Nový COVID automat pre bohoslužby pustí do kostola najviac 200 ľudí, v najhoršom prípade len šesť

Omša v prázdnej Katedrále sv. Jána Krstite¾a v Trnave poèas ve¾konoènej nedele Ilustračný obrázok. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Podľa nového COVID automatu sa už bohoslužby nebudú môcť konať v doterajšom režime. Od pondelka sa do kostolov dostanú takmer výlučne už len zaočkovaní alebo tí, ktorí ochorenie prekonali.

Bohoslužby budú od pondelka výrazne obmedzené. V červenej, bordovej aj čiernej farbe COVID automatu sa ruší režim základ. Na omše sa tak nedostanú ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní alebo neprekonali ochorenie pred menej ako 180 dňami. Aj účasť testovaných je však len v teoretickej rovine.

Ako vyplýva z novej vyhlášky hlavného hygienika, od pondelka sa v okresoch v červenej, bordovej aj čiernej fáze COVID automatu v režime OTP (očkovaní, testovaní, prekonavší) bude môcť zúčastniť na bohoslužbe maximálne šesť osôb. A to bez rozdielu kapacity chrámu. Režim základ sa bude môcť uplatniť jedine pri obradoch krstu a sobáša. Maximálna kapacita je tu však stanovená na šesť osôb, a to vo všetkých troch fázach (červená, bordová, čierna) COVID automatu platných na Slovensku od budúceho týždňa.

Výrazne menej osôb sa dostane na bohoslužby aj v režime OP (očkovaní, prekonavší). V červených okresoch to bude maximálne 200 osôb, v bordových 100 a v čiernych len 50.

Nové pravidlá platné pre bohoslužby od pondelka 22. novembra 2021. Zdroj: minv.sk

Podľa usmernenia Konferencie biskupov Slovenska nezaočkovaní nebudú môcť od pondelka stáť ani v rade pred spovednicou a na spoveď budú smieť ísť len na základe individuálnej dohody s kňazom. Biskupi tiež upozorňujú na to, že pri dverách do kostola má covidpasy kontrolovať služba, keďže v prípade nedodržania opatrení hrozí osobe, ktorá ich porušila, a rovnako farnosti pokuta.

Tieto obmedzenia sa zatiaľ netýkajú kňazov, ktorí nie sú očkovaní. Dôvodom je, že vyhláška, ktorá upravuje vstup na pracovisko v povinnom režime OTP by mala vstúpiť do platnosti až v pondelok 29. novembra. Očakáva sa, že po tomto dátume budú musieť nezaočkovaní kňazi podstúpiť testovanie antigénovými testami každé dva dni a PCR testami raz za tri dni.

Na Slovensku je podľa NCZI zaočkovaných 2,43 milióna ľudí, čo predstavuje zhruba 47 percent obyvateľov. Veľká väčšina Slovenska bude od pondelka v čiernej fáze COVID automatu. V červenej fáze ostane len Bratislava a Dunajská Streda. V bordovej fáze bude devätnásť okresov, prevažne na západnom Slovensku.

Zhruba polovica Slovákov sa tak od pondelka na bohoslužby dostane len veľmi ťažko. Môže sa tak zopakovať situácia, aká bola pred návštevou pápeža Františka na Slovensku, keď sa pôvodne tiež počítalo s tým, že na podujatia s ním sa dostanú len plne zaočkované osoby alebo tie, ktoré ochorenie prekonali, čo vyvolalo kritiku ako nátlaková očkovacia kampaň. Štandard pritom už upozornil, že na nátlakové očkovacie kampane je v tejto fáze tretej vlny už neskoro.


Ďalšie články