Biden bude prezidentom. Trump nemá v úmysle priznať prehru

Donald Trump prejav Donald Trump. Foto: TASR/AP

SLEDUJEME ONLINE

17:49 Joe Biden bude 46. prezidentom USA, dnes večer amerického času sa očakáva jeho prejav k zvoleniu. Správu pred pár minútami oznámila televízia CNN.

Televízia sa opiera o predikcie spočítania zostávajúcich hlasov v Pennsylvánii. Ak získa Biden PennState, prekročí tým hranicu 270 voliteľov, čo je potrebná väčšina na zvolenie do úradu prezidenta. (cnn)

12:44: Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell opätovne prisľúbil „pokojné odovzdanie moci“ v prípade, že sa prezidentom USA stane demokrat Joe Biden. Informovala o tom britská stanica BBC.

„Pokojné odovzdanie moci prebieha od roku 1792, každé štyri roky začíname s novým vedením,“ povedal McConnell reportérom v štáte Kentucky, ktorý zastupuje vo federálnom Senáte.

11:00 Sudca Najvyššieho súdu Alito dal súdny príkaz, aby boli oddelené v Pennsylvánii hlasy, ktoré prišli poštou po voľbách. Aj keď sa započítavajú do celkového sčítania, musia byť tieto hlasy oddelené. Správu priniesla televízia Fox news.

8:15 O obsadení oboch kresiel v americkom federálnom Senáte za štát Georgia sa rozhodne až v januári. Tieto súboje medzi tamojšími úradujúcimi republikánskymi senátormi a ich demokratickými vyzývateľmi zohrajú zrejme kľúčovú úlohu v tom, ktorá zo strán bude mať väčšinu v hornej komore Kongresu. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

      Z piatkových výsledkov hlasovania vyplýva, že súčasný senátor, republikán David Perdue nezískal v utorkových voľbách 50 percent hlasov potrebných na priame víťazstvo nad demokratom Jonom Ossoffom. Stretnú sa tak v druhom kole hlasovania stanovenom na 5. januára.

      V ten istý deň budú voliči rozhodovať aj o druhom senátnom kresle za Georgiu, ako ukázali výsledky už skôr v priebehu týždňa. Tento súboj zvedú súčasná republikánska senátorka Kelly Loefflerová a jej demokratický súper Raphael Warnock.

      Obe strany majú podľa DPA na základe doterajších výsledkov volieb istých po 48 kresiel v 100-člennom Senáte. Očakáva sa však, že republikáni získajú dva mandáty v štátoch Severná Karolína a Aljaška, kde zatiaľ neboli vyhlásené oficiálne konečné výsledky.

      Znamená to, že demokrati by museli získať obe kreslá za Georgiu, aby bol pomer hlasov v Senáte vyrovnaný. Ak by sa prezidentom stal ich kandidát Joe Biden, ktorý v sčítaní v kľúčových štátoch vedie, rozhodujúce hlasy v Senáte by v prípade vyrovnaných hlasovaní mala právo odovzdávať jeho viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová.

06:12 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vedie nad republikánom, šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom o viac ako štyri milióny hlasov z približne 145 miliónov odovzdaných, informovala spravodajská stanica BBC.

Biden si dosiaľ zaistil celkovo 253 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Trump 214, uvádza BBC. Podľa CNN je pomer 253 ku 213.

Ak by Biden vyhral v Pensylvánii všetkých 20 hlasov voliteľov, získal by ich celkovo 273 a stal by sa tak 46. prezidentom Spojených štátov. Na zvolenie je potrebných minimálne 270 hlasov voliteľov.

00:30 Americký prezident Donald Trump varoval v piatok svojho vyzývateľa, prezidentského kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena, aby si nenárokoval úrad prezidenta, informovala agentúra DPA.

„Joe Biden by si nemal neoprávnene nárokovať úrad prezidenta. Aj ja by som si mohol uplatňovať tento nárok. Súdne konania sa práve začínajú!“ napísal Trump na Twitteri pred očakávaným prejavom Bidena.

Biden má podľa prognóz amerických médií víťazstvo na dosah. Ako informovala stanica CNN, v piatok večer washingtonského času (nadránom SEČ) plánuje vystúpiť s prejavom v meste Wilmington v štáte Delaware, a to spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. To, či sa Biden na pódium postaví už ako novozvolený prezident, záleží od stále nespočítaných hlasov v niekoľkých kľúčových štátoch, uviedla CNN.

