Ste proti invázii na Ukrajine? Vezme vás polícia. Podporujete ju alebo držíte biely papier? Zoberú vás tiež

Na protestoch proti vojne na Ukrajine zadržali v Rusku takmer 400 ¾udí Policajti zatýkajú ženu počas demonštrácie v Moskve proti ruskému útoku na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Kontrola názorov aj myslenia. Ruská polícia masovo zatýka demonštrantov. Je pritom jedno, aký transparent držíte, stačí aj prázdny papier. Ľudom kontroluje aj obsah mobilov, kritické médiá vláda vypla a demonštrantom hrozia roky väzenia.

Rusko dlhodobo čelí kritike za obmedzovanie slobody tlače a prenasledovanie kritických novinárov a aktivistov. V roku 2020 bolo na 149. priečke (zo 180 štátov) v rebríčku Reportérov bez hraníc, vlani kleslo ešte o jednu priečku nižšie. Pred Ruskom sa umiestnil aj Afganistan ovládaný Talibanom, Mjanmarsko s vládou vojenskej junty či rozvrátená Venezuela. Horšie ako Rusi sú na tom len rôzne autoritatívne a totalitné štáty, napríklad Bielorusko, Sýria alebo KĽDR.

Od začiatku invázie na Ukrajine Kremeľ pritvrdil a dá sa očakávať, že v rebríčku klesne ešte nižšie. Kritické médiá ako Echo Moskvy či televízna stanica Dožď dostali stopku, o vojne na Ukrajine sa písať nesmie, oficiálny názov znie „špeciálna vojenská operácia“. Ak ste pre nezávislé médiá pracovali, môžete čeliť trestu. Rusko tiež vyplo sociálne siete Facebook, Twitter a Instagram, čím sa obmedzili možnosti komunikácie a šírenie pre režim nepohodlných informácií.

Azda najciteľnejšie je uťahovanie skrutiek pri občianskych protestoch. Vláda slobodu prejavu čoraz viac obmedzuje a pred represiami si už nemôže byť istý nik.

Berú všetkých

Keď sa začala invázia na Ukrajinu, okamžite sa spustila vlna občianskeho odporu v Rusku aj v zahraničí. S jedným zásadným rozdielom – Rusom za účasť hrozia tvrdé tresty. Do šesť rokov väzenia za účasť a 15 za organizáciu protestov. Účasť na protivojnových protestoch prokuratúra dala na úroveň podporovania „extrémistickej organizácie“. Táto vládna nálepka prischla napríklad platformám, ktoré usporadúvali protesty alebo spolupracovali s opozičným politikom Alexejom Navaľným.

Postupne začala ruská polícia zasahovať bez rozdielu takmer proti všetkým. Na videozázname z protivojnovej demonštrácie je vidno, že nezáleží na tom, čo ľudia ukazujú alebo hovoria. Jedna žena ukazovala papier s nápisom „dve slová“, polícia ju odtiahla preč. Po nej prišla k novinárom druhá, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu obhajovala. Ani nestihla dohovoriť, odvliekli aj ju.

https://twitter.com/nikorepi/status/1503097117987979266

Ešte absurdnejšie vyznel protest ženy, ktorú muži zákona zadržali, hoci držala čistý list papiera bez nápisu.

https://twitter.com/r_tregubov/status/1502692846129799168

V Petrohrade tiež polícia odviedla 77-ročnú starenku s transparentom.

Polícia kontroluje mobily

Polícia podľa informácií novinárky Any Vasiljevovej z ruského denníka Kommersant polícia už 6. marca kontrolovala aj obsah mobilných telefónov, čo nakrútila ako očitá svedkyňa.

„Polícia zastavuje ľudí a kontroluje im správy a fotografie v telefónoch, nechce ich bez toho pustiť ďalej. Spýtala sa, prečo to robia. Skontrolovali môj novinársky preukaz, ale neodpovedali mi. Pripomínam, že správy v telefóne sú súkromnou korešpondenciou! Požiadavka polície, aby ste ju ukazovali, je nezákonná!“

Ďalšie protesty, ďalšie zatýkanie

V nedeľu opäť vyšlo tisíce Rusov do ulíc. Proti vojne protestovali v 37 mestách, polícia zadržala vyše 800 ľudí. Ak si ich chcete pozrieť podrobnejšie, záznam z demonštrácie v Moskve ponúka Deutsche Welle na svojom YouTube kanáli.

Minulý víkend v Rusku to bolo viac ako 5-tisíc protestujúcich. Za účasť na nepovolených demonštráciách im hrozia pokuty i možné väzenie. Podľa skupiny OVD-Info, ktorá zásahy polície monitoruje, na protestoch proti ruskej invázii už zadržali po celom Rusku viac než takmer 15-tisíc ľudí.


Ďalšie články