Ako parlament neschválil zákon na dôstojné pochovanie každého nenarodeného dieťaťa

V stredu chýbal len jeden hlas na to, aby bola do druhého čítania posunutá novela zákona o pohrebníctve, ktorá by umožnila dôstojné pochovanie každého nenarodeného dieťaťa. Hlasy nedodala najmä Sme rodina, aj keď zákon predkladala aj ich poslankyňa.

Taliansky cintorín, kde sa pochovávajú novorodenci alebo nedonosené plody. Foto: TASR

V stredu parlament hlasoval o tom, či posunie do druhého čítania návrh novely zákona o pohrebníctve, ktorý by umožnil dôstojné pochovanie každého nenarodeného dieťaťa. V praxi by to znamenalo, že telá nenarodených detí, ktoré umreli či už spontánnym, alebo umelým potratom, by nekončili v spaľovni spolu s ďalším biologickým odpadom.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti by ich bol povinný odovzdať pohrebnej službe, ktorá by ich buď pochovala, alebo spopolnila v krematóriu a uložila urnu s popolom na pohrebisku. 

Nie každé dieťa sa pochová

Táto úprava by umožnila rodičom pochovať každé nenarodené alebo mŕtvo narodené dieťa. Súčasná legislatíva síce dovoľuje rodičom požiadať o pozostatky dieťaťa, pričom nemocnica je povinná im ich vydať. Avšak prax je taká, že mnoho rodičov o tejto možnosti nevie alebo na ňu vo vypätej chvíli nepomyslia a zistia, že chceli svoje dieťa pochovať, až keď je neskoro.

Mnohým rodičom možnosť dôstojne sa rozlúčiť so svojím dieťaťom pomáha zvládať smútok. Navyše, novela by zabezpečila dôstojné nakladanie so všetkými ľudskými pozostatkami, teda aj s takými, o ktoré by rodičia neprejavili záujem.

Európsky štandard

Podobná právna úprava už funguje v krajinách, ako je Česká republika, Fínsko, Maďarsko, Švédsko či Francúzsko. Jej prijatím by Slovensko zosúladilo svoju legislatívu s rozhodnutím v spore Marić proti Chorvátsku, kde Európsky súd pre ľudské práva skonštatoval, že telá mŕtvo narodených detí nesmú končiť ako nemocničný odpad.

Predkladateľkami návrhu boli poslankyne Anna Andrejuvová z OĽaNO a Eva Hudecová zo Sme rodina. Ich návrhu napokon chýbal jeden hlas, keďže ho podporilo 67 zo 135 prítomných poslancov. Návrh podporil celý klub OĽaNO a tiež poslanci zo strán Za ľudí a Republika. Proti bol najmä Hlas. Klub SaS sa až na poslankyňu Marcinkovú a poslanca Ledeckého, ktorí hlasovali za, zdržal. Prekvapilo však dopadlo hlasovanie klubu strany Sme rodina, kde návrh získal len štyri hlasy, aj keď jednou z predkladateliek bola práve poslankyňa z tohto klubu.

Okrem nej za návrh hlasovala len Romana Tabák, Jaroslav Karahuta a Jozef Lukáč. Naopak, piati poslanci tejto strany hlasovali proti. Traja nehlasovali a ôsmi vrátane predsedu Borisa Kollára sa zdržali. Pritom sám Kollár na Konzervatívnom summite len dva dni predtým tvrdil, že jeho strana je konzervatívna a podporuje konzervatívne návrhy. Kollár sa v minulosti zdržal aj v prípade návrhu na pomoc tehotným ženám, kde tiež chýbal len jeden hlas.

Poslankyňa Anna Andrejuvová už na sociálnej sieti ohlásila, že návrh podá znova o pol roka.


Ďalšie články