Bidenovu nomináciu v nasledujúcich voľbách podporuje len 35 percent demokratov

Proti nominácii Joea Bidena v nasledujúcich prezidentských voľbách je až 56 percent demokratov. Jeho bývalá hovorkyňa upozorňuje, že demokrati musia zabrániť tomu, aby boli nadchádzajúce voľby do Kongresu vnímané ako referendum o Bidenovi, lebo demokrati ich prehrajú.

Americký prezident Joe Biden hovorí počas prejavu 1. septembra 2022 vo Philadelphii. Foto: TASR/AP Americký prezident Joe Biden hovorí počas prejavu 1. septembra 2022 vo Philadelphii. Foto: TASR/AP

Joe Biden je vysoko nepopulárnym prezidentom. Svedčí o tom prieskum, ktorý si nechali vypracovať médiá ABC News a Washington Post. Podľa ich zistení Bidenovu kandidatúru na funkciu prezidenta v roku 2024 podporuje len 35 percent demokratov. Až 56 percent z nich si myslí, že demokratická strana by mala nominovať niekoho iného.

Výsledky súčasného prezidenta sú pre demokratov ďalšou zlou správou pred blížiacimi sa voľbami do Kongresu, ktoré sa majú uskutočniť v novembri. Podľa posledného prieskumu, ktorý publikoval Rasmussen Reports, sa ale demokrati dotiahli na republikánov len na rozdiel dvoch percent (44 ku 42 percentám), čo je značný prepad oproti júlu, kedy republikáni viedli až o desať percentuálnych bodov.

Tieto prieskumy však nie sú veľmi dôležité, keďže voľby do oboch komôr parlamentu sú väčšinové, a tak viac ako na celonárodných náladách záleží na tom, ako na tom stoja jednotliví kandidáti vo svojich obvodoch.

Prieskum pre ABC News a Washington Post ukazuje, kde sa nachádza slabina demokratov. Podľa tohto merania totiž voličov najviac zaujímajú ekonomika (84 percent), vzdelanie a školstvo (77 percent), inflácia (76 percent) a kriminalita (69 percent). V otázke, kto lepšie vyrieši ekonomické problémy, sa o 16 percent viac respondentov priklonilo k republikánom. Podobný rozdiel je aj v otázke bezpečnosti, kde republikánom verí o 14 percent viac opýtaných ako v prípade demokratov.

Jen Psakiová, Foto: TASR/AP

Bývalá hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorá teraz pracuje pre stanicu MSNBC, preto tvrdí, že ak demokrati nechcú tieto voľby prehrať, nesmú dovoliť, aby sa z nich stalo referendum o Bidenovi. Psakiová doslova povedala, že ak by sa z týchto volieb stalo referendum o súčasnom prezidentovi, demokrati by „určite prehrali.“ Navrhuje preto, aby sa demokrati zamerali najmä na tému extrémizmu vo vnútri republikánskej strany a okrem Bidena sa snažili odviesť pozornosť aj od tém, akými sú ekonomika a kriminalita.

Problémom pre demokratov je aj to, že témy identity, ekológie či potratov sú v prieskumoch toho, čo voliči považujú za dôležité, výrazne nižšie, ako by potrebovali. Demokrati sa napríklad spoliehali aj na to, že im voličov prinesie zrušenie práva na potrat, ku ktorému došlo koncom júna. Avšak prieskum pre ABC News a Washington Post ukazuje, že potraty (62 percent), ekológia či imigrácia, na ktoré sa demokrati zameriavajú, voličov trápia omnoho menej ako tie, v ktorých ťahajú za kratší koniec.

Zaujímavé je, že podľa tohto prieskumu poklesla aj podpora Donalda Trumpa medzi republikánmi. Podľa tlačovej správy, ktorá bola k prieskumu vydaná, si opätovnú kandidatúru Trumpa vo voľbách v roku 2024 želá 47 percent z nich. 46 percent si myslí, že republikáni by mali nominovať niekoho iného. Trump tak od posledných volieb stratil približne dvadsať percent.


Ďalšie články