Lekár Sabaka chce od Uhríka a Mazureka za ohováranie 48-tisíc eur

Peter Sabaka Peter Sabaka počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Známy doktor Peter Sabaka požaduje v predžalobnej výzve od Milana Mazureka a Milana Uhríka odškodné v súčte takmer 50-tisíc eur. Vyjadrenia, ktoré v posledných týždňoch dvojica zverejnila na internete a ktoré sa ho dotýkali, považuje za hanobenie dobrého mena. Politici z hnutia Republika hovoria, že nezaplatia ani cent.

Infektológ Peter Sabaka z bratislavských Kramárov žiada od europoslanca Milana Uhríka a poslanca NR SR Milana Mazureka v súčte 48-tisíc eur za šírenie údajne nepravdivých informácií o jeho osobe.

Sabaka od lídra mimoparlamentnej Republiky žiada symbolických 28-tisíc eur za to, že na sociálnej sieti napísal: „28-tisíc eur ako tichá odmena lekárovi Sabakovi za verejné schvaľovanie nezmyselných Covid obmedzení. Áno, celé to Covid šialenstvo na Slovensku je najmä o peniazoch. MOMky, vakcíny, provízie a odmeny…“

Uhríkove vyjadrenie je reakciou na skutočnosť, že Sabaka v septembri získal cenu J. M. Hurbana a spolu s ňou odmenu 28-tisíc eur. Lekárovi ju vtedy udelil predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Spomenutú čiastku si však lekár podľa vlastných slov nenechal. Šéfa koaličnej Sme rodina vopred informoval, že peniaze podaruje občianskemu združeniu Kigmed, ktoré sa venuje liečbe covidových pacientov.

„Za očkovaciu kampaň ani za žiadne moje výroky som nedostal nikdy žiadne peniaze ani od farmaceutických firiem, ani od vlády, ani od žiadnej štátnej inštitúcie. Beriem to ako ohováranie a hanobenie môjho dobrého mena,“ povedal Sabaka.

Odborník tvrdí, že takéhoto správania má dosť a nazdáva sa, že žiadny človek si nemôže získavať politickú podporu tým, že o druhom rozširuje nepravdy.

Ohováranie

Pokiaľ ide o konflikt s Mazurekom, Sabaka sa chce súdiť pre video, v ktorom mladý politik obviňujúc lekárov tvrdí, že segregujú neočkovaných občanov a vyvolávajú voči nim nenávisť.

Mazurekovo vyjadrenie sa týkalo ostro sledovaného citlivého prípadu, keď štvorročný chlapec z Jarovníc skonal po tom, ako ho onkologicky chorá lekárka odmietla vyšetriť z dôvodu, že jeho mama nebola zaočkovaná proti koronavírusu.

„V tomto kontexte tam spomínal aj moje meno. Aj to beriem ako ohováranie,“ povedal Sabaka.

Vyššie sumy so svojou advokátskou kanceláriou infektológ žiada pre to, lebo niekoľkotisícovú ujmu by pri ich príjmoch obaja politici vraj ani nepocítili. Takto nastavená cifra bude mať v zmysle jeho slov výchovný efekt.

Mazurek spolu s Uhríkom zverejnili v pondelok spoločné vyhlásenie, v ktorom tvrdia, že lekárovi nezaplatia ani jeden cent a jeho praktiky očastovali ako vydieračské. „Teraz už celé Slovensko vie, že pán Sabaka má rád peniaze,“ povedal v ňom Uhrík.

Mazurek na zázname konštatuje, že Sabaku iba nazval „covidovým prorokom“ a jeho kolega sa bráni tvrdením, že iba zverejnil informáciu o finančnej odmene k oceneniu.

Sabaka reagoval aj na tento príspevok. Mazureka plánuje žalovať za niečo iné. Ergo, z dôvodu, že s jeho menom operoval vo videu, ktoré sa týkalo smrti chlapca. Pri Uhríkovi zas ako predmet sporu identifikuje výrok, že čiastka 28-tisíc je „tichá odmena za verejné schvaľovanie nezmyselných Covid obmedzení“.

Desaťtisíc mŕtvych?

Sabaka v súčasnosti patrí medzi najviac citovaných expertov na pandémiu koronavírusu. Koncom minulého mesiaca napríklad uviedol, že covidu na Slovensku počas aktuálnej tretej vlny môže podľahnúť až 10-tisíc ľudí.

Jeho názory však nie sú unisono prijímané. Analytici z projektu Dáta bez pátosu v reakcii na katastrofickú prognózu uviedli, že sme sa dostali do špirály strašenia a hromadenia mŕtvol.

„Predpokladáme 15- až 20-tisíc hospitalizovaných a aj tí sa zdržia v nemocniciach priemerne menej ako týždeň. Niečo nad desať percent z nich zomrie, čo by indikovalo maximálne 2 000 až 2 500 obetí,“ vysvetlil šéf projektu Ivan Bošňák pre Štandard.


Ďalšie články