Exsudkyňa Jankovská robí obštrukcie aj v prípade, kde sama žaluje podnikateľa Janíčka

Obžalovaná exsudkyňa a bývalá štátna tajomníčka za stranu Smer-SD Monika Jankovská sa nedávno dostavila na krátku návštevu trnavského súdu, ktorý však pre jej odmietnutie pokračovať v pojednávaní musel vytýčiť nový termín a preložiť pojednávanie na 7. septembra. Podobných obštrukcií je však v jej konaní viac – a to dokonca aj v prípade, kde ona sama zažalovala podnikateľa Ondreja Janíčka.  

Monika J. odchádza po výsluchu na ŠTS v Banskej Bystrici Monika Jankovská. Foto: Ján Krošlák/tasr

Prešlo 18 dní odvtedy, ako sa súčasťou verejnej diskusie stala otázka, či bývalá sudkyňa Monika Jankovská, podozrivá zo spolupráce s mafiou a účelovej likvidácie svedkov, zahrala divadlo, keď sa pred trnavským súdom roztriasla a rozplakala, alebo šlo o autentický prejav jej ťažkého stavu. Napokon, Jankovská sa už predtým vo väzení predávkovala.  

Viacero signálov nasvedčuje, že v jej konaní môžu byť práve úmyselné obštrukcie a snaha, ako súdne rozhodnutia v jej prípade čo najviac naťahovať.

Do psychologických tajomstiev jej zjavne zúboženej duše verejnosť mimo kompetentných odborníkov síce nevidí, faktom však je, že exsudkyňa a štátna tajomníčka sa zvláštnym spôsobom ospravedlňuje a naťahuje čas aj v iných prípadoch.

Sporný bar Fatima

Jankovská je spolu so svatom Petrom Vaskom a bývalým šéfom protikorupčnej jednotky NAKA Robertom Krajmerom obžalovaná v kauze trenčianskeho baru Fatima. Vydieračským spôsobom sa mali postarať o to, aby kľúčový svedok Michal Vida, ktorý opisoval Jankovskej metódy, zmenil svoju výpoveď proti Janíčkovi.

Vidovo svedectvo je pre vývoj prípadu extrémne dôležité, pretože ako bývalý spolupracovník mafie opísal, ako Jankovská spolu s trenčianskou suitou banditov bratov Čongrádyovcov umlčala Janíčka a jeho obchodného partnera Strelčíka tým, že ho poslala do basy, za čo mala dostať tri milióny korún. Čongrádyovcom sa tak podarilo ovládnuť Janíčkov a Strelčíkov lukratívny bar pod hradom.

Monika Jankovská so svojím obhajcom Petrom Erdösom vychádzajú z Nemocnice pre obvinených a odsúdených v Trenčíne 26. mája 2021. Foto: Radovan Stoklasa/tasr

Vida neskôr svoju výpoveď zmenil a otočil o 180 stupňov: svedčil, že vydierať ho mal samotný Janíček. Podľa jeho aktuálnej výpovede ho k tomu dotlačila práve Jankovská a on mal strach, že ho budú trestne stíhať a mocné skupiny v Jankovskej pozadí vrátane Krajmera mu zničia život. Bar Fatima sa dokonca na krátky čas ocitol na liste vlastníctva Krajmerovej manželky a jej brata.

Vida mal podľa svojej zmenenej výpovede opísať, ako Janíček vydieral nielen jeho, ale aj iného podnikateľa, Tibora Jurisu. Ten to však poprel a svedčil v prospech Janíčka. Samotní trenčianski policajti tomu neverili, keďže Janíčkovo údajné vydieranie sa javilo nielen absurdne, ale šlo o logický nezmysel.

Jankovskej svatovi Petrovi Vaskovi (ich deti sa medzičasom stali manželmi) už súd medzičasom uznal vinu za vydieranie.

Keď Jankovská 19. augusta prichádzala na súd, bola viditeľne v ťažkom psychickom stave, triasla sa, plakala, pri chôdzi krívala a ťažko dychčala.

