Video: katastrofálny pokus Rusov o prechod rieky. Ukrajinci zničili desiatky tankov

Zničený pokus o prechod ruskej armády cez rieku Siverskyj Donec pri Bilohorlivke. Foto: Ozbrojené sily Ukrajiny Zničený pokus o prechod ruskej armády cez rieku Siverskyj Donec pri Bilohorlivke. Foto: Ozbrojené sily Ukrajiny

Ruská armáda utrpela pri pokuse o prechod rieky Siverskyj Donec pri meste Bilohorivka jednu z najťažších jednorazových strát od začiatku vojny proti Ukrajine. Za obeť padli desiatky kusov ruskej ťažkej techniky. Straty na životoch nie sú známe, ale môžu sa pohybovať desiatkach či dokonca v stovkách mužov.

Ukrajinskej armáde sa podarilo uskutočniť jeden z najúspešnejších protiútokov od začiatku ruskej invázie. Vyplýva to z informácií a fotodokumentácie, ktorú zverejnilo tamojšie ministerstvo obrany a Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny.

Kyjev uviedol, že jeho armáda zničila v Luhanskej oblasti dva pontónové mosty pri meste Bilohorivka, ktoré ruské jednotky používali na prechod cez rieku Siverskyj Donec. Okupačné jednotky sa v oblasti snažia dobyť strategické mestá Severodoneck a Lysyčansk. Obe mestá majú okolo 100-tisíc obyvateľov.

Aký je odhad škôd?

Na zverejnených záberoch na sociálnych sieťach vidno poškodené mosty a najmenej 50 zničených ruských tankov a bojových vozidiel pechoty na brehu rieky či v neďalekom lese.

Vzhľadom na to, že jedno vozidlo obsluhuje minimálne trojčlenná posádka a cena tankov sa pohybuje v rozmedzí dvoch až štyroch miliónov eur, útok si mohol vyžiadať minimálne desiatky životov a škody na majetku vo výške desiatok miliónov eur.

Zničený pokus ruskej armády o prechod cez rieku Siverskyj Donec pri Bilohorivke. Foto: Ozbrojené sily Ukrajiny

V tomto regióne už niekoľko dní zúria ťažké boje. Najvyšší predstaviteľ Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj označil Bilohorivku za „pevnosť“, ktorá – podobne ako mesto Mariupol – na seba viaže veľké množstvo ruských jednotiek.

O neúspešnom pokuse o prechod rieky Siverskyj Donec informoval už 10. mája ukrajinský mediálny projekt InformNapalm. Ukrajinci mali pontónový most zničiť krátko po začatí prechodu cez rieku, čím sa ruské jednotky dostali do pasce. Niektorí ruskí vojaci sa vraj v panike pokúsili naspäť preplávať rieku, ukrajinskí vojaci ich však pri tomto pokuse zastrelili. Časť ruských síl na mala rozutekať do lesov. Neoverené informácie tiež hovoria, že Rusom sa podarilo Siverskyj Donec prekročiť pri meste Liman.

V správe generálneho štábu so sídlom v Kyjeve zo štvrtka rána sa uvádza, že ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách v tzv. východnej operačnej zóne s cieľom získať úplnú kontrolu nad územím Doneckej, Luhanskej a Chersonskej oblasti a udržať pozemný koridor s anektovaným Krymom.

Ukrajinci postupujú pri Charkove

Ukrajina medzitým oznámila, že znovu dobyla obec Pytomnyk, ktorá leží v Charkovskej oblasti severne od mesta Charkov a približne na polceste k hranici s Ruskom.

„Okupačné sily prešli (v danej oblasti) do defenzívy, aby spomalili tempo ofenzívy našich jednotiek,“ píše sa v najnovšej situačnej správe ukrajinského ministerstva obrany.

Brigádny generál Oleksij Hromov, zástupca náčelníka hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny, informoval, že ukrajinské jednotky zaznamenávajú úspechy v Charkovskej oblasti, kde sa im darí vytláčať ruské jednotky a oslobodzovať obce a mestá. V stredu tak Ukrajina oznámila oslobodenie obcí a miest Rubižne, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky.

Britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej aktualizácii vývoja konfliktu na Ukrajine okrem iného konštatuje: „Tým, že Rusko uprednostnilo operáciu v Donbase, zostali jednotky rozmiestnené v Charkovskej oblasti nechránené pred mobilnými a vysoko motivovanými ukrajinským silami.“

(tod/ste/tasr)


Ďalšie články