19:31 Vplyvný republikánsky senátor Mitt Romney v piatok skritizoval úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa za spochybňovanie legitimity prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra DPA.

„(Trump) mylne tvrdí, že voľby boli zmanipulované, skorumpované a ukradnuté – škodí tým veci slobody tu (v USA) i po celom svete, oslabuje tým inštitúcie, na ktorých je postavená táto republika a bezohľadne rozpaľuje ničivé a nebezpečné vášne,“ uviedol bývalý republikánsky kandidát na prezidenta Romney, ktorý je dlhoročným kritikom šéfa Bieleho domu.

Zároveň zdôraznil, že prezident môže legálne žiadať o prepočítavanie odovzdaných hlasov, o vyšetrenie údajných volebných neregulárností a využiť všetky dostupné právne možnosti. Podľa senátora by však nemal spochybňovať samotnú legitimitu volebného procesu v USA.

Mitt Romney ako jediný republikánsky senátor tento rok hlasoval proti Trumpovi v rámci pokusu o impeachment prezidenta.

18:30 Demokratická predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová nazvala v piatok demokrata Joea Bidena „novozvoleným prezidentom“ Spojených štátov. Informovala o tom agentúra AFP.

„Novozvolený prezident Biden má silný mandát na vedenie (krajiny),“ povedala Pelosiová novinárom po tom, čo Biden začal nad prezidentom Donaldom Trumpom viesť v kľúčovom štáte Pensylvánia. Ak by Biden vyhral v Pensylvánii, podľa CNN by už mal dosť voliteľov na to, aby sa stal 46. prezidentom Spojených štátov.

„Je jasné, že (hlasovací) lístok Biden-Harrisová vyhrá Biely dom,“ vyhlásila Pelosiová s tým, že ju výsledok volieb, ktorý „sa blíži“, „osobne teší“.

17:33 Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách

Štát Georgia opäť zráta všetky hlasy odovzdané v prezidentských voľbách USA. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka tohto štátu, podľa ktorého sú výsledky volieb v Georgii príliš tesné.

„Keďže je rozdiel takýto tesný, dôjde k prepočítaniu hlasov v Georgii,“ uviedol štátny tajomník Brad Raffensperger, ktorý v štáte dohliada na priebeh volieb. Prepočet sa týka aj volieb do amerického Kongresu. Georgia je jediný štát USA, ktorý si tento rok volil aj oboch svojich zástupcov v Senáte.

16:58 Trump stále nemá v úmysle priznať prehru. Úradujúci prezident Spojených štátov Donald Trump nemá v úmysle priznať svoju porážku v prezidentských voľbách, informovala v piatok americká televízna stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje z prostredia Trumpovho volebného štábu.

Správa prišla po tom, ako Trumpov protikandidát, demokrat Joe Biden prevzal vedenie v kľúčovom štáte Pensylvánia, ktorý Trump potrebuje k víťazstvu. Trumpov štáb v piatok zároveň zverejnil vyhlásenie, v ktorom opäť bez udania dôkazov spochybnil legitimitu voličských hlasov zaslaných poštou, informuje agentúra AFP.

„Ako sme povedali 19. júla, o týchto voľbách rozhodne americký ľud. A vláda USA je viac než schopná ‚vyprevadiť‘ z Bieleho domu ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť,“ reagoval Bidenov volebný štáb, z ktorého vyhlásenia citala CNN.

15:20 Biden bude podľa všetkých dostupných informácii prezidentom, Trump stratil teoretické šance na obrat, keď sa demokratický kandidát dostal do vedenia v Georgii aj Pennsylvánii.

Demokrati začínajú plánovať oslavy, jeden zo stratégov politických kampaní v demokratickej strane ho v živom vysielaní s frenetickým hlasom označil za zvoleného prezidenta (president-elect). V štúdiu následne prepukol spontánny jasot.

Trump sa zrejme bude usilovať o napadnutie výsledkov súdnou cestou, čo však pri terajších rozdieloch nemá veľký význam.

11:10 Prezident Trump začal „totálnu vojnu“, napísal jeho syn Donald mladší.  Za tento postoj čelí kritike stredovejších republikánov ako Rick Santorum.

Naopak, prezidenta podporuje senátor Lindsay Graham z Južnej Karolíny, ktorý v týchto voľbách obhájil svoj post. 

