne ju sledujú mladí tínedžeri. Príklad, ktorý dáva svojim sledovateľom, musí byť pre rodičov alarmujúci. Netají sa s plastickými operáciami, s ktorými začala už v šestnástich rokoch, pri svojich videách fajčí marihuanu či pije alkohol. Ďalší dôvod, aby si ju všimla aj polícia.

Zdá sa, že situácia je zrelá na vážnu diskusiu a prípadnú reguláciu toho, čo všetko sa skrýva za značkou influencer. A tiež väčšiu pozornosť toho, čo robia deti na sociálnych sieťach.


Ďalšie články