Heger: Generálnemu prokurátorovi prestávam rozumieť, obranná zmluva s USA je v poriadku

Rokovanie vlády SR Premiér Eduard Heger. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Prestávam pánovi generálnemu prokurátorovi rozumieť, povedal premiér Eduard Heger na margo cesty Maroša Žilinku do Moskvy. Žilinka odmietol jeho tvrdenia, že koná v prospech opozičných politikov. Premiér tiež obhajoval obrannú zmluvu s USA. Podobné pravidlá podľa neho platia pre ruských vojakov, ktorí sa na Slovensku starajú o naše stíhačky a stoja desiatky miliónov eur ročne.

„Pánovi generálnemu prokurátorovi prestávam rozumieť,“ povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy premiér Eduard Heger. Maroš Žilinka odcestoval do Moskvy na oslavy 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry. Stretol sa tam s ruským generálnym prokurátorom Igorom Krasnovom a dohodli sa na nadviazaní spolupráce. Krasnov je pritom na sankčnom zozname EÚ.

Rovnako vyhlásil, že „Žilinka chce byť štítom v rukách opozície“. Generálny prokurátor jeho tvrdenia odmietol s tým, že je nestranný a riadi sa ústavou.

Slovenská a ruská prokuratúra chcú spolupracovať

„Generálni prokurátori sa vzájomne zhodli, že podpis tohto programu spolupráce nie je iba formálnym aktom, ale jeho realizácia prinesie vyváženú a konštruktívnu spoluprácu na expertnej úrovni,“ podotkol hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Spolupráca sa má realizovať v rokoch 2022 a 2023. Týka sa oblastí korupcie, extrémizmu, kyberkriminality, ekologických trestných činov, ale aj ochrany práv nezaopatrených detí či osôb so zdravotným postihnutím.

Podľa Generálnej prokuratúry SR boli na oslavách v Moskve prítomní aj zástupcovia prokuratúry a ministerstiev spravodlivosti napríklad z Belgicka, Bosny a Hercegoviny, Grécka, Talianska, Moldavska, Nórska, Rumunska, Srbska, Slovinska či Chorvátska.

Heger však namieta, že iné členské štáty tam poslali nižšie postavených predstaviteľov prokuratúry. „S krajinami, ktoré majú problémy s rešpektovaním základných práv a slobôd, ktoré eskalujú vojenské napätie alebo narúšajú územnú celistvosť inej krajiny, by sme podľa mňa nemali oslavovať.“

Remišová chce Žilinku potrestať

„Maroš Žilinka verejne pošliapal hodnoty ľudských práv, na ktorých je Slovensko postavené. Spoločné oslavy s človekom zo sankčného zoznamu, na ktorom sa dohodli všetky krajiny EÚ vrátane Slovenskej republiky, sú neprijateľným porušením národných záujmov Slovenskej republiky. Za tento akt by mal byť Maroš Žilinka disciplinárne stíhaný,“ uviedla Remišová.

Premiér v sobotu odmietol povedať, či chce Žilinku disciplinárne potrestať alebo nie.

Ruskí technici nás stoja 50 miliónov ročne

Heger zopakoval argumenty vládnych kolegov, že väčšina štátov NATO s USA obrannú dohodu uzavrela. „Sme posledná krajina na východnej hranici, ktorá túto zmluvu nemá podpísanú,“ dodal premiér s tým, že podľa neho neohrozuje suverenitu Slovenska, ktoré si v rámci obrannej dohody vyrokovalo lepšie podmienky ako okolité štáty.

Dohodu s USA, ktorá je dôležitá pri nových stíhačkách F-16 a oprave vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni, porovnal s aktuálnym servisom ruských lietadiel Mig-29.

„Na Slovensku je aktuálne 20 až 30 vojakov z Ruska, ktorí sa starajú o ruské stíhačky a majú tu voľný pohyb.“ Podľa premiéra servis ruských strojov ročne Slovensko stojí 50 miliónov eur.

(haj)


Ďalšie články