10:57 Georgia sa dramatizuje a môže ju získať Biden, po spočítaní 99 percent hlasov sa dostal do vedenia o 900 hlasov, informuje Fox News. Georgia má 16 hlasov v zbore voliteľov, keby štát získal Biden, je koniec. Aj keď nízky rozdiel určite vyvolá prepočítavanie hlasov.

10:04 Voliči amerického štátu Rhode Island si odhlasovali zmenu názvu štátu. Prekážala im otrokárska minulosť. Z jeho oficiálneho názvu State of Rhode Island and Providence Plantations (Štát Rhode Islandu a plantáží Providence) odstráni druhú časť.

Voliči tak rozhodli v utorkových všeobecných voľbách, ktorým dominovala voľba nového prezidenta USA. Zmena, ktorú podporilo 52,9 percenta obyvateľov, bude premietnutá aj do ústavy tohto štátu. Odteraz sa bude nazývať jednoducho State of Rhode Island,

8:10 Ani tri dni po volebnej noci v USA nie je jasné, kto bude nový prezident. Biden stále vedie v Nevade a Arizone, v Georgii sa dotiahol na Trumpa. Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden podľa piatkových čiastkových výsledkov vedie v kľúčových štátoch Nevada a Arizona.

Úradujúci republikánsky prezident Donald Trump si udržuje náskok v Severnej Karolíne a Pensylvánii. V štáte Georgia je však súboj medzi oboma kandidátmi veľmi tesný, pričom Trump vedie len o približne 1800 hlasov, čo predstavuje menej ako 0,1 percenta.

4:54 Niekoľko médií zámerne prerušilo prenos z tlačovej konferencie úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa vysielanej v noci na piatok, počas ktorej podľa nich šíril niekoľko neopodstatnených konšpiračných teórií a obvinení v súvislosti s údajnou snahou Demokratickej strany o spáchanie volebného podvodu v prospech jej kandidáta Joea Bidena.

„Prezident Trump bez akýchkoľvek dôkazov tvrdil, že voľby boli skorumpované. Prerušili sme tak naše vysielanie a záznam z tlačovej konferencie vymazali zo všetkých našich platforiem. Našou prácou je šíriť pravdivé informácie a nie nepodložené konšpirácie,“ píše sa v stanovisku šéfredaktorky denníka USA Today Nicole Carollovej.

3:13 Kampaň demokratického kandidáta Joea Bidena označila tvrdenia amerického prezidenta Donalda Trumpa o volebnom podvode za „zúfalé a ničím nepodložené“. Obvinenia úradujúceho prezidenta sú podľa nej navyše jasným znakom toho, „že prehráva“. Krátko po Trumpovej tlačovej konferencii zverejnil na Twitteri príspevok aj sám Biden.

2:34 Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že ak sa berú do úvahy iba „legálne odovzdané hlasy“, tak v prezidentských voľbách „poľahky“ zvíťazil. Opätovne obvinil Demokratickú stranu, že sa snaží o volebný podvod v prospech svojho kandidáta Joea Bidena. Z manipulácií taktiež obvinil médiá, korporácie, veľké technologické spoločnosti a tiež prieskumné agentúry.

„Nekonala sa žiadna modrá vlna, ktorú predpovedali prieskumy. Naopak, prišla veľká červená vlna,“ vyhlásil Trump. Červená je farbou republikánov, modrá farbou demokratov. Trump poukázal na výrazné rozdiely vo volebných výsledkoch oproti prieskumom napríklad v štátoch Florida, Indiana či Ohio, v ktorých zvíťazil napriek tomu, že prieskumy predpovedali jasné víťazstvo Bidena. „Prieskumy boli falošné s cieľom odradiť republikánskych voličov,“ poznamenal.

PIATOK 6.11

21:00 Trumpa volilo aj viac bielych žien, ako pred 4 rokmi, tvrdí to konzervatívny komentátor Ben Shapiro s odvolaním na exit poll z volebnej noci. Podľa Shapira je hlavným odkazom volieb, že Američania odmietli naratív progresívnych médií. Američania nemyslia v kategóriách rasy ako tieto médiá, Trumpa volilo viac černochov, hispáncov aj viac žien, a to čiernych, bielych aj hispánskych žien. (fox)

20:00 Republikáni zrejme udržia kontrolu nad Senátom, aktuálny stav je 48 pre republikánov a 47 pre demokratov, také sú priebežné výsledky volieb do Senátu. Dopočítavanie pokračuje v Aliaške, Arizone, Georgii a Severnej Karolíne.

