Vojna sôch: Ukrajinci odstránili Lenina, Rusi pamätník Majdanu. V Chersone má stáť Katarína Veľká

Chersonský pamätník Demontáž posledných zvyškov ukrajinského pamätníka. Miesto má zaujať socha Kataríny Veľkej. Zdroj: Reprofoto/YouTube

Kto kontroluje mesto, ten rozhoduje, aký pamätník na hlavom námestí bude stáť. Za sedem uplynulých rokov sa centrálna socha zmení už tretíkrát.

Na hlavnom námestí ukrajinského mesta Cherson sa dlhé roky týčila Leninova socha. Bol to pozostatok sovietskych čias, Ukrajinci sa postupne voči sovietskym symbolom začali vymedzovať a po Majdane v roku 2014 Leninovu sochu odstránili. Na jeho mieste neskôr vztýčili vlajkový stožiar a pamätník s názvom Nebeská stovka. Niesol nápis „Sláva Ukrajine“ a bol vybudovaný na počesť padlým počas revolučných udalostí roka 2014. Aj tento pamätník je už minulosťou. Cherson kontrolujú Rusi a tento týždeň odstránili jeho posledné zvyšky. Na centrálnom námestí plánujú vztýčiť pamätník Kataríny Veľkej.

Jekaterina Gubarevová, zástupkyňa vedúcej vojensko-civilnej správy tamojšieho regiónu uviedla pri príležitosti odstránenia posledných zvyškov ukrajinského pamätníka na platforme Telegram tieto slová: „Nacionalisti v roku 2014 zbúrali Leninov pamätník a nainštalovali stožiar s vlastnou vlajkou. Miesto na podstavci je momentálne voľné,“ tešila sa Gubarevová s tým, že zbúraný pamätník Nebeskej stovky počastovala prívlastkom škaredý.

Miesto však neostane prázdne, Rusi s ním majú podľa agentúry TASS svoje plány. Podľa miestnych sa okrem iného opäť zmení aj názov námestia, kde sa pamätník nachádzal. Ukrajinci ho pomenovali podľa takzvanej Nebeskej stovky, teraz má niesť opäť svoje pôvodné meno: Námestie slobody.

Obyvatelia Chersonu mali pred rokom 2014 v meste pamätník boľševického diktátora Vladimíra Lenina. Foto: Flickr.com/Peter Collins

Rusi neostali len pri soche. V meste boli odstránené aj tabule so sloganmi „Cherson je Ukrajina“.

Ruské jednotky prebrali kontrolu nad Chersonom, kde žilo pred vojnou takmer 300-tisíc obyvateľov, ešte v apríli. Netrvalo dlho, kým sa pustili do rozoberania ukrajinského pamätníka s podobizňami usmrtenej stovky demonštrantov a obetí na kyjevskom Majdane v roku 2014. Ukrajinská strana ich zvykla označovať ako hrdinov Majdanu. Na mieste sa nachádzala okrem ukrajinskej aj vlajka Európskej únie.

Najnovšie informácie hovoria o tom, že na aktuálne prázdnom podstavci chcú Rusi vztýčiť pamätník na počesť Kataríny Veľkej, zakladateľky mesta. Po Kataríne sa kedysi malo volať celé územie takzvaného Novoruska, ktoré bolo po porážke Turkov pričlenené a kolonizované Rusmi a Ukrajincami. Cárovná to odmietla. Dnes sa ale stáva symbolom pričlenenia ukrajinských území k Rusku.

Niektoré ruské média prišli s informáciami o tom, že Chersončania zmeny vítajú a že Ukrajinci píšu o nich nahnevané príspevky, v ktorých ich obviňujú zo šikanovania hrdinov Majdanu. Portál Ukraine Today zase píše o tom, ako okupanti ničia miesto, kde predtým viala vlajka Ukrajiny.

Rusi premaľovávajú aj iné symboly v oblasti, ako ukazuje video nižšie.


Ďalšie články