Vojna je svätokrádež a rakovina, volá pápež v protivojnovej knihe. Je ťažké dúfať, no sú náznaky nádeje

Pápež František slávi vo vatikánskej Bazilike sv. Petra ve¾kopiatkové obrady Pápež František. Foto: AP/TASR

František v novej knihe brojí proti vojne. Podčiarkuje, že milióny ľudí po celom svete ju nechcú. Publikáciu predstaví taliansky expremiér a expredseda Európskej komisie Romano Prodi.

„Zoči-voči obrazom smrti, ktoré k nám prichádzajú z Ukrajiny, je ťažké dúfať. Napriek tomu existujú náznaky nádeje. Sú milióny ľudí, ktorí netúžia po vojne, ktorí vojnu neospravedlňujú, ale chcú mier. Sú milióny mladých, ktorí nás žiadajú, aby sme urobili všetko možné a nemožné na zastavenie vojny, na zastavenie vojen. V prvom rade myslíme na nich, mladých, a na deti, ktorým musíme spoločne opakovať: už nikdy viac vojna.“

Toto napísal pápež František v čerstvej knihe, ktorej názov môžeme z taliančiny preložiť ako Proti vojne: Odvaha budovať mier.

Oficiálne ju predstavia taliansky expremiér a expredseda Európskej komisie Romano Prodi a štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin v Ríme. Práve na prezentácii, ktorá bude 29. apríla, môže zaznieť zaujímavý pohľad či zákulisie vzniku knižky. V zásade prináša očakávané mierové až pacifistické posolstvá a nič prevratné, no je ďalšou Františkovou výzvou na zastavenie konfliktov: na Ukrajine i vo svete. Novinkou je azda úvod, ktorý si napísal sám pontifik s dátumom 22. marec 2022.

Vojna je svätokrádež

Jorge Bergoglio si v predhovore k svojim protivojnovým apelom s hrôzou spomenul na trosky a nešťastie, aké videl pred rokom na apoštolskej ceste v Iraku. Nikdy si nepomyslel, že by sa niečo podobné mohlo odohrať v Európe. Opäť pripomenul tvrdenie, že žijeme v „tretej svetovej vojne po kúskoch“. Tie sa podľa neho stali čoraz väčšími, a tak sme aktuálne svedkami mnohých vojen vo svete.

„Ukrajina bola napadnutá,“ podčiarkol katolícky líder so zármutkom nad osudom rozdelených rodín a nevinných ľudí, ktorí sú nútení žiť v bunkroch alebo utiecť. Zopakoval svoju výzvu na zastavenie vojny a nazval ju svätokrádežou:

„Vojna nie je riešenie, vojna je šialenstvo, vojna je monštrum, vojna je rakovina, ktorá sa živí tým, že všetko pohltí! Ba čo viac, vojna je svätokrádež, ktorá ničí to, čo je najvzácnejšie na našej zemi, ľudský život, nevinnosť tých najmenších, krásu stvorenia. Áno, vojna je svätokrádež!“

Rímsky biskup sa odvolal na svojich predchodcov, ktorí podobne vzývali mier a koniec ozbrojeným konfliktom. Ako dodal, vojnu treba v prvom rade vykoreniť z nášho srdca:

„Na to je potrebný dialóg, vyjednávanie, načúvanie, schopnosti a diplomatickú kreativitu, prezieravú politiku schopnú vybudovať nový systém spolužitia, ktorý už nie je založený na sile zbraní a na odstrašovaní.“

Argentínsky pontifex varoval tiež pred krátkou pamäťou, keďže o hrôzach vojny nám rozprávali starí rodičia a apelovali na potrebu mieru. Znovu navrhol použiť peniaze investované do zbraní na odstránenie hladu a podporu rozvojových krajín, aby sa ich obyvatelia neuchýlili k mylným násilným riešeniam a neboli nútení emigrovať:

„Vojny treba zastaviť a zastavia sa len tak, že ich prestaneme živiť.“

Pápežovo nie vojne s vysvetlením exvatikanistu

Pápežovo protivojnové úvahy a mierové modlitby na približne 150 stranách sprevádza tiež text s názvom Magistérium mieru počas viac než storočia od bývalého vatikanistu a dnes v službách Vatikánu. Andrea Tornielli vysvetlil, že súčasné „Františkovo nie vojne, radikálne a presvedčivé nie, nemá nič spoločné s takzvanou neutralitou ani ho nemožno prezentovať ako stranícky postoj či s motívom politicko-diplomatickými kalkuláciami. V tejto vojne sú agresori a sú aj napadnutí“.

Zbierku pápežových textov a modlitieb za mier a proti ozbrojenému násiliu pripravilo Vatikánske knižné vydavateľstvo spolu so súkromným nakladateľstvom.


Ďalšie články