Besnenie potratárskej Ameriky

Foto: Facebook/Rise up 4 abortion rights Foto: Facebook/Rise up 4 abortion rights

Propotratoví aktivisti cez víkend zničili ďalšie tri centrá na pomoc tehotným ženám, napadli budovu Senátu v Arizone a po uliciach šírili strach, nenávisť, perverznosti a vulgárnosť. Potratári a LGBT aktivisti tak naplno odhalili, aký odpudivý je ich svet. Za podpory speváčky Pink a významných liberálnych politikov.

Cez víkend sa v USA konal festival kultúry smrti. Asi tak by sa dali charakterizovať protesty pro-potratových aktivistov počas víkendu, ktoré dopĺňali pochody za práva LGBT osôb.

Asi najhoršie sa nepokoje dotkli centra na pomoc tehotným ženám s názvom Life Choices v meste Longmonte v štáte Colorado. To sa stalo obeťou podpaľačov. Okrem podpálenia vnútorných priestorov tohto centra vandali posprejovali jeho vonkajšiu fasádu viacerými anarchistickými heslami. Medzi nimi sa vynímal nápis: „Ak nie sú zabezpečené potraty, nie ste v bezpečí ani vy,“ ktorý je mottom obávanej skupiny Jane’s Revenge [Pomsta Jane, pozn. red.], ktorá má na svedomí už viac ako dvadsať podobných útokov. Túto skupinu už preto vyšetruje FBI a ministerstvo vnútornej bezpečnosti kvôli nej vydalo varovanie pred domácimi teroristickými činmi. To v praxi znamená, že ak v USA pracujete v centre na podporu tehotných žien alebo v cirkevnej charite či podobnej organizácii, hrozí vám, že vám niekto do práce hodí zápalnú bombu.

Útok z Colorada najlepšie charakterizovala Kathy Robertsová, výkonná riaditeľka Life Choices, ktorá médiám povedala, že útok na ich centrum nie je útokom na politickú stranu, ale útokom „na tých, ktorí každý deň prechádzajú našimi dverami a potrebujú plienky, tehotenské testy, vyšetrenie ultrazvukom, oblečenie, finančné a rodičovské kurzy, podporu a mnoho ďalšieho. Je to útok na miesto, ktoré má byť bezpečné pre ženy, mužov a ich rodiny“.

Paradoxné je, že v štáte Colorado, kde sa útok odohral, je aj napriek piatkovému rozhodnutiu Najvyššieho súdu stále možné podstúpiť potrat – a teraz pozor –, a to aj v deviatom mesiaci tehotenstva (!).

Asi najväčší útok pro-potratových aktivistov sa odohral v štáte Arizona, kde sa dav vrhol na sídlo miestneho Senátu. Jeho zamestnanci, ako aj miestni politici museli byť pre zlú bezpečnostnú situáciu evakuovaní. Útok zastavil až príchod ťažkoodencov, ktorí dav rozohnali granátmi so slzotvorným plynom. Viac sme o tomto útoku písali v samostatnom článku.

Atmosféru si možno pozrieť v priloženom videu:

Veľké pouličné nepokoje sa odohrali aj v Portlande, v štáte Oregon, kde podľa Fox News útočila približne stovka maskovaných mužov. Čítate správne – išlo o mužov. Keby to bolo naopak, vyvolalo by to pozornosť, ale keď ide o podporu potratov, byť mužom neprekáža.

Rozbíjali výklady, demolovali autá a na steny budov sprejovali heslá proti členom a rozhodnutiu Najvyššieho súdu. Pravdepodobne tí istí vandali napadli aj miestne centrum na pomoc rodinám s názvom Mother & Child Education Center, kde rozbili okná a budovu posprejovali hanlivými výrazmi.

V pondelok ráno sa zas objavila správa už o treťom centre pomoci pre tehotné ženy, ktoré počas víkendu zničili vandali. Ide o Blue Ridge Pregnancy Center v meste Lynchburg vo Virgínii, teda štáte, ktorý susedí s Wahington DC, kde sídli Najvyšší súd. Vandali rozbili okná a budovu posprejovali anarchistickými heslami. Za útokom pravdepodobne opäť stojí organizácia Jane’s Revenge, keďže na budove sa objavil jej nápis ako aj ich heslo „ak potraty nie sú zabezpečené, nie ste v bezpečí ani vy“.

Po celých Spojených štátoch sa odohrávali mnohé menšie strety s políciou, ktorá bola v pohotovosti po celej krajine. Toto video zobrazuje zastavenie dopravy na diaľnici v Los Angeles, pričom autá, ktoré prešli, napádli aktivisti s tyčami. Aktivistov z miesta napokon vytlačila polícia.

Nepokoje v Los Angeles sa neskôr presunuli do mesta, kde príslušníkov polície napádali pyrotechnikou či zápalnými sprejmi.