Súd napokon pojednávanie odročil, pretože si obžalobu neprevzala v zákonnej lehote, teda päť dní pred pojednávaním (prebrala si ju len štyri dni vopred). Jankovská tak využila svoje zákonné právo požiadať o odročenie. Nie je však jasné, prečo sa potom súdu zúčastnila, ak vopred vedela, že sa v ňom práve na jej želanie nebude pojednávať. Pôsobilo to, akoby sa súd udial len preto, aby predviedla svoj ťažký stav a vyvolala súcit.

Ondrej Janíček prichádza na hlavné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I v utorok 31. augusta 2021 v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/tasr

Súd pritom obžalobu na jej adresu poslal s vyše mesačným náskokom, ale vrátila sa mu len doručenka. Na druhýkrát list priniesli priamo policajti, tí však Jankovskú nezastihli doma. Takto to zopakovali ešte päťkrát a neúspešne. Jankovská naopak tvrdí, že doma v tom čase bola a aj jej synovia mali splnomocnenie na preberanie pošty.

Keďže pojednávanie odmietla, súd bol napokon odročený na 7. septembra, teda na zajtra. Či sa na ňom zúčastní, alebo nezúčastní, síce jej advokát dnes ešte nevedel ujasniť, ale čosi o jej zdravotnom stave či zámeroch vypovedá to, že sa Jankovská práve v dnešný deň (6. septembra) zo zdravotných dôvodov nedokázala zúčastniť dlho plánovaného výsluchu, pritom ešte dovčera svoju plánovanú účasť potvrdzovala.  

Janíčkovo údajné krivé obvinenie

Len deň pred ďalším pojednávaním na Okresnom súde v Trnave, teda dnes, sa mal uskutočniť výsluch samotného Ondreja Janíčka v prípade, kde sú ich pozície prehodené. Jankovská totiž na Janíčka pred tromi rokmi podala trestné oznámenie za to, že ju vraj krivo obvinil.  

Pre upresnenie: Jankovská voči Janíčkovi podala už tri trestné oznámenia. To prvé za ohováranie je už uzavreté. Janíček bol síce odsúdený na pokutu 160 eur, no argumentácia sudcu môže byť istým usmernením aj v ostatných prípadoch. Ohovárania sa mal Janíček dopustiť za to, že v sťažnostiach, ktoré​ adresoval na ministerstvo spravodlivosti, generálnu prokuratúru a na políciu uvádzal, že Jankovská mala prijímať úplatky. Samosudca síce rozhodol proti Janíčkovi, keďže ten mal naozaj „v úmysle spôsobiť poškodenej trestné stíhanie“ a privodiť jej takto obžalobu, ale zároveň sudca uviedol, že verejný činiteľ musí byť schopný takéto výroky zniesť z hľadiska verejnej kontroly, keďže tí, ktorí vykonávajú verejnú moc, „musia byť uzrozumení s tým, že budú vystavení verejnej kritike“.

Druhé trestné oznámenie voči Janíčkovi Jankovská podala za pokračovanie ohovárania, išlo najmä o Janíčkove výroky na námestiach počas demonštrácií Za slušné Slovensko.

Napokon na neho do tretice podala trestné oznámenie za výroky, ktoré uviedol v relácii portálu Aktuality.sk Na rovinu pred novinárom Marekom Vagovičom. Janíček v ňom opísal Jankovskej mafiánske praktiky, ktorých sa sám stal obeťou, keď sa ako nevinný na 20 mesiacov ocitol vo väzení.

V tomto prípade ide o zločin krivého obvinenia, kde je trestná sadzba od troch do osem rokov, ktoré Janíčkovi teoreticky stále hrozia. Tento prípad však vyšetrovatelia nemôžu ukončiť, napríklad aj odmietnutím, kým sa neuskutočnia samotné výsluchy.

Podnikateľ Ondrej Janíček stojí pred bývalým barom Fatima v piatok 11. septembra 2020 v Trenčíne. Foto: Radovan Stoklasa/tasr

Pozoruhodné však je, že Janíček je trestne stíhaný za to, že verejne porozprával verziu o zločineckom prevzatí baru Fatima, pritom s touto verziou dnes úplne vážne pracuje aj trnavský súd a medzitým ju potvrdzuje množstvo svedkov vrátane bývalých spolupracovníkov Čongrádyovcov, prípadne priamych svedkov kľúčových udalostí.