V Aliaške priebežne vedie Dan Sullivan (R), s výrazným náskokom pri 60 percentách spočítaných hlasov. V Arizone priebežne vedie Mark Kelly (D),  ešte 14 percent hlasov nie je spočítaných. V Georgii podľa všetkého práve vyhral David Perdue (R) a v Severnej Karolíne zase Thom Tillis (R). Zaujímavá situácia je v druhom senátnom obvode v Georgii, kde budú voľby pokračovať, keďže žiadny kandidát nezískal 50 percent, republikánka Kelly Loefflerová má solídne šance, získala síce menej hlasov ako reverend Raphael Warnock (D), ale aj tretie miesto v poradí získal republikán, bývalý vojak Dough Collins.

Ak republikáni udržia kontrolu nad Senátom, môže to byť hlavná ochrana ústavnosti pred demokratickými snahami o navolenie vyššieho počtu ústavných sudcov a iné porušenia doterajších pravidiel, ak by bol Biden zvolený za prezidenta.

Republikáni vyhrali aj guvernérske voľby. Získali 27 guvernérskych postov, čo je o jeden viac ako doteraz. Novým guvernérom v Montane bude republikán Greg Gianforte.

V Snemovni reprezentantov vedú priebežne demokrati, ktorí zatiaľ získali 208 kresiel, republikáni 190. Snemovňa má spolu 435 poslancov.

Demokrati zatiaľ stratili 5 obvodov, ktoré už boli spočítané a došlo v nich k zmene doprava, republikáni nateraz posilnili v 6 obvodoch. Stále sa však dopočítavajú obvody na Aliaške, Arizone, Kalifornii či v New Yorku. Priebežné výsledky možno sledovať napríklad na stránke RealClearPolitics.

19:30 V stredu večer vypukli v Portlande nepokoje anarchistov, ktoré musela potlačiť privolaná Národná garda. Výtržníci rozbíjali výklady obchodov a volali po zrušení polície. Približne desiati boli zatknutí, niektorí mali pri sebe aj strelné zbrane.

12:00 Sčítavanie hlasov pokračuje. Ak Trump otočí v Arizone, získa 11 hlasov voliteľov. Pomohlo by mu to iba v prípade, že okrem Arizony jednoznačne vyhrá vo všetkých štátoch, kde doposiaľ vedie (Georgia, Severná Karolína, Pennsylvánia).

V prípade, že si Arizonu udrží Joe Biden, stačí mu na výhru získať šesť hlasov z Nevady, kde vedie.

9:14 V Arizone je ešte 530-tisíc nespočítaných hlasovacích lístkov, z toho väčšina vo veľkom okrsku Maricopa. Okrsok je pritom známy ako výrazne republikánsky región, v ktorom od roku 1948 vždy vyhral republikánsky prezidentský kandidát.

9:00 Americká polícia zatkla desiatky ľudí, ktorí vyvolávali nepokoje v New Yorku, Portlande, Detroite a Phoenixe. 

Príčinou protestov sú najmä hlasy poslané poštou, keďže sa na ich sčítanie dlho čaká. Republikáni požadujú zastavenie sčítavania hlasov, lebo to údajne vytvára priestor pre volebné podvody. Demokrati chcú opak, pretože sa obávajú, že ich odovzdané hlasy nebudú platné.

8:17 Ľudia si počas sčítavania hlasov v Michigane všimli podozrivý skok o viac ako 100-tisíc hlasov, pričom všetkých 100 percent týchto hlasov išlo pre kandidáta demokratov Bidena. Že nešlo o volebný podvod vysvetľuje vo svojom texte Juraj Orolín.

6:53 Joe Biden prisľúbil, že USA sa opätovne pripojí k parížskej klimatickej dohode hneď v prvý deň jeho mandátu v Bielom dome.

 Biden to vyhlásil iba niekoľko hodín po tom, ako vstúpil do platnosti odchod USA od tohto medzinárodného environmentálneho dokumentu, informovala tlačová agentúra AFP. Odstúpenie od parížskej klimatickej dohody nariadil úradujúci republikánsky prezident Donald Trump a Bidenov rival v prebiehajúcich voľbách novej hlavy štátu.

5:00 Trumpov tím právne zaútočil na sčítanie hlasov v štáte Georgia. Republikánski pozorovatelia nemali údajne prístup do volebných miestností, a preto požadujú skladovanie hlasovacích lístkov.

Volebný tím republikánskeho prezidenta USA Donalda Trumpa napadol proces sčítania hlasov v štáte Georgia. Ide už o štvrtý štát, ktorý sa stal v tejto súvislosti terčom Trumpových právnych krokov.

