Kaľavský: Z tragickej smrti takáčovcov sme sa tešili, bol to pre nás zárez na pažbe

Podľa nepotvrdenej výpovede bývalého šéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského údajne vyšetrovatelia tlačili na vlastných svedkov, aby vypovedali podľa ich želaní, inak skončia v base. Hoci sa Kaľavský sám priznáva so svojou účasťou na tomto konaní, súd mu neuveril. Kaľavský sa zároveň na tomto výsluchu priznal aj k prijatiu úplatkov.

Ján Kaľavský. Foto: Ministerstvo vnútra/hľadané osoby Ján Kaľavský. Foto: Ministerstvo vnútra/hľadané osoby

Ján Kaľavský sa stal kľúčovou postavou v konfliktoch medzi bezpečnostnými zložkami a na účely vyšetrovania, ktoré viedla policajná inšpekcia, sám zabezpečoval odposluchy a donášal na svojich bývalých kolegov z NAKA. Dnes je obžalovaný zo zneužívania právomocí, marenia spravodlivosti a z korupcie.

Na základe jeho výpovedí boli zadržaní aj vyšetrovatelia NAKA okolo Jána Čurillu. Sám Kaľavský je však obvinený z toho, že mafiánovi Petrovi Petrovovi donášal informácie o policajných akciách. Dnes je na neho vydaný policajný zatykač, Kaľavský požiadal o azyl v Bosne a Hercegovine.

Kaľavský vo výsluchu, ktorý sa konal od 4. do 8. apríla minulého roka, pred vyšetrovateľmi inšpekcie z takzvaného „antitímu“ Oblúk, ktorý má denník Štandard k dispozícii, opisuje, ako ho policajní vyšetrovatelia tlačili k ovplyvňovaniu svedkov, ktorým sa údajne vyhrážali. Ide o výpovede, ktoré Krajský súd neskôr odmietol ako neopodstatnené.

Informácie z Kaľavského výsluchov používa na svojich tlačovkách najmä opozičný líder Robert Fico v rámci politického boja proti vládnej garnitúre, ktorá uvoľnila ruky polícii a prokuratúre, a tie odhalili množstvo korupčných prepojení z čias vlády Smeru-SD.

Keďže Krajský súd Kaľavského výpovede o manipulovaní prípadov označil za nehodnoverné, je možné, že bývalý šéf operatívcov NAKA si opis problémových situácii, v ktorých sám nekonal zákonne, prispôsoboval vo svoj prospech. Faktom je, že o problémových postupoch polície sa rozhovoril až po tom, ako bol sám obvinený.

Zároveň však platí, že Kaľavský sa k spoluúčasti nečistých praktík, ktoré opisuje, de facto sám priznáva. 

Kaľavského advokátka Eva Mišíková jeho výpoveď nechcela komentovať, keďže jej chýba oprávnenie: „Až do začiatku oficiálneho konania nemám súhlas, aby som medializovala osobu pána Kaľavského,“ povedala pre Štandard. 

Ako mozgový makač pomohol dostať Kováčika

Kaľavský počas výsluchu opisoval, ako sa protizločinecká jednotka NAKA, v ktorej vtedy pracoval, dopracovala až k bývalému šéfovi špeciálnej prokuratúry Dušanovi Kováčikovi a exšéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi. Podarilo sa im to údajne vďaka svedkovi, ktorého nazývali Kmeťo a medzi policajtmi mu hovorili „mozgový makač“.

Kmeťo začal s políciou spolupracovať a donášať informácie o mafiánskej skupine takáčovcov, do ktorých sa pustili po tom, ako bola rozložená skupina piťovcov. Kmeťo sa vraj operatívcov pýtal, či mu dovolia napríklad fajčiť trávu, na čo si vraj z neho robili policajti žarty v tom zmysle, že sa im podarilo veľké ryby obviniť s pomocou „feťáka a mozgového makača Kmeťa“.

Pri operatívnom rozpracovaní mafiánskej skupiny takáčovcov boli aj vyšetrovatelia Ján Čurilla a Pavol Ďurka. Muži, ktorí neskôr na základe Kaľavského svedectiev skončili za mrežami pre podozrenia z marenia spravodlivosti.