Na tomto videu zas vidno, ako demonštranti najprv zastavili dopravu v meste Seattle a neskôr tam roztrhali Bibliu, po ktorej následne šliapal prechádzajúci dav.

Osobitnou kapitolou na protestoch boli členovia hnutia Antifa, ktorých jasne vidno na nasledujúcich záberoch zo Seattlu. Na ďalšom videu vidno, ako títo muži kráčajú popri výkladoch a snažia sa ich rozbiť.

Na tomto videu zase vidieť, ako členovia tohto hnutia napadli dievča, ktoré v rukách držalo pro-life transparent.

Mnohí ľavicoví aktivisti sa snažia nepokoje na protestoch zhodiť najmä na týchto militantných členov Antify. Avšak zábery z Los Angeles aj ďalších miest ukazujú, že násilnosti neboli dielom len ľudí z Antify.

Problémom potratových aktivistov však nie sú len násilnosti. Je ním aj extrémne vulgárny jazyk a oplzlé správanie, ktoré sprevádza ich protesty a prejavy aktivistov. Tu sú napríklad dievčatá z Washingtonu:

Videí sú desiatky, ak nie stovky, na nasledujúcom vidieť skupiny pro-potratových aktivistov a ich psychózu, ako to nazvala Obianuju Ekeocha:

A tu je jeden z veľkého množstva extrémne vulgárnych transparentov namierených voči sudcom Najvyššieho súdu, pričom v mnohých prípadoch nechýbali ani výzvy na násilie či rasistické nadávky.

Za všetkých to jasne povedala speváčka Pink, ktorá vulgárnym spôsobom odkázala všetkým konzervatívcom, aby už nikdy nepočúvali jej hudbu:

https://twitter.com/Pink/status/1540816633039466496?s=20&t=lswQeFzwRh8IFzREV0i9_Q

Dvojtvárnosť tohto hnutia ukazuje aj to, že pro-potratoví aktivisti rozdávali okoloidúcim na svojich protestoch návody na to, ako vyvolať potrat doma, bez lekárskej pomoci. Pritom tie isté skupiny šíria argumenty, že zákaz potratov zvyšuje počet domáci potratov, ktoré sú spojené s mnohými zdravotnými komplikáciami, ktoré často vedú k smrti ženy. Zjavne to dokážu priamo ovplyvniť.

Problémom potratárskeho hnutia je aj legitimizácia násilia. Televízia Fox News v súvislosti s útokmi na pro-life centrá upozorňuje, že rôzne extrémistické skupiny medzi sebou šíria mapu takýchto centier, ktorú vypracovali Andrea Swartzendruberová a Danielle Lambertová, profesorky pôsobiace na Fakulte verejného zdravotníctva na University of Georgia. Webová stránka obsahujúca mapu s presnými adresami pro-life centier ich pritom označuje za „falošné ženské zdravotné strediská“. Ani jedna z profesoriek podľa Fox News neodpovedala na ich otázky.

Legitmizácia násilia či priam výzvy k násiliu nechýbajú ani ich politickým zástupcom. Na videu nižšie hovorí Maxine Watersová, dlhoročná kongresmanka za štát Kalifornia, ktorá burcuje davy k masívnym nepokojom a v rámci toho povie: „Do pekla s Najvyšším súdom.“ Pod ňou k naplneniu ulíc vyzýva aj Alexandria Ocasio-Cortezová, pričom jej slová o tom, že máme v rukách kladivá a tehly na to, aby sme tieto veci dali do poriadku, môžu byť chápané tiež pomerne jednoznačne. Obzvlášť ak hovorí, že voľby nestačia na vyriešenie situácie. Za podobné slová pritom Kongres vyšetruje Donalda Trumpa.

Existuje však aj opačný meter. Na tomto videu vidieť, ako má prominentná demokratická politička Nancy Pelosiová, tretí najvyššie postavený politik v celej Amerike, problém odsúdiť násilie páchané na pro-life centrách:

A aby toho nebolo málo, cez víkend sa v Seattli konal veľký pochod za „práva“ LGBTQI+ osôb, na ktorom nechýbali nahí muži na bicykloch, ktorí robili predvoj skautom s dúhovými vlajkami.

Pochod dopĺňali aj takéto scény.

Takto nejako vyzerá progresívna Amerika. Má problém rešpektovať nielen ľudské práva nenarodených, ale aj rozhodnutie Najvyššieho súdu, a teda deľbu moci a demokraciu. Keď túto kultúru pred vyše 20 rokmi Ján Pavol II. nazval kultúrou smrti, nemohol zvoliť presnejší termín. Pri pohľade na dianie v Amerike sa rúca všetko, od bojov proti hoaxom cez obviňovanie za polarizáciu krajiny až po ochranu deľby moci a demokratického režimu. Progresivizmus ukazuje, čo sú prostriedky a čo ciele.

Otázka, pred ktorú nás dnešná Amerika stavia u nás doma, je jednoduchá: Skutočne chceme, aby naša spoločnosť vyzerala takto?


Ďalšie články