Predvianočná beseda s afganským ministrom pre kmeňové záležitosti

Rozprávali sme sa o Európe, Talibane a očkovaní. Zistil som, že existuje téma, kde sa aj progresívec zhodne s Talibom.

DSC02237 Mohibullah Samim, afgansky exminister pre kmeňové záležitosti Autor Leidenfrost (1) Foto: M. Leidenfrost

Piatok večer v ošarpanej kancelárskej budove v širšom centre So­lú­na. Vonku sa nadobro zastavila doprava, vo vnútri sa tlačia žia­do­s­ti o azyl do USA a Kanady. „S týmito utečencami je všetko inak,“ ho­vo­rí Dina Rokićová, hlavná administratívna pracovníčka mi­mo­vlád­ky Elpida Home, rodáčka z Be­lehradu, ktorá tu uviazla po štúdiu v Gréc­ku a medzitým už rozpráva po anglicky ako rodená Američanka. O ostatných mig­ran­tov sa stará rozsiahla grécka byrokracia, o týchto 300 nedávno evakuovaných príslušníkov afganskej eli­ty len Elpida Home. Mimovládka, ktorá bola za­lo­žená ame­rickým po­li­tikom, demokratom a aktivistom Amedom Khanom, blízkym súputníkom Bil­la Clin­to­na, musí napríklad zariadiť doočkovanie vysoko­pos­ta­ve­ných ute­čen­cov západnými vakcínami – sú totiž očkovaní indickými vak­cí­na­mi, ktoré žiadna krajina Západu neuznáva.

Týchto 300 Afgancov, ktorých americké služby až v novembri evakuo­va­li z Afganistanu, boli podľa Rokićovej všetci na zozname smrti Ta­li­banu. Polovica z nich odvtedy hybernuje v Solúne, polovica v Até­nach. Medzi nimi je mnoho poslankýň a sudkýň. Pre Rokićovú je zá­bav­né sa na to pozerať, užíva si pohľad na to, ako starí po­litickí rivali musia teraz žiť spolu v Solúne. Vraj sa neustále hádajú, obviňujú sa navzájom z ko­rupcie, ak nie rovno z vlastizrady. Týchto 300 je preto v Gréc­ku, lebo kon­zer­va­tív­na grécka vláda, kto­rej proimigrační aktivisti vyčítajú nelegálne pushbacks migrantov v Egej­s­kom mo­ri, chce „vy­zerať dobre“. Gréci tým ve­ľa neriskujú, niektoré krajiny Západu sľú­bili Ta­li­ba­nom v au­gus­te zvrhnu­tým vladárom azyl. Azylové ko­na­nie prebieha podľa Ro­kićo­vej rýchlo. O dva alebo tri mesiace by už mohli žiť vo svojich cie­ľových krajinách. V Grécku nikto z nich ne­zostane. Bývajú tu ako hostia v hoteloch.

V konferenčnej miestnosti ma čaká najvyššie postavený z týchto 300 ute­čen­cov, Mo­hi­bul­lah Samim. Prívetivý päťdesiatnik bol v Ká­bule vydavateľom ča­so­pisu, potom guvernérom provincie Paktik a naposledy mi­ni­s­trom pre pohraničné a kmeňové zá­le­ži­tosti. Chcem s ním ho­vo­riť o Eu­ró­pe. Je tu len „25 dní“, nikdy pred­tým do Eu­ró­py nevkročil. Keď­že v minulosti už navštívil Dubaj a Tad­ži­ki­s­tan, pohľad na ne­zahalené že­ny vraj považuje za „normálny“. O gréckej krí­ze mu v So­lúne dačo poroz­prá­va­li, „na ulici ale nemám pocit, že sa nachádzam v krajine s ekonomickými problémami“. V Afganistane je bieda pod­ľa neho vi­dieť, „mi­lióny ľudí hladujú“. O Grékoch sa vyjadruje, že sú k nemu „láskaví“. V jeho slovách je mnoho zdvorilosti a po­ďa­ko­va­nia. Mož­no aj preto, že ako utečenec je závislý od mi­lo­srden­stva Zá­padu.

Rozhodne odmieta spoluúčasť Európy na návrate Talibanu: „EÚ nám len pomohla, ekonomicky, s ľudskými právami, dokonca aj s vý­stav­bou. Zodpovednosť nesú afganskí ľudia a vláda.“ – „Mali ste vo vlá­de sko­rum­povaných kolegov?“ – „Samozrejme, bolo tam veľa ko­rup­cie.“ – „Čo je vlastne úlohou ministra pre kmeňové záležitosti?“ – „Bol som niečo také ako posol ľudu vo vláde. Ľudia sa na mňa mohli ne­pretržite obracať.“ Zdôrazňuje, že bol zodpovedný za všetky kme­ne žijúce v Afganistane, čiže za celú krajinu. Trochu ma irituje, keď tento et­nický Paštún opa­ko­va­ne tvrdí, že Paš­tú­ni tvoria „60 percent“ cel­kovej afganskej po­pu­lá­cie. Podľa všet­kých dostupných odhadov je Paš­túnov v Afganista­ne totiž 38 až 42, nanajvýš 50 percent. Pýtam sa ministra pre všetky kmene, či môže v Afganistane fungovať demokracia. Odpovedá: „S dobrým manažmentom a dob­rým tímom áno.“ Čo ale nebol prípad vlá­dy, v ktorej sedel aj on.