Kaľavský tvrdí, že svedkovia, ktorí vyšetrovateľom pomáhali so svojimi svedectvami, boli údajne pri svojich výpovediach inštruovaní: „Vyšetrovatelia Čurilla alebo Ďurka nám povedali, že treba, aby vypovedali podľa bodov, ktoré už mali v nejakých výsluchoch od iných osôb v skupine takáčovcov,“ vypovedal Kaľavský.

Spomenul napríklad svedka Petra Boršča, ktorého prezývali Hitler. Kaľavský ako operatívec bol údajne so svojimi kolegami najprv vyšetrovateľom „preškolený“ o tom, čo potrebujú, aby daný svedok vypovedal a až následne danú osobu vyťažili pri výsluchu. Svedkom vraj vopred oznámili konkrétne body, ku ktorým by sa mali na výsluchu spontánne vyjadrovať „aj keď bolo zrejmé, že o tom nemali šajnu“.

Boršč mal naučenú výpoveď „spontánne“ zreprodukovať pred vyšetrovateľom: „Vyšetrovatelia mi veľakrát povedali napríklad, choď za tou osobou, prilož jej pištoľ k hlave, alebo zabi ho, roz*eb ho, kým sa nepriznajú, ani sa nevracaj,“ opisoval Kaľavský, ktorého vraj ako bývalého kukláča považovali za „hrubú silu“: „Že mám docieliť, aby sa priznali, keď nie, otočíme to a pôjde do cely.“

Kaľavský sa teda sám priznal k tomu, že patril medzi tých, ktorí Boršča dotlačili k tomu, aby hovoril o objednávke na zabitie nepohodlných ľudí. Vyšetrovatelia vrátane Čurillu a Ďurku takéto praktiky odmietajú.

„Tieto výpovede Jána Kaľavského preskúmal v októbri 2021 Krajský súd v Bratislave pri rozhodovaní o väzbe Jána Čurillu a jeho kolegov,“ vyjadril sa pre Štandard ich obhajca Peter Kubina. „Vyhodnotil ich ako nevierohodné a vyvrátené inými dôkazmi, ktoré sa už v tom čase nachádzali v spise. Toto rozhodnutie je právoplatné. Tým je povedané všetko o dôveryhodnosti svedectiev Jána Kaľavského, ktoré považujeme za krivé obvinenie.“

Čurilla s Ďurkom sa podľa advokáta k jednotlivým svedectvám Kaľavského vyjadrovať nebudú.  

Ďalší svedkovia do schémy

Podobným spôsobom sa Kaľavský snažil interpretovať aj prípad svedka menom Primorac. Zrejme ide o takáčovca Nikolu Primoraca, piešťanského kulturistu a organizátora kulturistických súťaží, ktorý bol podozrivý v prípade nezvestného trnavského podnikateľa Ladislava Matoviča.

Svalnatý obor Primorac podľa Kaľavského odmietol vypovedať podľa naučenej výpovede, pričom ďalší dvaja svedkovia z prostredia takáčovcov, Matúš Šelestiak a Róbert Bíly, sa údajne tiež stali „univerzálnymi svedkami“. Na základe ich výpovedí vraj bol realizovaný napríklad Igor Smolen prezývaný Balvan, ktorý patril do riadiacej a rozhodovacej skupiny takáčovcov a bol obvinený z vydierania.

Dňa 28. apríla 2020 však spáchal samovraždu, našli ho bez známok života vodohospodári v lokalite Vlčie hrdlo v Bratislave pri vodnom ramene.

Aj tento prípad Kaľavský opísal tak, aby zapadol do predstavy o agresívnych vyšetrovateľoch, ktorí mali nebohého mafiána dotlačiť do hrobu. Podľa Kaľavského výpovede k samovražde došlo po tom, ako Smolen odmietol vypovedať a donášať na kumpánov pod nátlakom polície. Kaľavského na to vraj ešte pred Smolenovým fatálnym rozhodnutím upozornil práve jeho vtedajší informátor Peter Petrov, zvaný Tiger. Petrov mu údajne povedal, že Smolen mal už dosť nátlaku od NAKA, nebude vypovedať podľa ich inštrukcií a „že si zoberie život“.

