Slovensko zvíťazilo na majstrovstvách sveta v kompozičnom šachu

Slovensko sa stalo majstrom sveta v skladaní šachových skladieb. Celkovo bojovalo o titul 33 krajín, na druhom mieste skončila Ukrajina a na treťom Nemecko. Výsledky v poradí 11. svetovej súťaže zverejnila svetová organizácia v kompozičnom šachu (WFCC).

Šach, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com Šach, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com

„Slovensko sa stalo absolútnym víťazom, keď vyhralo päť z celkovo ôsmich oddelení,“ potvrdil pre TASR kapitán slovenského tímu Marián Križovenský. Autormi slovenských víťazných skladieb sú Peter Gvozdják a Štefan Sovík v trojťažkách, Ladislav Salai a Emil Klemanič v mnohoťažkách, Marek Kolčák v pomocných matoch, Jozef Havran v samomatoch a Peter Gvozdják v exoúlohách.

Súťaž vypísali v máji 2020 vo ôsmich oddeleniach, v každom s inou predpísanou témou. Zasielacia lehota bola 1. júla 2021 a termín na hodnotenie skladieb 1. augusta 2022. Rusko a Bielorusko v marci tohto roku zo súťaže vylúčili pre vojenskú inváziu na Ukrajinu.

„Je to historický úspech a potvrdenie kvality slovenského kompozičného šachu, keď doteraz najúspešnejšie umiestnenie Slovenska vo svetových skladateľských súťažiach bolo druhé miesto v 8. svetovej súťaži v roku 2008,“ zhodnotil Križovenský.

Úspech je podľa neho o to cennejší, že Slovenská organizácia kompozičného šachu (SOKŠ) nepoberá od Ministerstva školstva, výskumu a športu žiadne príspevky a svoju činnosť financuje len z dvoch percent daní a vydávania odborného časopisu Pat a mat.

(tasr)


Ďalšie články