Za Ukrajinu chce bojovať tisíce cudzincov. Rusi varujú, že ich nebudú brať do zajatia

Ruské jednotky vstúpili do Charkova, druhého najväèšieho ukrajinského mesta Ukrajinskí vojaci neďaleko Charkova. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že za Kyjev chce bojovať tisíce cudzincov. Do takzvanej medzinárodnej légie sa ich vraj prihlásilo viac ako šestnásťtisíc. Rusi však varujú, že na zahraničných vojakov sa nebudú vzťahovať humanitárne zákony.

Bojovať proti Rusom na Ukrajine chce tisíce dobrovoľníkov zo zahraničia. Vo štvrtok 3. marca to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý pár dní predtým ohlásil vznik takzvanej cudzineckej či medzinárodnej légie.  

Do týchto vojenských zborov sa podľa prezidenta doteraz prihlásilo viac ako šestnásťtisíc osôb. Prví z nich už začali prichádzať do krajiny. Zelenskyj to uviedol v rámci svojho prejavu, z ktorého časť adresoval aj priamo Rusom.

„Bežte domov. K sebe domov. Brániť svoj rusky hovoriaci ľud. A nie po celom svete, ale u seba doma. Nie je ich tam málo, okolo 150 miliónov. A tu – sláva Ukrajine,“ odkázal Zelenskyj. Prezident okrem toho prisľúbil po vojne opraviť celú krajinu alebo dať peňažný príspevok tým ľuďom, ktorí prišli o prácu.

Na informácie o zahraničných dobrovoľníkoch reagovala i druhá strana. Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uviedol, že „žoldnieri vyslaní Západom na pomoc Kyjevu nebudú mať nárok na status vojnového zajatca“.

Rovnako sa na zahraničných bojovníkov nebudú podľa Rusov vzťahovať medzinárodné humanitárne zákony. Všetkých cudzích vojakov, ktorých Rusi na Ukrajine zadržia, čaká podľa Konašenkova vyvodenie spravodlivosti.

„V najlepšom môžu dúfať, že budú súdení ako zločinci. Vyzývame všetkých zahraničných občanov, ktorí môžu chcieť ísť bojovať za kyjevskú nacionalistickú vládu, aby si to viackrát premysleli, než sa vydajú na cestu,“ dodal hovorca.


Ďalšie články