Šéf Bieleho domu žalobou požaduje ukončenie sčítavania hlasov, pretože republikánski pozorovatelia údajne nemajú prístup k danému procesu a požadujú sprehľadnenie situácie, informovala v noci na štvrtok tlačová agentúra DPA.

Prezidentov volebný štáb tiež oznámil, že požiada o prerátanie hlasov v štáte Wisconsin, kde zvíťazil Biden. Hlavný manažér republikánskej kampane Bill Stepien podľa tlačovej agentúry AP citoval „nezrovnalosti v niekoľkých okrskoch Wisconsinu“, avšak bez uvedenia detailov.

Tieto kroky odhaľujú legislatívnu stratégiu, ktorú prezident signalizoval už pred niekoľkými týždňami – menovite, že sa bude usilovať napadnúť integritu volebného procesu v štátoch, kde by výsledky hlasovania mohli znamenať jeho porážku.

Biden vyhlásil, že zrátavanie hlasov by malo pokračovať vo všetkých štátoch. „Demokraciu nám nikto nikdy nevezme,“ dodal.

1:00 Trump tvrdí, že v Michigane zvíťazil v skutočnosti on. Voľby boli údajne zmanipulované, keďže vo volebných urnách sa podľa neho objavilo veľa nelegálne prihodených hlasov.

Úradujúci americký prezident Donald Trump sa v noci na štvrtok vyhlásil za víťaza volieb v štáte Michigan napriek tomu, že podľa odhadov amerických médií tam v skutočnosti zvíťazil jeho demokratický vyzývateľ Joe Biden.

STREDA 4. 11.

22:58 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden vystúpil v stredu s prejavom, v ktorom zatiaľ nevyhlásil svoje volebné víťazstvo, avšak podľa vlastných slov verí, že po skončení počítania hlasov sa stane prezidentom krajiny.

22:57 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden zvíťazil v štáte Michigan. Ide o ďalší štát, ktorý v predchádzajúcich voľbách v roku 2016 pripadol jeho súperovi, republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Joe Biden tak má 264 hlasov voliteľov a k víťazstvu mu stačí už len získať Nevadu, kde má pred Trumpom Náskok.

21:00 Trumpov tím sa obrátil na súd, aby zastavil sčítanie hlasov v štáte Michigan. Trumpovmu tému údajne nebol poskytnutý prístup na mnohé miesta, kde sa otvárajú hlasovacie urny a sčítajú sa hlasy voličov, čo je v rozpore so zákonmi štátu Michigan.

Michigan patrí spolu so štátmi Wisconsin a Pensylvánia k tým, ktoré Trumpovi pred štyrmi rokmi výrazne pomohli poistiť si víťazstvo.

20:27 Trumpova kampaň požiada o prepočítanie hlasov vo Wisconsine. Podľa šéfa Trumpovej kampane prišli z viacerých okresov správy o nezrovnalostiach, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o platnosti výsledkov.

Právnik Bidenovho volebného štábu Bob Bauer tvrdí, že Trump sa správa zmätene, keďže najskôr oznámil vo Wisconsine svoje víťazstvo a teraz žiada prepočítanie hlasov.

19:24 Biden prevzal vedenie v kľúčových štátoch Michigan a Wisconsin. Ak by v nich vyhral, pripísal by si 26 hlasov voliteľov. Donald Trump si drží náskok v zvyšných troch kľúčových štátoch – Pensylvánii, Severnej Karolíne a Georgii.

17:59 Právnik Bidenovho tímu varuje Trumpa pred spochybnením sčítania hlasov na súde. Vraj by taká situácia bola jednou z najtrápnejších porážok, aké kedy prezident utrpel pred Najvyšším súdom.

17:54 Twitter skryl Trumpov príspevok o snahe demokratov ukradnúť mu voľby. Podľa sociálnej siete bol tvít zavádzajúci, keďže výsledky volieb ešte nie sú známe.

15:53 Hlasovanie vo voľbách sprevádzala zrejme rekordne vysoká účasť voličov. Očakáva sa, že prekročí hranicu 62 percent a bude tak najvyššia od 60. rokov 20. storočia. Ak sa odhady potvrdia, pôjde o najvyššiu účasť od volebného duelu Johna Fitzgeralda Kennedyho a Richarda Nixona v roku 1960, ktorá vtedy dosiahla 62,8 percenta voličov.

