Pápež sa smeje obvineniam z rusofilstva: Ľudská schopnosť vyjadriť svoj názor nemá hraníc

Pohreb Angela Sodana Pápež František sa na invalidnom vozíku zúčastnil pohrebu zosnulého kardinála Angela Sodana v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne v utorok 31. mája 2022. FOTO TASR/AP

Pápež František sa v televíznom rozhovore smeje obvineniam z rusofilstva, z ktorého ho niektorí obviňujú. Zároveň konštatuje, že Benedikt XVI. udržuje cirkev svojou dobrotou.

Ako katolícky líder reaguje na obvinenia z rusofilstva? „Smejem sa. Ľudská schopnosť vyjadriť svoj názor nemá hraníc.“

Takto sa vyjadril pápež František v novom rozhovore v španielčine pre televíziu Univisión.

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi sa v tejto súvislosti sťažoval na to, že ľudia si vytvárajú názory na základe posledného zobrazeného príspevku na sociálnej sieti Twitter, ktorú sám používa prostredníctvom účtu s názvom Pontifex.

Ohľadne vojny na Ukrajine dodal, že radšej hovorí o obetiach ako o páchateľoch, „o krajine, ktorá je napadnutá“, a o „divokých veciach, ktoré čítame a ktoré už vieme, kto robí“. Opäť pripomenul, že „už roky žijeme tretiu svetovú vojnu po kúskoch, po kapitolách“. Divoké ničivé vojny sú podľa neho aj na iných miestach vo svete, hoci uznal, že „vojna na Ukrajine sa nás bližšie dotýka“.

František odpovedal aj na otázku o vzťahu so svojím predchodcom pápežom Benediktom XVI. Ten po odstúpení z Petrovho stolca v roku 2013 žije v ústraní vo Vatikánskych záhradách.

Emeritný pápež „udržuje cirkev svojou dobrotou“, odvetil argentínsky pápež. Jorge Bergoglio sa rád s Josephom Ratzingerom stretáva, a to najmä počas dôležitých dní, napríklad keď mu chce predstaviť nových kardinálov po takzvanom konzistóriu.

Nečakal som, že vo Vatikáne strávim toľko času, priznal sa s úsmevom latinskoamerický pápež v interview, ktoré viedli dve novinárky. Nezamýšľa odstúpiť, no ak by tak náhodou spravil, zostal by vo Večnom meste ako emeritný biskup tohto mesta, doplnil.

V rozhovore tiež odporučil jesť „menej mäsa“ s ohľadom na životné prostredie.

O ďalších témach hovoril nedávno v televíznom rozhovore pre agentúru Reuters, ktorá rozhovor zverejnila po častiach v prerozprávanej forme.


Ďalšie články