Rozprávame sa o jeho každodennom živote. Mierna zima v Solúne mu vy­hovuje. Chodí na prechádzky a „keďže v hoteli nie je po­sil­ňov­ňa“, trochu si aj zabehá. Na piatkové modlitby by potreboval me­ši­tu, zatiaľ ale žiadnu nenašiel.

S kresťanmi doteraz nemal do­či­ne­nia, v Afganistane za celý život ani jedného nespoznal. Vianoce po­zná z internetu a z pouličnej solúnskej výzdoby „a páčia sa mi“. Príjemný, vôbec nie šedivý pán sa venuje politike aj v exi­le, ale zjavne nekoordinovane, na vlastnú päsť: brojí proti Ta­libanu, kto­rý označuje za organizáciu sebeckých vra­hov a za moslimov, ktorí sa nesprávajú ako moslimovia. Kvôli podpore Ta­li­banu žiada bojkot Pa­ki­sta­nu všet­kými štátmi sveta. Dobre vie, že je to jeho osobné pri­a­nie a nemá najmenšiu šancu na realizáciu.

Z jeho ôsmich detí – „v Afganistane sme takí“ – sú v Solúne len tri. Od pádu Kábulu sa skrýval v kábulskom byte jedného syna, te­raz chce dostať von z Afganistanu aj všetky ostatné deti. Podľa Samima je bezprostredne ohrozených 500-tisíc Af­gan­cov. Keby si mo­hol vybrať, išiel by do Nórska alebo Nemecka, pretože tam má príbuzných a pretože jedného z jeho šiestich zaťov pravdepodobne pri­j­mú v Nemecku vďaka práci pre Nemcov. Aj Rakúsko, ktoré pozná pod francúzskym menom Autriche, sa mu pozdáva, tam má tiež príbuzného, len zabudol, kde presne. O skutočnosti, že práve Rakúsko má naj­väč­šiu afganskú komunitu v kontinentálnej Európe, už počul.

Rozhovor mal byť krátky, ale keďže predvianočná mega­záp­cha von­ku prekazí Belehradčanke a ostatným všetky plány na večer, môžem sa s af­ga­nským exministrom rozprávať neobmedzene dlho. Samim nakoniec od­po­ve­dá priamo v angličtine, ktorá nie je o nič horšia ako ang­lič­ti­na jeho mladého afganského „tlmočníka“, ktorého si priviezol z ho­te­la. Aj ku mne sa vyjadruje veľmi zdvorilo: „I look you and I am so hap­py.“

Pýtam sa ho ešte na pandemickú politiku. Z tlmočenia vypočujem, že slo­víčko lockdown sa dostalo aj do paštčiny. V júli, teda tesne pred ví­ťaz­s­tvom Talibanu, zaviedla jeho vláda „50-percentný lock­down“ – vo veľ­kých me­s­tách museli všetci nad 50 rokov zostať doma. Keď spo­me­ni­em očkovanie, ktoré rozdeľuje Európu aj kres­ťa­nov ako žiad­na iná téma, nechápavo sa na mňa po­z­rie. „Ale oč­ko­va­nie je veľ­mi po­treb­né!“, volá prekvapene, „aj Taliban ho po­vo­ľu­je“. Ho­ci z af­ganského ministra kmeňových zá­le­ži­tostí srší ne­ná­visť k Ta­libanu z kaž­dé­ho póru – v očkovaní sa s nimi zhodne.

Zdá sa, že sú veci, kde môžu progresívni liberáli obdivovať aj Afganistan.


Minister životného prostredia Tomáš Taraba sa na margo samosprávnych krajov vyjadril, že sú to najzbytočnejšie inštitúcie na Slovensku, ktoré nevedia nič robiť a sú to len poštári. Pobúril tým niektorých županov, vrátane predsedu združenia SK8…
Prejsť na článok
Polemika okolo dôvodnosti stíhania čurillovcov sa presunula na oblasť odpočúvania po tom, ako zo strany ich obhajcu Petra Kubinu bola spochybnená legalita odposluchov jeho klientov. Advokát hovorí o nepoužiteľnosti tohto dôkazu a odkazuje na článok…
Prejsť na článok
Koncepcia čoraz väčších právnych zásahov do vnútroštátnych legislatív členských štátov Európskej únie bola predmetom Bratislavského právnického fóra 2024. Predstavitelia justície krajín V4 diskutovali o odborných témach a poukázali na negatívne vnímaný trend rozmachu práva EÚ…
Prejsť na článok
Veľká voda ohrozuje juh Slovenska. Zatopené sú lodenice v Komárne aj niektoré objekty v blízkosti Dunaja a Váhu. Obec Chľaba v okrese Nové Zámky je aj naďalej odrezaná od sveta. Pomoc jej poskytuje armáda.
Prejsť na článok