15:45 Slovinský konzervatívny premiér Janez Janša zablahoželal Trumpovi k znovuzvoleniu napriek tomu, že ešte neboli známe výsledky volieb. Za predčasnú gratuláciu ho okamžite kritizovali viacerí predstavitelia Európskeho parlamentu.

14:00 Donalda Trumpa volilo v týchto prezidentských voľbách viac Hispáncov než v roku 2016. Z výsledkov celonárodného prieskumu tzv. exit pollov uskutočneného americkou spravodajskou stanicou CNN vyplýva, že vo Floride presvedčil tento rok o 15 percent voličov tejto menšiny viac.

Obdobne dopadli výsledky v štátoch Georgia a Ohio, kde dokázala demokratka Hillary Clintonová v roku 2016 osloviť o 40 percent voličov viac než Biden.

12:15 Trump zatiaľ získal 23 štátov, jeho súper Biden 20. Výsledky zatiaľ nie sú známe v kľúčových štátoch Georgia, Michigan, Pensylvánia a Wisconsin. Trump zatiaľ získal 213 hlasov voliteľov, zatiaľ čo Biden 238.

11:26 Trump získal v Nebraske štyri hlasy voliteľov. Jeden hlas si pripísal jeho súper Joe Biden, ktorý zvíťazil v štáte Maine na severovýchode USA. Zatiaľ tam však získal len tri zo štyroch hlasov voliteľov.

Vo väčšine štátov získa všetky hlasy voliteľov kandidát, ktorý v danom štáte získal väčšinu voličských hlasov. V štátoch Maine a Nebraska sa však časť hlasov delí podľa kongresových okrskov.

11:00 Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová v stredu varovala, že po predčasnom vyhlásení sa Donalda Trumpa za víťaza prezidentských volieb čelia Spojené štáty „veľmi výbušnej situácii“ a možnej kríze systému.

Nemecká ministerka dodala, že Trump môže v USA vyvolať ústavnú krízu.

10:40 Americkí voliči v utorok súčasne rozhodovali o zástupcoch v Snemovni reprezentantov, kde podľa agentúry AP pravdepodobne dosiahnu väčšinu demokrati, ktorí v súboji s republikánmi momentálne vedú v pomere 180 ku 174.

Otázne je však, ako sa sily rozdelia v Senáte, kde je momentálne pomer demokratov a republikánov vyrovnaný na úrovni 46 k 47 kreslám v neprospech demokratov.

Podľa AP však budú terajšie voľby do Snemovne reprezentantov pre Demokratickú stranu zrejme sklamaním, keď sa jej väčšina môže zoslabiť. Na základe doterajších výsledkov totiž demokrati prišli o najmenej šesť

10:10 Agentúra Trafalgar, ktorá pred 4 rokmi ako jediná správne odhadla Trumpovo víťazstvo v Michigane, v noci na dnes zverejnila svoju predpoveď volebných ziskov vo všetkých štátoch USA.

Odhadovali, že Trump získa Floridu, Pensylvániu, Michigan, Georgiu, Ohio, Severnú Karolínu a so ziskom 303 voliteľov obháji svoj prezidentský úrad. Je pravdepodobné, že Trafalgaru nevyjde predpoveď úplne presne pre každý štát, ale zdá sa, že oproti iným agentúram bude opäť ďaleko presnejšia.

10:08 „Nie, Trump voľby ešte nevyhral a je od neho veľmi nezodpovedné, že to hovorí,“ napísal na twitteri Ben Shapiro, významný konzervatívny publicista a spisovateľ, zakladateľ portálu Daily Wire.

10:05 Spolu s voľbami sa vo viacerých štátoch konalo aj niekoľko referend. Prevažne demokratický Oregon sa stal prvým štátom USA, v ktorom si občania odhlasovali dekriminalizáciu držania malého množstva tvrdých drog vrátane heroínu, metamfetamínu či kokaínu.

Voliči v Arizone a New Jersey hlasovali za legalizáciu rekreačného užívania marihuany, občania vo Wasingtone D. C.  dekriminalizovali halucinogénne huby. 

Podporovatelia Donalda Trumpa oslavujú. Foto: TASR/AP

9:49 Proti Trumpovi protestovali v noci na stredu vo Washingtone stovky ľudí. Mnohí z nich niesli nápisy vyjadrujúce nespokojnosť s Trumpom alebo prejavujúce podporu jeho protikandidátovi – bývalému viceprezidentovi Bidenovi. Demonštrácie mali prevažne pokojný priebeh. V okolí Bieleho domu však došlo k potýčkam a traja ľudia boli zatknutí. 

