Poliaci zápasia s infláciou hypotekárnymi prázdninami. Pomoc už využilo pol milióna rodín

Mateusz Morawiecki Mateusz Morawiecki. Foto: Facebook Mateusz Morawiecki.

Poľská vláda spustila v reakcii na bezprecedentnú infláciu takzvané úverové prázdniny, ktoré občanom umožnia odklad splátok hypoték o niekoľko mesiacov. Pomocnú ruku už prijalo 500-tisíc domácností. Banky však varujú, že legislatívne opatrenie môže byť v konečnom dôsledku kontraproduktívne. Márne. Ak sa systém pokúsia obísť, trest ich podľa poľského premiéra neminie.

Štátne opatrenia na tlmenie dôsledkov vysokej inflácie na obyvateľov majú rôznu podobu. Poľská vláda napríklad od 29. júla sfunkčnila systém takzvaných hypotekárnych prázdnin.

Tento model umožňuje klientom bánk prerušiť splácanie úveru až na osem mesiacov a platí do konca budúceho roka. Presnejšie, počas jediného štvrťroka je možné prerušiť splácanie najviac na dva mesiace. Schéma je obmedzená na tých, ktorí splácajú hypotéky denominované v poľskej národnej mene zlotý.

Nastolená vládna politika sa ukázala byť pomerne populárna, keďže prázdniny si nárokuje približne 500-tisíc poľských rodín z celkovo dvoch miliónov, ktoré majú na úľavu tohto druhu nárok.

Tamojší premiér Mateusz Morawiecki počas nedávnej tlačovej konferencie vysvetlil, že zvyčajne ide o bežné rodiny s deťmi, ktoré potrebujú pomoc po zvýšení úrokových sadzieb. Tie poľská centrálna banka, podobne ako iné finančné domy v regióne, zvýšila na úroveň 6,5 percenta, čo je najviac od roku 2005.

Pokus obísť systém budú trestať

Morawiecki toto opatrenie postavil do kontrastu s tým, ako predchádzajúca liberálna administratíva vedená Donaldom Tuskom nijako nepomohla držiteľom hypoték v období, keď splátky prudko vzrástli po hospodárskej kríze.

Politik popiera, že by schéma úverových prázdnin banky zasiahla. „Uskutočňuje sa v čase, keď je ziskovosť bankového sektora vysoká,“ bránil sa predseda vlády. Ubezpečil tiež, že likvidita poľského bankového sektora je zdravá a banky sú dostatočne kapitalizované.

„Som veľmi rád, že už toľko ľudí využilo vládne úverové prázdniny,“ povedal Morawiecki na tlačovej konferencii. „Akýkoľvek pokus obmedziť využívanie tohto mechanizmu bude potrestaný,“ zdôraznil. Zaujímavosťou je, že Morawiecki bol pred vstupom do politiky sám predsedom veľkej banky – Bank Zachodni WBK. Ako doplnil, program bude stáť bankový sektor v priebehu dvoch rokov až 20 miliárd zlotých (v prepočte 4,25 miliardy eur).

Finančné domy: Môže to byť kontraproduktívne

Finančné inštitúcie však varujú, že im tieto zmeny vymažú zisky. Veritelia tiež podľa Financial Times konštatujú, že pravicová vláda dáva dlžníkom hypotekárne prázdniny preto, aby zvýšila svoje šance na víťazstvo v celoštátnych voľbách v budúcom roku.

Najviac budú touto zmenou zasiahnuté dve najväčšie poľské banky PKO a Pekao, ktoré tvoria až 40 percent domáceho hypotekárneho trhu. Utrpia však aj poľské dcéry zahraničných veriteľov, ako napríklad Santander, ING, Commerzbank a BNP Paribas.

Očakáva sa tiež, že niektoré peňažné domy sa s touto záležitosťou obrátia na súd, a to aj napriek stroskotaniu predchádzajúcich pokusov prinútiť kabinet, aby zmenili politiku hypoték. Poľská vláda podľa kritikov príliš intervenuje a spätne mení zmluvy, čo je vraj drzé.

Niektorí ekonómovia takisto varujú, že poľské úverové prázdniny by sa mohli ukázať ako kontraproduktívne, keďže hrozí, že sprísnenie menovej politiky zatlačí ekonomiku v nadchádzajúcich štvrťrokoch do technickej recesie.

„Banky sa môžu stať pri ponúkaní financovania selektívnejšími,“ povedal Marcin Kujawski, hlavný ekonóm poľskej dcérskej spoločnosti BNP Paribas. Varoval, že odklad „môže viesť k prísnejšej úverovej politike, čo si možno vyžiada výraznejšie zvýšenie úrokových sadzieb, ako by tomu bolo inak [bez tohto opatrenia, pozn. red.]“.

Precedensy existujú

Odklad splátok bez negatívneho záznamu v úverovom registri pritom nie je až takou raritou, ako by sa mohlo zdať. Počas koronakrízy k nemu pristúpili viaceré štáty, nevynímajúc Slovensko. Až 9-mesačnú pauzu toho času umožnil takzvaný lex korona.

O rovnakom kroku v súvislosti s terajšou krízou slovenská vláda zatiaľ nehovorí. Podľa prieskumu spoločnosti Home Credit zo začiatku augusta by pritom traja z desiatich Slovákov požiadali o odklad alebo zníženie splátky za predpokladu, že pre infláciu nebudú schopní splácať svoje záväzky.


Ďalšie články