Pumpu s Kolíkovou bude riešiť Rada RTVS. Podľa jej šéfa absentoval cit

kolikova-pumpa-rtvs-1024x606 Mária Kolíková v programe Pumpa (Zdroj: YouTube)

Poslednou epizódou komediálneho seriálu Pumpa, v ktorej sa okrem iného objavila šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková, debatujúc o smrti niekdajšieho policajného prezidenta Milana Lučanského, sa bude po značnom rozruchu medzi radovými občanmi aj politikmi zaoberať Rada RTVS.

V spomínanom diele sa popri ministerke k úmrtiu generála vyjadrujú aj tri hlavné postavy Pumpy. Sú nimi zamestnanec čerpacej stanice Mickey (Michal Kubovčík), taxikár Dano (Dano Heriban) a štamgast Juri (Tibor Vokoun).

Najvýraznejšie z nich vystupuje taxikár, ktorý Kolíkovej dvorí aj vetami typu „vrážate pomyselný kolík do srdca zločinu“ a obhajuje vládnu a oficiálnu verziu o smrti spomenutého funkcionára, ktorá bola podľa doterajších zistení výsledkom samovraždy.

„Veď asi musel mať niečo za ušami, asi sa dačoho bál, keď to urobil alebo čo,“ vravel Dano. Spochybňoval tiež, že Lučanský bol poctivý policajt, ktorý si na svoj majetok zarobil legálne a kritizoval aj opozičné strany Hlas a Smer za to, že si na hrobe zosnulého policajta robia „diskotéku“. Rovnako napadol aj kredibilitu analytika Milana Žitného.

Rolu skeptika v deji zastával Mickey, ktorému na celom príbehu niektoré veci nesedeli a najmenej do neho zasahoval štamgast Juri, ktorý političku strany Za ľudí oslovil predovšetkým pri jej odchode z čerpacej stanice po zaplatení tovaru:

„Prepáčte pani ministerka, len jednu otázočku, mňa strašne s*rie, že niektorí ľudia majú toho Lučanského za hrdinu.“ Kolíková sa v krátkosti zamyslela a odpovedala: „No, Kuciak ani Palach to nebol.“ Juri vzápätí promptne zareagoval: „Toto som potreboval počuť. Ruky bozkávam a držím palce.“

Samotná Kolíková sa počas svojich monológov nechala počuť, že o smrti viac nechce špekuľovať a diváci si tiež mohli vypočuť jej pripomenutie, že k celému prípadu zriadila nezávislú vyšetrovaciu komisiu, ktorá vyriekne finálny ortieľ.

Podľa Sakovej to udalosť degraduje

Na seriál v priebehu niekoľkých hodín reagovala obrovská časť verejnosti, napríklad aj kľúčové tváre strany Hlas-SD, ktorá je najvýraznejším kritikom vlády za jej prístup ku kauze, najmä v rovine nedostatočného vyvodenia politickej zodpovednosti.

„Rozoberanie smrti generála Lučanského priamo ministerkou spravodlivosti v ‚humoristickej, resp. ,satirickej‘ relácii je neuveriteľné degradovanie tejto smutnej udalosti. Je to len dôkazom toho, že Slovensko nemá dno. Čo všetko sa musí ešte stať, aby sme konečne na to dno narazili a od toho dna sa odrazili a išli hore,“ uviedla exministerka vnútra Saková v statuse na sociálnej sieti.

„Ja som od vás ako od ženy naozaj čakal trochu viac citu. Viete si predstaviť, že vy by ste boli dcéra generála Lučanského, pozeráte RTVS a vidíte ako tam nejaká ministerka, týždeň potom čo ani zem nevychladla, rozpráva o Lučanskom v nejakej trápnej Pumpe? Tam ste ma sklamali. A ak vy niečo hovoríte, že niekto niečo zneužíva, tak toto čo ste predviedli v televíznej relácii mňa ľudsky ranilo. To som od vás nečakal,“ doplnil ju jej stranícky šéf a expremiér Peter Pellegrini.

Udialo sa tak priamo v konfrontácii s ministerkou Kolíkovou vo víkendovom vydaní relácie Na Telo, pričom priamo v nej aj politička Pellegrinimu ako diskusnému oponentovi odvetila, že v danej epizóde nezaznelo nič znevažujúce a nechala sa počuť, že ju takýto postoj expredsedu vlády mrzí.

Údajne šlo o politickú satiru

V pondelok večer, ergo dva dni po publikovaní dielu a vášnivých debatách na neho nadväzujúcich, vydala verejnoprávna televízia k celej veci osobitné stanovisko. V ňom uvádza, že Pumpa sa aktuálnym udalostiam v rámci politickej a spoločenskej satiry venuje vždy, humor je podľa nich subjektívnou kategóriou a hostia vraj vopred vedia, do čoho idú.

„RTVS nechcela v žiadnom prípade dehonestovať osobu ministerky spravodlivosti SR Márie Kolíkovej, ani žiadnych iných osobností spomínaných v relácii. K aktuálnym témam patrí aj tragická udalosť smrti generála Milana Lučanského,“ píše sa s dodatkom, že téma bola protagonistami prezentovaná vyvážene. Zároveň padlo ospravedlnenie všetkým dotknutým.

„Relácia Pumpa sa snaží na obrazovky vrátiť žáner politickej satiry, ktorá v televíznom vysielaní dlhodobo absentovala. Divákom prinášame program, v ktorom sa otvorene rozpráva o všetkom, čo trápi spoločnosť a scenáristicky odráža aktuálnu verejnú diskusiu, či už v oblasti médií, sociálnych sietí, alebo verejného priestoru,“ uviedol režisér a producent Pumpy Peter Begányi a tiež sa ospravedlnil.

Šéf Rady RTVS: Absentoval cit

Krátko na to potvrdil šéf Rady RTVS Igor Gallo, že sa vydaním budú zaoberať aj oni. „Môj osobný názor – satira, zvlášť politická satira, je vítaná vo verejnoprávnom priestore. Je logické, že vyvoláva polemiku a emócie. Som však presvedčený, že aj tento žáner by mal mať svoje obsahové hranice. Spracovanie témy, ktorá rozdeľuje spoločnosť, a navyše sa týka smrti človeka, si vyžaduje kumšt a cit autorov, čo v tomto prípade absentovalo,“ uviedol Gallo a požiadal o stanovisko generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka aj Etickú komisiu.

K tvorcom relácie sa vyjadrovať nechcel a pripomenul, že partnerom Rady je práve vedenie RTVS. Osobne sa mu relácia páči a zhodiť doterajšiu prácu tvorcov kvôli neodhadnutiu nadhľadu pri spracovaní jednej konkrétnej témy považuje za nefér. Podotkol však, že ak ale niekto šliapol vedľa, je normálne si to priznať a ospravedlniť sa.


Ďalšie články