Skrátenie platnosti covidpasov: Odborníci hovoria áno, politická vôľa je tiež

Grécko sprísnilo opatrenia pre nezaoèkovaných ¾udí Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Podľa odborníkov je preočkovanie treťou dávkou nevyhnutné. Niektoré štáty ho chcú dosiahnuť skrátením platnosti covidpasov. Čoskoro sa k nim môže pridať aj Slovensko.

Izrael sa stal počas leta prvým štátom, ktorý začal hromadne preočkovávať populáciu. Delta variant znížil účinnosť vakcín, čo viedlo k prelomovým infekciám, teda nákazám očkovaných jedincov. Čo hovoria výsledky štúdií?

Observačná štúdia [sleduje jav bez toho, aby sa do neho experimentálne zasahovalo, pozn. red.] publikovaná koncom októbra v Lancete analyzovala jednu z najväčších svetových integrovaných databáz zdravotných záznamov, aby preskúmala účinnosť tretej dávky v Izraeli.

Výsledky sú povzbudzujúce. Recenzovaný článok umožňuje presnejšie posúdiť účinnosti vakcíny v rôznych časových obdobiach a rôznych subpopuláciách – podľa pohlavia, veku a počtu sprievodných ochorení toho istého pacienta.

Analytici porovnávali 728 321 preočkovaných osôb s rovnakým počtom jednotlivcov, ktorí dostali len dve dávky pred piatimi mesiacmi.

Tí, ktorí dostali tri dávky vakcíny, mali týždeň alebo viac dní po nej o 93 percent nižšie riziko hospitalizácie, o 92 percent nižšie riziko závažného ochorenia COVID-19 a o 81 percent nižšie riziko úmrtia v súvislosti s covidom. Zistilo sa, že účinnosť vakcíny je podobná pre obe pohlavia, vekové skupiny (40 až 69 rokov a 70+) a počet sprievodných ochorení.

Štúdia tiež zahŕňala analýzu na úrovni populácie. Miera infekcií začala klesať pre každú vekovú skupinu 7 až 10 dní po tom, čo sa táto veková skupina stala oprávnenou na tretiu dávku.

Záujem o posilnenie imunity je na Slovensku veľký

Preočkovávať začali medzičasom aj európske štáty vrátane Slovenska. Tretiu dávku u nás zatiaľ dostalo 215 936 ľudí, čiže 9,5 percenta z plne zaočkovaných. Najvyšší záujem je v kategórii od 70 do 74 rokov, kde si imunitu posilnilo takmer 50-tisíc občanov.

Slovenské ministerstvo zdravotníctva motivuje ľudí na tretiu dávku štúdiami publikovanými v časopisoch New England Journal of Medicine a Nature. Vyplýva z nich, že po preočkovaní je ochrana pred ťažkým priebehom ochorenia až 20-násobne vyššia a aj po nakazení ľudia majú nižšiu vírusovú nálož – a tým aj nižšiu šancu šíriť vírus ďalej.

Objavuje sa diskusia o tom, že ľudí treba do preočkovania popohnať. Izrael pristúpil od 1. októbra k skráteniu lehoty, počas ktorej platia takzvané zelené pasy. Tie sú vstupenkou do prevádzok i na hromadné podujatia. Po novom tam platí dvojdávkové očkovanie len pol roka. Na predĺženie platnosti covid preukazu je potrebné prísť si po tretiu dávku.

Vôbec netreba chodiť až na Blízky východ. S nárastom delta vlny pristúpilo k skráteniu platnosti covidpasov aj susedné Rakúsko. Dvojdávkové očkovanie tam bude od 6. decembra platiť len deväť mesiacov a nie rok. Rakúsko v súčasnosti uznáva ako platný doklad o očkovaní všetky očkovacie certifikáty, ktoré uvádzajú, že sa držiteľ zaočkoval vakcínou schválenou Európskou liekovou agentúrou (EMA).

Koalícia sa kratšej lehote nebráni

Rovnaký systém ako ten rakúsky navrhol v nedeľňajšej relácii O 5 minút 12 predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Výhody pre zaočkovaných, ktoré minulý piatok schválil parlament, by si po novom očkovanci mohli užívať o tri mesiace kratšie.

„Bude to platiť pri očkovaní, ako aj pri prekonaní nejakú dobu. Teraz neviem či šesť alebo deväť mesiacov. Čiže človek má covidpas, ten mu vyprší a potom bude musieť ísť so sebou niečo podniknúť,“ povedal Sulík.

Takýto krok si chcú strany nechať odobriť aj vedeckou obcou. „Keďže ide o odbornú epidemiologickú otázku, naše hnutie k tomu zaujme postoj až po stanoviskách zodpovedných expertov a ministerstva zdravotníctva,“ uviedol pre Štandard Peter Dojčan z mediálneho tímu najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO.

Aktuálne platné opatrenia navrhuje konzílium odborníkov v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva. Hoci takýto návrh zatiaľ nepadol, podľa odborníkov má svoju logiku. „Treba, aby sa na platnosti – napríklad deväť mesiacov – zjednotila zároveň celá Európska únia aj Svetová zdravotnícka organizácia. Pri nových vakcínach to možno bude 12 mesiacov od prvej a deväť či desať mesiacov od druhej dávky,“ predpokladá infektológ Vladimír Krčméry.

Ak sa taký návrh predloží, koaličné strany a neskôr koaličná rada o ňom budú diskutovať. „Potom bude možné sa k tomu vyjadriť,“ hovorí tlačové oddelenie strany Sme rodina.

„Zatiaľ takýto návrh z dielne ministerstva zdravotníctva neprišiel, no vieme si predstaviť jeho podporu,“ konštatuje tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Ďalší variant môže znamenať nové očkovanie

Záujem o vakcíny medzičasom stúpa. Po povinných covidpasoch pre zamestnancov v okresoch so zlou epidemickou situáciou sa prvou dávkou zaočkoval dvojnásobný počet ľudí. Zdá sa, že posilňujúcej dávke sa aj tak nevyhneme. Podľa Krčméryho klesá úroveň protilátok rýchlejšie než pri očkovaní proti chrípke. Nevylučuje, že v novom roku bude treba ďalšie dve dávky vakcíny.

Týždenný graf podaných dávok podľa vekových skupín. Foto: Vedapomaha.sk

Virologička Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave zastáva názor, že preočkovanie je nevyhnutné. Mali by sme podľa nej rátať aj s tým, že vírus môže mutovať.

„Izrael či USA ukázali, že je potrebná tretia dávka aj napriek veľkej preočkovanosti, lebo sa objavil delta variant. Momentálne nikto nevie, ako dlho bude funkčná tretia dávka. Ak sa objaví nový variant (predpokladá sa, že sa objaví aj vďaka antivirotikám, ktoré sa začínajú používať), tak sa zmení proteín S vo vakcíne a dáme sa všetci preočkovať,“ vysvetľuje pre Štandard Betáková.


Ďalšie články