Matovič: Dezoláti, na žiadnej dovolenke som nebol

Premiér: V Nitre budú môc ¾udia ís do práce len s negatívnym testom Igor Matovič. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Premiér Igor Matovič sa ohradil voči tvrdeniu, že by počas pandemickej krízy dovolenkoval. Ľudí, ktorí mu to špekulatívne vyčítajú, nazval dezolátmi.

Slovensko sa pomaly, ale isto blíži k vrcholu pandemickej krivky druhej vlny. Príznačnejší čas na štátnické vystupovanie premiéra preto neexistuje. Mnohí pozorovatelia si ale naopak všimli, že v týchto dňoch nemizne len oná štátnickosť, ale aj samotné vystupovanie.

Igor Matovič (OĽaNO) sa totiž na prelome rokov odmlčal nielen čo sa týka facebookových statusov, ale aj tlačových brífingov. Zmenilo sa to až v utorok jeho vystúpením po boku primátora Nitry Mareka Hattasa, riaditeľa nitrianskej nemocnice Milana Dubaja a šéfa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského.

Počas neho napríklad opätovne skritizoval koaličného partnera a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) za zlyhanie pri nákupe antigénových testov, takzvaných „kuvikov“ požiadal, aby boli tri týždne „tichúčko“ a avizoval sprísnenie opatrení v nitrianskom okrese nad rámec tých, ktoré sú platné na zvyšnom území krajiny.

A čo je v tomto kontexte najpodstatnejšie, ohradil sa aj voči tomu, že by si posledné dni neplnil pracovné povinnosti. „Za posledné dni pretelefonujem 7-8 hodín denne, tak je to posledných šesť-sedem dní. Či sviatok, nesviatok, nemal som voľno. Nemám pocit, že by som nebol aktívny,“ bránil sa pred novinármi.

Odborník: Je ako na hojdačke

Skôr v rovnaký deň pasivitu nielen Igora Matoviča, ale aj vlády ako takej, okomentoval politológ Jozef Lenč, v súčasnosti pôsobiaci na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. V krízovej situácií, v akej sa Slovensko nachádza, je to podľa neho „prekvapujúce“ a môže to vyvolávať pocit, že vláda krízu „ignoruje“.

„Správanie a mediálne vystupovanie predsedu vlády je neraz ako na hojdačke. Niekedy je až prehnane aktívny (ba až aktivistický), konfliktný a plný ‚nápadov‘, inokedy sa urazí, odmlčí a nezriedka vytratí. Ani jedna z týchto polôh neprospieva slovenskej politike a spoločnosti,“ zhodnotil ďalej Lenč.

„Zdá sa, že premiér v aktuálnej spoločenskej a politickej situácii uprednostňuje tú platformu, ktorá mu umožňuje vyhnúť sa nepríjemným otázkam (a tie by isto prichádzali, nie iba ohľadom krízovej situácie) a umlčať potenciálnych kritikov,“ pokračoval.

Bol, ale nebol?

Medzitým sa na sociálnych sieťach začali šíriť neoverené špekulácie, že predseda vlády dovolenkuje a že pritom dokonca porušil vlastné opatrenia, nakoľko odcestoval až po novom roku. Hovorili o nich aj niektoré z médií či exposlanci.

Ústavný činiteľ sa voči nim ohradil počas Troch kráľov a občanov, ktorí ich šíria, očastoval hanlivo ako „dezolátov“. Stalo sa tak v krátkom statuse na sociálnej sieti, v ktorom najprv napísal, že na žiadnej dovolenke nebol, aby vzápätí priznal, že predsa len sa nachádzal niekoľko dní mimo svojho okresu. Nenapísal však kam a za akým pracovným účelom teda vycestoval.

„Dezoláti v akcii. Vraj som porušil zákaz vychádzania, lebo som po Novom roku odišiel na dovolenku mimo okres. Tak po prvé – nebol som na žiadnej dovolenke a po druhé – bol som mimo svoj okres, ale odišiel som tam minulú stredu v minulom roku a vrátil som sa tento pondelok v tomto roku – t.j. presne podľa pravidiel, ktoré platia pre všetkých ostatných ľudí,“ skonštatoval.


Ďalšie články