Bezcitní ignoranti, zarábate krvavé peniaze, obul sa Gröhlingov štátny tajomník do Slovákov v KHL

Prisluhovači propagandy Vladimira Putina a bezcitní ignoranti. Aj tak očastoval štátny tajomník rezortu školstva Ivan Husár šesticu slovenských hokejistov, ktorí podpísali nové zmluvy s ruskou KHL. Problém má tiež s tým, že časti z nich bude aj po tomto rozhodnutí prúdiť renta od slovenských daňových poplatníkov. Tých poplatníkov, ktorí vraj budú pre kroky Ruska možno nútení sprchovať deti v studenej vode. Rétorika tohto druhu však nie je ojedinelá.

Čajkovský Michal Čajkovský s bronzovou medailou z olympiády v Pekingu. Foto: TASR/Jakub Kotian

Štátny tajomník ministerstva školstva Ivan Husár, ktorý má v kompetencii oblasť športu, má v kontexte vojny na Ukrajine ťažké srdce na slovenských hráčov, ktorí podpísali nové dohody s tímami pôsobiacimi v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Vyplýva to z jeho príspevku na sociálnej sieti.

„Šesť našich špičkových hokejistov podpísalo zmluvy do KHL. Do súťaže, ktorá má financie prevažne zo štátnych firiem. Do ligy, ktorá je výkladnou propagandistickou skriňou vojenského agresora V. V. Putina. Idú do Ruska pracovať, dokonca táto liga dostala prednosť pred zmluvou v Amerike. Budú hrať proti CSKA Moskva, ktorej funkcionári poslali svojho excelentného hráča Fedotova za trest na Sibír. Idú zarábať krvavé peniaze, idú po ruke systému, ktorý urobí veľa preto, aby dokázal, že liga je bohatá, že sa jej nič sankčné zo Západu nedotklo,“ tvrdí.

Ako ďalej konštatuje, jeho odpoveďou ako fanúšika hokeja vraj bude to, že si televíziu s ich výkonmi nezapne a dúfa, že nebude sám. Ďalej sľubuje, že navrhne, aby náklady na týchto hráčov v národnej reprezentácii Slovenska neboli oprávnené. Ak po turbulenciách súvisiacich s vládnou krízou na svojom poste skončí, týmto svojím postojom sa bude snažiť inšpirovať aj svojho nasledovníka.

Druhý najvyššie postavený muž Gröhlingovho rezortu ďalej pripomína, že štyria hokejisti z tejto šestice, ktorí získali bronz na Olympijských hrách v Pekingu, získali podľa zákona tiež nárok na rentu, ktorá im za 40 rokov prinesie pol milióna eur z verejného rozpočtu, s čím má veľký problém.

„Na tú rentu sa im budú skladať všetci daňoví poplatníci. Všetci. Mnohí z nich si možno túto zimu začnú chodiť do lesa tajne po drevo, niektorí z nich možno budú sprchovať deti v studenej vode, ak bude elektrina do čerpadla. V športe, divadlách, školách, nemocniciach sa budú modliť, aby nedošli exekútori. A vy, chlapci, si budete zarábať na luxusný život v Rusku. Budete prisluhovať propagande Putina. Budete propagovať ligu v krajine, ktorá si vašu rodnú vlasť dala na zoznam nepriateľov Ruska. Ste ignoranti. To som tým chcel povedať. Bezcitní ignoranti,“ uzatvára Husár.

Klus aj Mesežnikov na rovnakej vlne

Odpor voči pôsobeniu našich hráčov vo východnej lige nie je novinkou a témou je prakticky od začiatku vojny. „Rusko je symbolom toxicity v športe. Naši hokejisti určite mali aj iné alternatívy. Zrejme dostali lukratívnu ponuku, ale cena za ňu môže byť privysoká. Aj pre nich osobne. V aktuálnej informačnej hybridnej vojne proti Západu môžu byť zneužití aj proti ich vôli,“ povedal o tejto problematike politológ Grigorij Mesežnikov v júni.

„Nedá sa vylúčiť, že hráči z Európy či zámoria by mohli byť zneužití ruskou propagandou. Ako sa hovorí, topiaci sa aj slamky chytá. Ich príklad môžu brať ako symbol toho, že Rusko nerobí nič zlé a v Rusku sa nedeje nič nesprávne. Bohužiaľ, ruská propaganda funguje aj na takýchto princípoch,“ povedal v minulosti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus. Foto: TASR/Pavol Zachar

O kom je reč?

Klubom v KHL sa do tejto chvíle upísalo šesť slovenských hráčov, pričom zatiaľ posledným je Samuel Buček. Okrem neho budú v Rusku pôsobiť aj brankár Patrik Rybár (Spartak Moskva), útočníci Michal Krištof (Admiral Vladivostok), Adam Liška (Severstaľ Čerepovec), obrancovia Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk) a Christián Jaroš (Avangard Omsk).

Zatiaľ čo niektoré krajiny, ako Švédsko, Fínsko či Lotyšsko, zakázali reprezentovať hráčom pôsobiacim v KHL, Slovensko zatiaľ žiadne sankcie pre hokejistov nezaviedlo. Šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan hovorí, že chce počkať, aká bude situácia v novembri. Vtedy čaká národný tím prvý turnaj v novej sezóne. Šatan dúfa, že situácia sa dovtedy upokojí a takéto problémy nebude musieť riešiť.

KHL je nadnárodná profesionálna hokejová liga. Bola založená v roku 2008 a nadväzuje na svojho predchodcu, ruskú superligu. V súčasnosti je odborníkmi považovaná po zámorskej NHL za vôbec druhú najlepšiu hokejovú ligu na svete. Figurujú v nej prevažne tímy z Ruska a menej z okolitých štátov.


Ďalšie články