9:10 Víťazstvo úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa na Floride a v Texase potvrdzuje, že jeho vyzývateľ a demokratický kandidát Joe Biden nebude schopný zvíťaziť so ziskom prevažnej väčšiny hlasov voliteľov. Pre TASR to v stredu uviedol Robert Shapiro z Katedry politológie Kolumbijskej univerzity.

„Znamená to, že voľby budú značne závisieť od toho, čo sa stane v štátoch Michigan, Wisconsin a Pensylvánia,“ povedal. Zároveň dodal, že spočítanie všetkých hlasov v týchto štátoch si bude vyžadovať dlhší čas. Uvedené štáty patria do skupiny tzv. swing states s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán, ktorých hlasovanie je vo voľbách prakticky rozhodujúce.

9:01 Viacero kľúčových amerických štátov ešte čaká na výsledky prezidentských volieb a obe strany – republikáni a demokrati – sa zhodujú, že na určenie víťaza je potrebné spočítať ich hlasy.

Trump na základe predbežných výsledkov získal podporu 213 voliteľov, jeho súper demokratický kandidát Joe Biden 220. Na zvolenie je potrebných minimálne 270 hlasov voliteľov.

8:36 Trumpa podporilo viac hispánskych voličov ako v roku 2016. Informuje o tom CNN.

Trumpa podporila v štáte Florida takmer polovica hispánskych voličov, čo predstavuje nárast oproti 35 percentám v posledných prezidentských voľbách. Biden stratil podporu hispánskych voličov v štátoch Georgia a Ohio, ktoré vo voľbách prezidenta zohrávajú dôležitú rolu.

8:32 Šéf Bieleho domu a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump na margo utorňajších volieb vyhlásil, že je pripravený na „veľkú oslavu“.

„Tieto voľby sme vyhrali,“ vyhlásil Trump v mimoriadnom príhovore vo Východnej miestnosti Bieleho domu. „Toto je podvod voči americkej verejnosti,“ povedal ďalej Trump a avizoval, že sa obráti na Najvyšší súd, aby spochybnil spočítavanie hlasov.

8:00 Podľa prvých výsledkov utorňajších amerických prezidentských volieb vedie republikán Donald Trump v 23 štátoch a demokratický kandidát Joe Biden v 18, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na odhady amerických médií.

Prezidentské voľby v USA 2020, ilustračná fotografia.

Podľa nich Trump zvíťazil aj v štátoch ako Florida, Texas, Indiana, Kentucky, Missouri a Ohio, kde vyhral aj v roku 2016.

Biden zvíťazil vo svojom domovskom štáte Delaware, ako aj v Kalifornii, New Yorku či metropole USA Washingtone.

Výsledky zatiaľ nie sú známe v niekoľkých kľúčových štátoch ako Arizona, Georgia, Michigan, Pensylvánia a Wisconsin.

7:50 Neslobodná spoločnosť?

Americké konzervatívne médium Fox News hovorí vzhľadom na predbežné výsledky prezidentských volieb o možnej stigmatizácii voličov Trumpa, ktorí sa z toho dôvodu radšej stávajú skrytými voličmi.

„Myslím, že máte absolútnu pravdu. Vzniká tú základná otázka: Sú USA slobodnou krajinou? Ak sa bojíte na verejnosti povedať svoj legitímny politický názor, ak sa bojíte, že by vás za to mohli vyhodiť z práce alebo by ste mohli byť vylúčený zo spoločnosti, je táto spoločnosť slobodná? Nie, nie je,“ povedal komentátor Tucker Carlson.

Podľa Carlsona Amerika stráca status najväčšej demokracie svete a bez ohľadu na to, kto vyhrá dnešné voľby, treba sa venovať príčinám tohto strachu a tomu, ako nálepkovanie odstrániť. „Nechcete žiť v krajine, kde sa bojíte povedať, koho budete voliť,“ uviedol.

7:42 Volebný proces v amerických prezidentských voľbách pokračuje ešte viac ako mesiac po zatvorení volebných miestností.

Jednotlivé štáty budú po uzavretí volebných miestností počítať hlasy voličov a potvrdia výsledky. To môže aj v dôsledku korešpondenčnej voľby trvať niekoľko dní až týždňov, píše Fox News. Viac ako 100 miliónov Američanov tento rok svoje hlasy odovzdalo poštou alebo prostredníctvom predčasného hlasovania.

