Lokálka bez rušňovodiča, cestujúci v panike. Vydarená česká komédia aj na Bažant Kinematografe

Mimoradna udalost Z filmu Mimořádná událost. Reprofoto: YouTube

Tento týždeň sa na mestskej pláži na brehu Dunaja v Bratislave uskutočňuje filmový týždeň s českými a slovenskými snímkami. Až do nedele si o 21. hodine môžete pozrieť nové diela, ktoré sa natočili v roku 2021 alebo 2022.

V pondelok odštartovali filmom Mimořádná událost, českou komédiou z roku 2022. Lepší štart sme si ani nemohli predstaviť. Ide o snímku režiséra Jiřího Havelku, ktorý robil aj úspešný film Vlastníci z roku 2019. Ten vtedy získal troch Českých levov.

Mimořádná událost vychádza z príbehu, ktorý sa stal pred pár rokmi na Českomoravskej vrchovine. Vtedy vyšiel rušňovodič zo svojho motorového stroja, takzvanej lokálky, aby sa pokúsil opraviť poruchu. Ale nevšimol si, že vlak s cestujúcimi stojí dole miernym briežkom. A vtedy sa to všetko začína. Skutočný incident našťastie trval iba 14 minút a neuskutočnil sa za takých dramatických a komických okolností ako v nakrútenej snímke.

A ako je to vo filme? Neznámi ľudia sa z jednej malej českej dediny vyberú lokálnym motorovým vlakom. Cesta vyzerá byť v pohode. Vo vlaku sa nachádzajú rôzne charakterové postavy, často až veľmi protichodné. Lokálkou cestuje napríklad malý chlapec, ktorého otec zabudol nastúpiť do vlaku. Je bystrý, ku všetkému sa vie vyjadriť. Jednoducho taký malý vševed. Oproti nemu sedí muž, ktorý pracuje v krematóriu. Sedí tam aj manželský pár, pričom žena je z ich výletu nešťastná a kráti si čas popíjaním vodky z termosky… Takže do cieľa prichádza už opitá.

Do motorového vlaku nastupuje aj partia chalanov, ktorí si založili kapelu a hľadajú pre ňu vhodný názov. Charakterovo zaujme aj muž, ktorý všetkých kritizuje a upodozrieva, či stará pani, ktorá sa chce s každým rozprávať a zo všetkého obviňuje české železnice. Rôznorodá zmeska.

Všetko vyzerá v poriadku, až kým sa vlak z ničoho nič zastaví. Rušňovodič vystúpi, aby skontroloval brzdy, no v tom sa vlak pohýna a po koľajniciach sa vracia naspäť. Rušňovodičovi nezostáva nič iné, len za ním bežať. Klobúk dole pred jeho športovým výkonom… Cestujúci najprv nevedia, že absolvujú jazdu bez rušňovodiča, a tak ani nechápu, prečo ide lokálka opačným smerom.

O komické situácie vo filme nie je núdza, až sa človek občas chytá za hlavu z ich nelogického chovania. Ak by sa však správali logicky, nebola by to až taká zábava. Zaujme aj to, že vo vlaku nie je ani jeden poriadne funkčný telefón. A tie, ktoré tento atribút spĺňali, končia buď v útrobách toalety, alebo omylom popri dráhe po vyhodení z okna.

Jedno Čechom treba uznať, že komédie vedia spraviť výborné. Posúdiť to môžete sami a „ochutnať“ aj ďalšie filmy, ktoré sa majú počas tohto týždňa pri Dunaji premietať. Pripravené sú filmy, ako Prvok, Šampón, Tečka a Karel, v ktorom sa štyria kamaráti pokúsia zdolať krízu stredného veku. Ďalší český film Kdyby radši hořelo z roku 2022 nás privádza do českej dediny, kde počas veľkonočných osláv nabúra auto do fontány. Všetci si myslia, že ide o teroristický útok. Pomôcť môžu len hasiči. Pre manželov je pripravená komédia Kurz manželské touhy.

Pre deti a ich rodičov tu je zas animovaný film Myši patří do nebe, ktorý v roku 2021 získal Českého leva za najlepší animovaný film. Posledné dva filmy, ktoré sa na festivale predstavia, sú slovenské snímky Známi, neznámi. Ide o adaptáciu francúzskej komédie Úplní cudzinci, kde sa pri jednom stole stretne partia kamarátov, ktorí k sebe nie sú úplne úprimní. Počas jednej noci môžu na povrch vyplávať rôzne tajomstvá. A posledný film Šťastný nový rok 2: dobro došli od režiséra Jakuba Kronera. Druhé pokračovanie sa odohráva v Chorvátsku, kde sa má konať svadba Hany a Mareka.

Ilustračné foto: FB/Bažant Kinematograf

Filmový festival Bažant Kinematograf je tu už dvadsiaty rok. Potrvá do 3. septembra a od začiatku júla sa predstavuje v 17. slovenských mestách. Ak teda nestihnete filmy tento týždeň v Bratislave, pozrieť si ich budete môcť v inom meste. Tieto snímky doplnia aj najznámejší filmový festival v Piešťanoch Cinematik.


Ďalšie články