„Toto je 100-percentná mobilizácia.“ Putinovým cieľom má byť viac ako milión mužov

Zábery rodín, ktoré sa so slzami v očiach lúčia s otcami a synmi, prichádzajú z celého Ruska.

Rodinný príslušníci mobilizovaných mužov. Foto: Twitter Rodinný príslušníci mobilizovaných mužov. Foto: Twitter

„Nie je to čiastočná mobilizácia, je to 100-percentná mobilizácia,“ povedala pre Guardian Alexandra Garmažapovová z Nadácie Slobodné Burjatsko. Prvý deň mobilizácie bola jej mimovládka upovedomená o viac ako 3-tisíc povolávacích rozkazoch.

Mobilizácia v Burjatsku

Miestni obyvatelia boli prekvapení, prečo úrady v Burjatsku mobilizujú až tak agresívne. Novinárka Janina Nimajevová z Ulan-Ude uviedla, že povolávací rozkaz dostal aj jej 38-ročný manžel, hoci nikdy neslúžil vo vojsku. Do armádnych lietadiel sú vraj nakladaní muži zo vzdialených arktických dedín.

Rozsiahla jej aj mobilizácia v Čečensku. Šíria sa preto špekulácie, že povolávacie rozkazy nadpriemerne prichádzajú zástupcom etnických menšín.

Mobilizovaní muži v ďalekovýchodnom Magadane

„Putinova mobilizácia pôsobí asymetricky: čiastočná mobilizácia vo veľkých mestách, totálna mobilizácia v odľahlých vidieckych regiónoch. Ešte nemáme dáta, ale táto mobilizácia v sebe môže zahŕňať prvky etnickej čistky,“ uviedol na Twitteri analytik Kamil Galejev.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vo štvrtok vyhlásil, že armáda zmobilizuje 300-tisíc záložníkov. Presné číslo však zostáva tajomstvom. Opozičný denník Novaja Gazeta, na základe svojho zdroja blízkeho Kremľu napísal, že Putin chce v skutočnosti zmobilizovať viac ako milión mužov.

Ruská Duma v utorok sprísnila trest za neoprávnené opustenie jednotky v období mobilizácie a stanného práva. Po novom za to v Rusku hrozí až desať rokov v trestaneckej kolónii. Okrem toho, trestný zákon zaviedol trest za nesplnenie príkazu veliteľa. Za takúto neposlušnosť hrozia vojakom tri roky väzenia.

Mobilizácia v Jakutsku

Napriek tomu sa mnohí Rusi po stredajšom oznámení mobilizácie rozhodli krajinu opustiť. Pod náporom množstva návštev zhodili stránku železničného prepravcu a ceny leteniek rýchlym skupovaním vyhnali do astronomických výšin. Objavili sa aj informácie o kolónach áut dlhých desiatky kilometrov na fínskom pohraničí. Tie sa však ukázali byť hoaxom.

Moskva pritom hrá o čas. Situácia na fronte sa pre Rusov každým dňom zhoršuje a je otázne, či nové posily dokážu prísť dostatočne rýchlo, aby zastavili postup Ukrajincov. Ruský propagandista Alexander Kots tvrdí, že ruské sily čelia nedostatku mužov medzi pechotou, mechanikmi či motostrelcami. Vraj pozná brigády, v ktorých zostalo len 60 pešiakov.

Vodca doneckých separatistov Denis Pušilin priznal, že situácia na severe Doneckej ľudovej republiky je „zložitá“ a Ukrajina z tohto smeru môže čoskoro spustiť vážnu ofenzívu.

Mobilizácia v Lipetsku


Ďalšie články