Práve dnes, teda 6. septembra, sa mal uskutočniť výsluch Ondreja Janíčka ako obvineného. Ten sa však napokon nemohol uskutočniť, pretože Jankovská, ktorá trvá na svojej osobnej účasti na tomto výsluchu, sa len deň predtým ospravedlnila.

„Účasť najprv potvrdila, ale včera o piatej popoludní mi volal vyšetrovateľ, že sa ospravedlnila zo zdravotných dôvodov,“ uviedol dnes pre Štandard Ondrej Janíček, ktorý sa na výsluch ešte krátko predtým plánoval dostaviť.

Jankovská tak na jednej strane trvá na tom, že na výsluchoch musí byť osobne prítomná, no zároveň sa ich už tri roky nezúčastňuje. Prípad sa tak už roky naťahuje bez toho, aby sa v ňom urobili základné úkony. Vyšetrovanie jej vlastného trestného oznámenia je tak blokované ňou samotnou.

Kým v prvom prípade sa teda súdy odročili preto, že si to želá samotná Jankovská pre údajné neskoré doručenie obžaloby a jej psychický stav, v druhom prípade – kde sama figuruje ako poškodená – sa už roky nekoná kvôli tomu, že si želá byť na výsluchoch, ku ktorým sa však sama nedostavuje. A to dokonca ani v čase, keď bola vo väzbe a iných úkonov bola preukázateľne schopná.

Zdá sa, že kedysi perspektívnej expolitičke a exsudkyni vyhovuje, ak sa rozhodnutie v jej prípadoch – či už tých, kde je sama obžalovaná, alebo tých, kde ona sama vystupuje ako poškodená – posunú čo najviac do budúcnosti.

Napríklad kvôli voľbám a zmene politickej situácie.

V tejto chvíli neviem, čo bude za pol hodinu

Rozhovor s Jankovskej advokátom Petrom Erdősom

Prečo sa vaša mandantka pani Jankovská nezúčastnila dnešného výsluchu pána Janíčka?

Nie je dôležité to nejako verejne zdôvodňovať, ale necíti sa po zdravotnej stránke spôsobilá, aby sa mohla zúčastniť. Riadne ospravedlnila svoju neúčasť.

Zúčastní sa zajtrajšieho pojednávania?

Uvidíme, v akom zdravotnom stave sa bude nachádzať.

Ešte včera bola jej prítomnosť na jej dnešnom plánovanom výsluchu avizovaná a potvrdená. Došlo k tej zmene tak náhle?

Riadne ospravedlnila svoju neúčasť a aj vyšetrovateľovi zdôvodnila, z akých dôvodov neúčasť ospravedlnila. Zajtra máme hlavné pojednávanie a nechcem sa k tejto veci viac vyjadrovať.

V tejto chvíli ešte neviete, či sa ospravedlní aj na zajtra?

V tejto chvíli neviem, čo bude za pol hodinu. Ten zdravotný stav je taký, aký je. Zajtra budeme múdrejší.

Jej zdravotný stav sa mení z hodiny na hodinu?

Ak ste mali možnosť sledovať posledné hlavné pojednávanie z 19. augusta, tak ste si sám mohli urobiť nejaký názor, ako sa jej stav menil v minútach či sekundách. Nie som lekár, nedokážem to posúdiť.

Pani Jankovská sa už roky ospravedlňuje z účasti na výsluchoch pána Janíčka, hoci sa bez nej výsluch nemôže uskutočniť…

Nebudem sa vyjadrovať k týmto vašim informáciám, nebudem ich komentovať. Je v zlom zdravotnom stave a je jej právom, ktoré jej prináleží, aby bola vypočutá. Ak by bola spôsobilá, výsluchu, kde je sama poškodená, by sa zúčastnila.

Odmietate teda, že sa jedná o úmyselné obštrukcie?

K tomu sa bližšie vyjadrovať nebudem a nechcem. Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že moja klientka sa z neúčasti riadne ospravedlnila. Nič viac nechcem verejne komentovať, pretože zajtra nás čaká hlavné pojednávanie.


Ďalšie články