Fico na chate: Ukradli mi 50-tisíc a zlaté mince, nešlo o obyčajnú krádež. Covid som prekonával v Grécku

Robert Fico Prezídium Policajného zboru Robert Fico. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanec Národnej rady a predseda Smeru Robert Fico sa stal v lete tohto roka cieľom zlodejov. Z jeho kancelárie v centrále strany ktosi odcudzil nemalú hotovosť a cenné mince. Všetko v čase, keď sa expremiér nachádzal na Kréte, kde namiesto dovolenky absolvoval covidovú karanténu. Fico tiež hovorí, že zaočkovaný nie je, mal ľahký priebeh covidu, no po jeho prekonaní sa stále zotavuje a označuje ho ako strašnú chorobu. Podrobnosti líčil „chlapcom“ na poľovníckej chate, z ktorej do médií unikli policajné videozáznamy.

Záznamy z informačno-technologických prostriedkov, ktoré sa dostali do médií, zachytávajú Roberta Fica s oligarchom Miroslavom Bödörom, synom bývalého policajného šéfa Pavlom Gašparom, advokátom Marekom Parom a bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Nahraté mali byť na poľovníckej chate medzi júlom a septembrom tohto roka. Súd použitie ITP údajne odobril v prípade údajného sledovania pytliakov a to, že na sledovanú chatu chodili Fico a spol., má byť zhoda okolností.

Vo videu, ktoré bolo podľa portálu Postoj nahraté 19. augusta, sa líder Smeru baví s mladým Gašparom, právnikom Parom a Miroslavom Bödörom, ktorého syn Norbert je vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenia vo viacerých veľkých kauzách.

Dovolenka v karanténe

Fico prítomných oslovuje familiárne „chlapci“ a rozpráva im o svojom zážitku z dovolenky na Kréte. Tretí deň po príchode na grécky ostrov skončil expremiér s covidom v nemocnici, kam ho previezli, keď podľa vlastných slov odpadol na hotelových raňajkách.

„11 dní som bol zatvorený v jednej klimatizovanej miestnosti, takto som sa pozeral na more, ale oni ma stále nechceli pustiť, pokiaľ nemám PCR,“ líčil Fico príbeh svojim známym. S argumentom, že v Grécku môže trvať aj dva mesiace, kým sa človek dostane na PCR, sa rozhodol predseda Smeru odísť z Grécka na Slovensko zrejme bez testu.

Fico v uniknutom zázname z 19. augusta hovorí aj o tom, že priebeh ochorenia COVID-19 bol u neho podobný chrípke. Dodáva však aj to, že nevládze cvičiť tak, ako bol denne zvyknutý. Na otázku Pavla Gašpara, či je proti covidu zaočkovaný, odpovedá opakovane nie.

Strašná choroba

Ficov odmietavý postoj k očkovaniu je známy. „Robert Fico nie je zaočkovaný a nechce sa dať zaočkovať. V očkovaní vidí len biznis farmafiriem,“ uviedol hovorca strany Smer-SD Ján Mažgút pre Štandard v reakcii na správy o tom, že niekto sfalšoval covid pas Roberta Fica a uviedol v ňom, že je proti chorobe očkovaný.

Očkovanie proti covidu Fico síce na verejnosti otvorene a opakovane odmieta, ale kamarátom na chate sa zveril, že je to „strašná choroba“, pretože je stále unavený, aj keď nemal ťažký priebeh infekcie.

„Únava, stále mám plechovú chuť v ústach, neviem, čo to je. Strašná choroba, strašná. A pritom, nemal som ťažký priebeh, ja som normálnu chrípku mal,“ vraví Fico na policajnom zázname, ktorý sa dostal do médií. Únik už preveruje generálna prokuratúra.

Krádež v kancelárii

Počas dovolenky, z ktorej sa vykľula takmer dvojtýždňová karanténa, vytopil Fico piatich svojich bratislavských susedov, pretože mu v byte praskla vodovodná hadička na toalete. Aj na to sa v druhej polovici augusta posťažoval na chate, ktorú už v tom čase sledovala polícia, údajne pre podozrenie z pytliactva, netušiac, že na ňu chodí aj Robert Fico.

Covidová karanténa a vytopení susedia nie sú všetko, čo sa Ficovi prihodilo počas tohtoročnej dovolenky, ktorú plánoval stráviť na Kréte. Vo videu priznáva aj to, že mu v čase dovolenky vykradli kanceláriu priamo v sídle Smeru na Súmračnej ulici v bratislavskom Ružinove. O tom informoval ako prvý Denník N.

Neznámi zlodeji ukradli Ficovizu kancelárie 50-tisíc eur v hotovosti a zlaté mince. Celé to malo podľa šéfa Smeru trvať len asi 14 minút. Svojim „chlapcom“ sa však Fico zdôveril, že má podozrenie, že nešlo o krádež ako takú a zlodeji v skutočnosti podľa neho hľadali skôr dokumenty ako cennosti.

„Podľa mňa išli po nejakých papieroch. Ale zobrali mi peniaze, zobrali mi nejaké zlaté mince, čo som tam mal, a ďalšie a ďalšie veci, takže veselé, veselé,“ povedal Fico mladému Gašparovi, ktorý sa zaujímal o podrobnosti.

Políciu Fico podľa vlastných slov nevolal, pretože vraj nemá význam vysvetľovať, prečo mal v kancelárii 50-tisíc eur.

„Však čo budem komu hlásiť? Čo by to pomohlo? (…) Lebo komu budem vysvetľovať, že som mal 50-tisíc v kancelárii alebo niečo podobné, aký to má význam?“ uviedol.

Na Bödöra a Gašpara!

Rozprávanie o nevydarenej dovolenke, krádeži, vytopených susedoch a prekonanom covide Fico zakončil prípitkom na Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara, ktorí sú už rok vo väzbe pre kauzy Dobytkár a Očistec.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, exšéf Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško, niekdajší riaditeľ protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer aj ďalší bývalí policajní funkcionári Marián Zetocha a Milan Mihálik, obvinení v rámci policajnej akcie Očistec, majú zostať vo väzbe už len do 5. novembra. Špecializovaný trestný súd zamietol návrh na jej predĺženie.

Fico stretnutia na poľovníckej chate nepopiera a tvrdí, že na nich nezaznelo nič, čo by sa od neho ľudia nedozvedeli aj na tlačových konferenciách. Podľa expremiéra sa počas schôdzok nedialo nič, čo by bolo za hranou zákona. Naopak, tvrdí, že nezákonné je samotné vyhotovenie videozáznamov a ich únik do médií. Ten už dal preveriť generálny prokurátor Maroš Žilinka a vyšetrovateľ NAKA podal za únik nahrávok trestné oznámenie.


Ďalšie články