Kaľavský sa o tragédii dozvedel medzi prvými a túto informáciu napísal do WhatsApp skupiny Apači, v ktorej boli príslušníci NAKA vrátane Čurillu a Ďurku. „Je to hrozné, ale písali sme si také veci, tešili sme sa zo smrti takýchto osôb, písali sme si, že otvoríme šampanské, že im pošleme lano a podobné veci,“ spomína Kaľavský.  

Ako presvedčiť Csabu

Kaľavský sa však pri výsluchu vrátil aj k tomu, ako NAKA získala kontroverzné svedectvo takáčovca Csabu Dömötöra. Ide o výpoveď, ktorá pomohla usvedčiť Ľudovíta Makóa, keďže Dömötör bol jedným zo svedkov udalosti, ako si údajne Makó a exsiskár František Böhm v bratislavskej reštaurácii podávali úplatok. Dömötör sa neskôr priznal, že si svedectvo vymyslel. Došlo k tomu po tom, ako sa odhalilo, že z parkoviska, odkiaľ mal situáciu pozorovať, nevidieť dovnútra reštaurácie. Napriek tomu jeho svedectvo NAKA aj súd vtedy brali vážne.

Dodnes nie je zrejmé, prečo a za akým účelom si svedectvo vymyslel a kto ho na to naviedol. Rozbehnutým procesom vyšetrovania však svedectvo vtedy pomohlo, keďže išlo o jedno z troch svedectiev, na základe ktorých NAKA zlomila Makóa a Böhma, kľúčových svedkov ďalších procesov.

Ako malo podľa Kaľavského dôjsť k angažovaniu Dömötöra? Petrov vraj dal operatívcovi Kaľavskému informáciu o tom, že Dömötör má strach a chce vypovedať. Kaľavský to oznámil vyšetrovateľovi Čurillovi, ktorý mu 22. augusta 2020 odkázal, aby Dömötöra pripravil na výsluch prostredníctvom informátora, teda Petrova. Kaľavský sa následne stretol s Petrovom alias Tigrom vo vajnorskej reštaurácii. Petrov mu vraj na stretnutí potvrdil, že Dömötör bude vypovedať tak, ako to chce Čurilla.

Keď Dömötör prišiel na výsluch, Kaľavský ho opísal ako zúboženú vystrašenú mátohu: „Bol celý biely a triasol sa.“ Kaľavský ho vraj upokojoval a vravel mu, „nech je v pokoji a aby vypovedal to, čo mu pred chvíľou hovoril jeho kamarát (Petrov, pozn. red.)“.

Dömötör sa na výsluchu triasol, vyšetrovateľ Ďurka s ním vraj zostal vo vypočúvacej miestnosti sám a neskôr údajne Ďurka Kaľavskému povedal, že „ten retardovaný Csaba nevedel nič zopakovať, … Ďurka sa smial, že je to úplný retard, že nevedel zopakovať vôbec nič a musel celú zápisnicu, celý výsluch napísať on bez toho, aby sa sám Csaba k tomu vyjadril a následne to Csaba len podpísal“.

Kaľavský tvrdí, že aj Petrov mu vrajo pár dní neskôr povedal, že „Dömötör všetko domotal, ale Ďurka to dobre napísal“. Čurilla s Ďurkom však odmietajú, že by sa nezákonným spôsobom podieľali na manipulácií svedectva. 

Ďalší obesený svedok

Kaľavský sa vyjadril aj k okolnostiam, ktoré predchádzali samovražde ďalšieho svedka, Martina Mikulca, ktorého našli obeseného v Česku. Tento prípad tiež vzbudil podozrenia z prístupu vyšetrovateľov NAKA.

Mikulca najprv na NAKA realizovali ako člena takáčovcov na základe informácií od svedka Petrova. Keď ho plánovali zadržať, nachádzal sa v Chorvátsku. Čurilla mu vraj zavolal a Mikulec v telefonáte potvrdil, že chce spolupracovať a vráti sa domov. Po Mikulcovi však bolo 15. mája 2020 krátko po poludní vyhlásené pátranie. Kaľavskému, ktorý bol predtým svedkom telefonátu s Mikulcom, to vraj prišlo zvláštne, keďže im krátko predtým prisľúbil, že sa vráti a bude spolupracovať.

