Tankery, ktoré prevážali sankcionovanú iránsku ropu, prechádzajú na prepravu tej ruskej

tanker-ship-gce9c73bde_1920 Ropný tanker. Foto: Pixabay

Niektorí lodní prepravcovia, ktorí predtým prevážali sankcionovanú iránsku ropu, sa po novom zameriavajú na prepravu tej ruskej. Od apríla odhalila analytická spoločnosť Vortexa jedenásť takýchto lodí. Ide pritom aj o veľké tankery, ktoré dokážu prepraviť aj dva milióny barelov ropy.

Nie je tajomstvom, že po uvalení embarga na ruskú ropu, sa Moskva snaží o jej vývoz do iných krajín, pričom pre kupcov je lákavá najmä nižšia cena. Od vypuknutia vojny na Ukrajine sa zvýšili dodávky do Číny a hlavne Indie, kde nízka cena ropy prevážila nad strachom z možných západných sankcií. Viaceré najnovšie správy, však naznačujú, že ruský vývoz do ďalších ázijských krajín sa bude rovnako zvyšovať.

Spoločnosť Vortexa, ktorá sa zaoberá analýzou lodnej dopravy, odhalila, že niektoré tankery, ktoré predtým prevážali ropu pochádzajúcu z Iránu, prechádzajú na prepravu ruskej ropy. Podľa minulotýždňovej správy si od apríla jedenásť zo sledovaných lodí, ktoré predtým prevážali iránsku ropu, naložilo ruskú ropu a produkty z nej, pričom to predstavuje dohromady šestnásť prípadov za toto obdobie. Väčšina plavidiel sú menšie lode klasifikované ako Aframax, ktoré zvyčajne môžu prepraviť 730-tisíc barelov.

Objem ruskej ropy prevážanej na iránskych lodiach sa však v prvej polovici júla vyšplhal až na 250-tisíc barelov denne, čo predstavuje nárast o 170-tisíc barelov denne oproti tohtoročnému aprílu. Ruskú ropu totiž podľa správy Vortexu začali od mája prevážať aj veľmi veľké ropné tankery (VLCC, Very Large Crude Carrier, pozn. red.), ktoré predtým prevážali iránsku ropu a ktoré dokážu prepraviť až 2 milióny barelov.

Ľavá os – počet zaznamenaných prípadov (podľa typu tankeru) za daný mesiac, kedy loď predtým prevážajúca iránsku ropu viezla náklad ruskej ropy. Pravá os – prevezený objem ruskej ropy denne (v tis. barelov) na tankeroch predtým prevážajúcich iránsku ropu. Zdroj: Vortexa (screenshot)

„Keďže viaceré spoločnosti obmedzujú prepravu ruskej ropy a produktov z nej, tí, ktorí vedia, ako obchodovať so surovou ropou pod sankciami, budú naďalej využívať svoje tankery na pomoc Rusku pri vývoze ropy na východ od Suezu,“ poznamenal v spomínanej správe Armen Azizian, analytik trhu s ropou v spoločnosti Vortexa. Iránska ropa je totiž rovnako ako tá ruská pod ťarchou sankcií.

V závere správy sa konštatuje, že Rusko súťaží práve s Iránom a Venezuelou o zatiaľ obmedzené možnosti umiestnenia ropy na východných trhoch, pričom doposiaľ šlo primárne o dovoz do Číny a Indie. Rastúci prílev ruskej ropy na ázijské trhy zároveň spôsobuje niektorým dodávateľom z Blízkeho východu ťažkosti, pričom Irak dokonca znižuje svoje oficiálne predajné ceny.


Ďalšie články