7:11 Donald Trump v stredu ráno na sociálnej sieti obvinil demokratov, že sa snažia „ukradnúť voľby“, a vyhlásil, že očakáva svoje „veľké víťazstvo“.

7:10 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden vyjadril presvedčenie, že je na dobrej ceste vyhrať utorňajšie prezidentské voľby v USA. Vyjadril sa tak pred svojimi stúpencami v meste Wilmington v štáte Delaware.

7:00 Podľa Vladimíra Palka je demokratický kandidát Joe Biden nevoliteľný pre amerických kresťanov. Svojimi hodnotami jednoznačne podporuje LGBT ideológiu a posúva sa na politickom spektre čoraz viac doľava.

Trump robí presný opak a najmä počas posledných rokov pritvrdil v otázkach pro-life a vyjadril svoj hlasný nesúhlas s násilím, ktoré rozpútali niektoré demonštrácie hnutia Black Lives Matter, čím si získal konzervatívnych voličov.

Voľby sú podľa neho zrážkou medzi „zmobilizovanými zvyškami kresťanskej civilizácie a kultúry na strane jednej a postkresťanskou, až protikresťanskou, neomarxistickou kultúrou na strane druhej“.

6:38 Víťazom amerických prezidentských volieb v štáte Minnesota sa stal Joe Biden. V Iowe zase Bidena porazil republikán Donald Trump, píše stanica Fox News. Oba tieto štáty patria medzi tzv. swing states, o ktoré zvádzajú tvrdý súboj obe hlavné strany.

6:31 „Toto je môj syn Beau,“ povedal Joe Biden a objal svoju vnučku. Jeho syn však zomrel v roku 2015. Urobil tak na predvolebnom mítingu vo Filadelfii.

Táto poznámka vzbudila medzi ľuďmi mnoho rozpakov, informuje portál Echo 24. Po vyhlásení demokratický kandidát pokračoval a uviedol, že je to jeho vnučka Natalie. Avšak ani v tomto prípade sa netrafil, išlo totiž o jeho inú vnučku Finnegan. Biden si krátko nato uvedomil svoju chybu a chcel situáciu obrátiť na žart. „Toto je Natalie, to je Beauova dcéra,“ uviedol následne.

6:30 V New Jersey podporili legalizáciu marihuany na rekreačné účely. Návrh získal približne 67-percentnú podporu, čo znamená, že New Jersey sa stane 12. štátom, kde bude marihuana na rekreačné účely legálna.

6:20 Slovák amerického pôvodu Tom Piatak uviedol, že Trump dokázal počas svojej administratívy veľa pozitívnych vecí. Uvalil vysoké clá na neprimeraný dovoz tovarov z Číny, potlačil nelegálnu imigráciu z Mexika a na Najvyšší súd USA dosadil troch sudcov.

Jeho najväčším neúspechom bolo zvládnutie koronavírusovej krízy, pri ktorej zomrelo vyše dvestotisíc občanov, zbankrotovali mnohé podniky a neúmerne sa zvýšilo percento ľudí, ktorí trpia psychickými poruchami. Voľby sú podľa neho „súťažou medzi stranou, ktorá považuje americkú minulosť za temnú a zlovestnú, a tou, ktorá ju pokladá za pozitívnu a nádejnú, hoci nie bezchybnú“.

6:06 Trump podľa Fox News zvíťazil v Ohiu a Texase, Biden na Havaji.

5:30 Americký prezident Donald Trump usilujúci sa o znovuzvolenie v utorňajších prezidentských voľbách zvíťazil v kľúčovom štáte Florida. Za víťaza ho vyhlásila televízna stanica Fox News a víťazstvo v tomto štáte následne deklarovala aj Trumpova kampaň.

4:40 Americký prezident Donald Trump usilujúci sa o znovuzvolenie v prezidentských voľbách vedie pred demokratom Joeom Bidenom vo viacerých kľúčových štátoch – Texase, Ohiu, Georgii, na Floride, v Pensylvánii, vo Wisconsine či v Michigane.

3:05 Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell v utorňajších voľbách obhájil svoje senátorské kreslo. V štáte Kentucky porazil demokratku Amy McGrathovú.

Mitch McConnell pôsobí v Senáte od roku 1985 a je dôležitým spojencom prezidenta Donalda Trumpa. V poslednom čase sa však kriticky vyjadroval o tom, ako prezident zareagoval na boj proti šíreniu nákazy koronavírusom.

(tasr, ste, est)
 


Ďalšie články