Následne sa vraj uskutočnil aj telefonát Kaľavského, Ďurku a Čurillu s Petrovom, kde im Tiger prisľúbil, že Mikulec bude vypovedať a potvrdil, že sa vracia na Slovensko. Vyšetrovatelia mu však poslali odkaz, aby cez hranice neprechádzal. Kaľavský si to vraj neskôr vysvetlil tak, že v tom čase nemal službu ten „správny“ sudca: „Až 90 percent realizácií sme robili pri vybraných sudcoch,“ tvrdí.

Ďalší vyšetrovateľ údajne podľa Kaľavského pred každým pojednávaním osobne chodil za konkrétnym sudcom a nosil mu spisy: „Vysvetľoval mu celú schému a sudca mal vytvorený obraz podľa toho, ako mu to on zreprodukoval.“ Vyšetrovatelia podľa Kaľavského tak chceli Mikulca pozdržať, aby prišiel neskôr. Tí však používanie podobných praktík odmietajú.

Medzitým sa však Mikulec obesil. Kaľavský to komentoval týmito slovami: „Ako obvykle sme boli radi, že sa nám ďalší zločinec obesil, brali sme to tak, že je to dobre, že je to ďalší spoločný zárez na pažbe.“

Makó sa nahneval

Mikulcova smrť mala zrejme aj svoje ďalšie dôsledky. Kaľavský vraj v tom čase, ešte pred zadržaním Makóa, dostal informáciu od Petrova, že Ľudovít Makó sa vyjadril tak, že Čurilla to so smrťou Mikulca prehnal a „dopadne zle a takáčovci ho odstránia“.

Kaľavský informáciu posunul Čurillovi, ktorý to pochopil ako prípravu jeho vraždy. Zdôrazňoval, aby takéto informácie nepodcenili. Čurilla a jeho rodina dostali policajnú ochranu a Makóa zadržali. Čurilla zároveň Kaľavskému povedal, že podľa jeho informácií mal jeho vraždu pripravovať šéf takáčovcov Ľubomír Kudlička prostredníctvom „nejakých Rusov“.

Makóa však už predtým plánovali rozpracovať na základe výpovede Mateja Zemana, Csabu Dömötöra a ďalších takáčovcov. Tí uvádzali, že Makó, sprostredkovane cez svoju SBS-ku, využíval ich služby, aby „chodili znovu robiť zle pre nejaké firmy,“ opísal Kaľavský. Makó bol napokon zadržaný v rámci akcie Božie mlyny.

Kaľavský vo svojej výpovedi špekuluje, že sa Čurilla podľa neho necítil veľmi ohrozený, keďže pár dní po všetkých úkonoch, ktoré sa realizovali na ochranu jeho osoby, šiel aj s rodinou na splav. Kaľavský si myslel, že Čurilla svoje ohrozenie berie na ľahkú váhu a vážnosť situácie spochybňuje, pretože v prípade ohrozenia by sa podľa neho správal inak: „Aj ja som mu poskytoval ochranu a nemal som pocit, že by bol z toho vystrašený, na rozdiel od jeho detí a manželky.“ Čurilla sa však podľa Kaľavského viackrát vyjadril, že „Makó skape, skončí v base, zaj.be ho“.   

Kaľavského úplatky

Kaľavský sa vo svojej výpovedi de facto priznáva k prijímaniu finančných odmien od ľudí z nečistého prostredia. Peter Petrov mu najprv kúpil nový mobil, následne zabezpečil tri nové okná na dom v hodnote 1 600 eur a rozvody do auta za 500 eur. Od policajta Mariána Kučerku vraj Kaľavský dostal finančný dar 18-tisíc eur, ktoré sa pôvodne tvárili ako pomoc pri zháňaní nového auta, napokon však skončili ako dar.

Kaľavský pri výsluchu tvrdil, že peniaze odmietal a nechcel si ich nechať, zabrániť mu v tom malo vraj len to, že Kučerku medzitým zadržali.


Ďalšie články