Nový seriál z Tolkienovho sveta v znamení multikulturalizmu: Hobiti budú aj Maori a černosi

Hobiti v Pánovi prsteňov. Foto: reprofoto/Youtube Hobiti v Pánovi prsteňov. Foto: reprofoto/Youtube

Hobiti ako černosi, Ázijci či Maori. Nový seriál z prostredia prác J. R. R. Tolkiena bude multikultúrny, hovorí o pripravovanom projekte herec Lenny Henry. Zároveň prezradil, že väčší dôraz sa bude klásť na prítomnosť ženských postáv.

Po legendárnom sfilmovaní kníh J. R. R. Tolkiena začiatkom 21. storočia a vlažnejšie prijatej trilógií Hobit prichádza ďalšia časť skladačky Tolkienovho sveta. Korporácia Amazon pripravuje seriál podľa knihy Silmarillion, tentoraz s výrazne inou filozofiou obsadzovania hereckých rolí.

Amazon kúpil práva na seriál z prostredia sveta Pána prsteňov v roku 2017 za 215 miliónov eur. Naplánovaných je päť sérií, pričom rozpočet na natáčanie prvej série bude približne 387 miliónov eur. Snímka sa odohráva tisíce rokov pred príbehom Pána prsteňov či Hobita.

Tento týždeň britský herec Lenny Henry prezradil pre televíziu BBC viacero detailov o pripravovanom počine. Napríklad to, že bude v seriáli hrať černošského hobita, príslušníka „domorodého“ kmeňa týchto fantastických postáv, ktorí sa v origináli nazývajú Harfoots (po slovensky doslova Kĺbonožci).

Černosi i Maori

„Takže sme domorodá populácia Harfootov/Kĺbonožcov. Sme hobiti, ale voláme sa Harfooti/Kĺbonožci. A sme multikultúrni. Sme kmeň. Nie sme rasa,“ vyjadril sa Henry, ktorý taktiež uviedol, že tento kmeň hobitov bude tvorený rôznymi rasami – nielen černochmi, ale aj Ázijcami, Maormi a ďalšími.

Podľa herca seriál zobrazí „skoršie obdobie Kraja [krajina, v ktorej bývajú hobiti, pozn. red.] a Tolkienovho prostredia“. V prospech čiernych hobitov sa filmári vraj opierajú o zmienku z kníh, ktorá Harfootov/Kĺbonožcov opisuje ako hobitov „s tmavšou pokožkou“.

Henry taktiež prezradil, že nový seriál bude mať „veľmi silnú ženskú prítomnosť“ a že uvidíme „ženské hrdinky v tejto variante príbehu“. Už v minulosti sa od viacerých hercov objavili výzvy, aby bol nový seriál viac „rozmanitý“, pričom pre nedostatok menšín smeruje kritika z progresívnych kruhov aj na pôvodné filmy Pána prsteňov.

Napríklad v máji tohto roku vyzval herec Ludi Lin tvorcov seriálu, aby do príbehu pridali Ázijcov. „Bude ťažké odôvodniť tvorbu obrovského sveta bez postáv, ktoré vyzerajú ázijsky. Otočte tú predstavivosť na nás, nie je to ťažké, sme priamo tu,“ napísal herec na sociálnej sieti Twitter.

Zástancovia i kritici

Takéto smerovanie sveta od J. R. R. Tolkiena sa, prirodzene, strelo aj s množstvom odporcov. Tí poukazujú napríklad na to, že filmári si Tolkienove príbehy ohýbajú podľa svojich predstáv. Už len spomínaný Kraj bol podľa Tolkiena osídlený hobitmi až v Treťom veku, okolo roku 1601. Teda až niekoľko tisíc rokov po období, v ktorom sa má odohrávať seriál od Amazonu.

„Čítali vôbec títo idioti knihy? Doparoma, videli filmy?“ pýta sa na Twitteri jeden z užívateľov. „Toto je zosmiešnenie Tolkienovej práce a vízie,“ argumentoval ďalší.

https://twitter.com/MyrddinRic/status/1448322583514992641

Naopak, zástancovia súčasných filmárskych trendov argumentujú v prospech zmien s tým, že ide aj tak o fantastický svet. Pridávanie iných rás je preto v poriadku. Ďalšia časť zasa tvrdí, že nový seriál musí mať v hľadáčiku moderných divákov a „súčasné hodnoty“.

Preto niektorí na Twitteri dokonca tvrdia, že mať väčšinovo belošský seriál v roku 2021 by bolo „divné“. „…Pokiaľ to nenaruší podanie príbehu, tak nič sa tým nezíska, keby boli všetci herci belosi,“ znel argument z druhej strany barikády.

Prvý diel nového seriálu má vyjsť 2. septembra v roku 2022, na výročie úmrtia J. R. R. Tolkiena. Dostupný bude na video službe Amazon Prime.


Ďalšie články